27 Απριλίου 2024

Κώστας Ζαχαριάδης στον texnikoskosmos.gr: Η υποκρισία της κυβέρνησης «χτύπησε κόκκινο»!

Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης μιλά αποκλειστικά στον texnikoskosmos.gr τόσο για την πανδημία που άλλαξε την ζωή μας όσο και για τις εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα.

1.Κύριε Ζαχαριαδη αρχικά ένα σχόλιο για την κατάσταση που ζούμε. Για αυτόν τον «αόρατο πόλεμο» που φαίνεται οι Έλληνες με πειθαρχία θα νικήσουν. 

Έχει περάσει πάνω από ένας μήνας από τότε που άλλαξαν βίαια τα δεδομένα της καθημερινότητάς μας. Οι επιπτώσεις αυτής της «νέας ζωής» στην προσωπική, κοινωνική, οικονομική, επαγγελματική ζωή φαίνονται πια καθαρά. Στο μεγαλύτερο μέρος των πολιτών διεθνώς και σωστά, τέθηκε ως απόλυτη προτεραιότητα το ζήτημα της προστασίας της ανθρώπινης ζωής. Εδώ και ένα μήνα μένουμε σπίτι για να είμαστε υγιείς και επειδή είμαστε πάντα αλληλέγγυοι στο κοινωνικό σύνολο. Για εμάς άλλωστε ποτέ οι κοινωνίες δεν ήταν αγέλες και οι άνθρωποι δεν ήταν αριθμοί. Βοηθάμε με όλα τα μέσα που διαθέτουμε το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Το υποστηρίζαμε πάντα, όταν κάποιοι άλλοι το λοιδορούσαν και δεν έβλεπαν την ανάγκη ύπαρξης του. Παράλληλα όμως βλέπουμε και σκεφτόμαστε και όλους τους πολίτες που μαζί με το δημόσιο σύστημα υγείας κρατάνε τη χώρα όρθια και εμάς ασφαλείς. Τους χαμηλόμισθους που εργάζονται στην εφοδιαστική αλυσίδα, στις υποδομές και στα δίκτυα, τους φύλακες, τους αστυνομικούς, τους πυροσβέστες και τους ντιλιβεράδες. Χωρίς αυτούς, η ζωή μας θα ήταν αβίωτη. Την «επόμενη μέρα» δεν θα τους ξεχάσουμε και θα αγωνιστούμε για τα δικαιώματα και την ασφάλειά τους. Είμαστε αλληλέγγυοι με αυτούς που δουλεύουν σήμερα από απόσταση που αντιμετωπίζουν κάθε μέρα κόπωση, ανασφάλεια και άγχος.

2. Αυτή η κατάσταση οδήγησε στην αναστολή καταστήματα και επιχειρήσεις σε μια προσπάθεια μη εξάπλωσης του ιού. Τα μέτρα τα οποία έχουν ανακοινωθεί ως ανακούφιση από την Κυβέρνηση πιστεύεται ότι είναι στην σωστή κατεύθυνση; 

Χρειάζονται πολλά περισσότερα μέτρα στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας. Η ζημιά είναι μεγάλη στις επιχειρήσεις, στους ελεύθερους επαγγελματίες, σε όλες τις επαγγελματικές ομάδες. Είναι όμως μεγάλη και για την κοινωνία, τους εργαζόμενους, τις ευάλωτες ομάδες και τους ανέργους. Τα μέτρα της κυβέρνησης είναι αποσπασματικά, πρόχειρα, δεν έχουν στόχευση και κυρίως δεν βοηθάνε στην αντιμετώπισης της κρίσης. Είναι μια πρώτη αντίδραση στην κρίση, μια πρώτη πρόχειρη δέσμη μέτρων. Δεν μπορούν να δώσουν ισχυρές απαντήσεις στα προβλήματα που έχουν προκληθεί από την καραντίνα. Και σαν μην έφτανε αυτό, έχουμε το σκανδάλο στο ζήτημα της δήθεν κατάρτισης των επιστημόνων από τα ΚΕΚ, που μόνο «κατάρτιση» δεν είναι. Αντί δηλαδή να στηρίξει η κυβέρνηση τους επιστήμονες, τους εμπαίζει και τους εξευτελίζει, δείχνοντας το χειρότερο και πιο σκοτεινό της πρόσωπο. Η ΝΔ έχει κάνει λίγα μέχρι σήμερα. Πολύ λίγα, επιχειρώντας παράλληλα να καταστήσει μόνιμες τις ρυθμίσεις που πέρασε με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την περίοδο της καραντίνας, πλήττοντας τους εργαζόμενους και τα εργασιακά δικαιώματα. Όλες οι ενέργειες δηλαδή του οικονομικού επιτελείου μας πάνε πίσω και μας κράτανε βαθιά τα πόδια μέσα σε μια κινούμενη άμμο.

3. Βλέπουμε την αξιοποίηση χρημάτων τα οποία υπήρχαν Επι ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρείτε ότι αυτά την δεδομένη στιγμή μοιράζονται με σχέδιο; 

  Όχι, δεν υπάρχει κανένα σχέδιο ή εάν υπάρχει δεν εξυπηρετεί την οικονομία και την κοινωνία, αλλά συγκεκριμένα συμφέροντα ημετέρων, όπως με την περίπτωση των ΚΕΚ. Αντίθετα, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, η δικη μας πρόταση, είναι πλήρως κοστολογημένη, τα μέτρα που προτείνουμε είναι στοχευμένα και το εύρος χρηματοδοτικής στήριξης της οικονομίας ανάλογο με τη σημασία και το βάθος της κρίσης. Αυτά που προτείνουμε άλλωστε τα κάνουν στην Ιταλία, στην Ισπανία, στην Γαλλία, στην Πορτογαλία σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Η κυβέρνηση όμως κάνει πως δεν ακούει, εγκλωβισμένη σε μικροκομματικές εμμονές και πρακτικές που δεν βοηθούν καθόλου τη χώρα, αντίθετα βαθαίνουν τις συνέπειες της κρίσης. Αυτό άλλωστε αποτυπώνουν και οι εκθέσεις διεθνών οργανισμών και τραπεζών που μας φέρνουν με την μεγαλύτερη ύφεση και την μεγαλύτερη ανεργία σε όλη την ΕΕ. 

4. Θα ήθελα ένα σχόλιο όσον αφορά τους επιστημονικούς φορείς και τα περιβόητα προγράμματα τηλεκαταρτισης. Τα απίστευτα λάθη στις πλατφόρμες κάνουν τον γύρο του Διαδικτύου και έχουν ξεσηκώσει πλήθος αντιδράσεων.

Η υποκρισία της κυβέρνησης «χτύπησε κόκκινο» σε αυτό το θέμα, το οποίο η πλειοψηφία των ΜΜΕ «έθαψε» βαθιά στο σκοτάδι. Την ίδια στιγμή ο Πρωθυπουργός αποφεύγει να δώσει απαντήσεις. Γνώριζε ο ίδιος τι γινόταν στο Υπουργείο Εργασίας ή τα έκανε όλα μόνος του ο κ.Βρούτσης; Η ιστορία με τα ΚΕΚ, , πέρα από νίκη της λογικής ,των επιστημόνων και των επαγγελματιών είναι και νίκη των social media απέναντι σε κάποια παραδοσιακά media. Τίποτα δεν θα είχε παρθεί πίσω αν η κοινωνία των πολιτών και οι νέοι άνθρωποι δεν σας είχαν καταγγείλει στο twitter και στο facebook. Είναι δε ενδεικτικό ότι κάποια mainstream media ανακάλυψαν το θέμα ως είδηση όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να το αποσύρει και ύμνησαν τον πρωθυπουργό για την γενναιότητα του. Οι ίδιοι δημοσιολογούντες που μέχρι την περασμένη Τετάρτη έδιναν μάχη μέχρι τέλους για το πόσο φανταστικά ήταν τα προγράμματα με τα voucher, τώρα με ακόμα μεγαλύτερο πάθος υποκλίνονται στο μεγαλείο του κ.Μητσοτάκη και στο ηγετικό του χάρισμα που έλυσε και αυτό το γόρδιο δεσμό. Υποκρισία και ντροπή, όπως και υποκρισία και ντροπή είναι και οι συμψηφισμοί που προσπαθούν να κάνουν με την λειτουργία των ΚΕΚ επι των ημερών μας. Αλήθεια αφού ισχυρίζονται ότι υπάρχει σκάνδαλο ΣΥΡΙΖΑ γιατί τότε δεν είχαν πει τίποτα; Γιατί 10 μήνες τώρα δεν είπαν τίποτα; Γιατί το ανακάλυψαν μόλις τους τους πιάσαμε με το «voucher» στη πλάτη;  

Θεωρείται ότι τα 600 ευρώ που δίνονται από αυτά τα προγράμματα σε αυτούς τους κλάδους είναι πραγματικά ένα σημαντικό βοήθημα; Δεν θα έπρεπε να ενταχθούν και αυτοί στα 800 ευρώ;

Είναι ένα βοήθημα, το οποίο είναι απαραίτητο ειδικά στις σημερινές συνθήκες, αλλά σίγουρα θα μπορούσε να είναι ενισχυμένο. Η πρότασή μας είναι το 1/12 του περσινού τζίρου των επαγγελματιών με ταβάνι τα 1000ευρώ το μήνα. 

Τέλος αφού σας ευχαριστήσω για αυτή την συνέντευξη θα ήθελα από εσάς το δικό σας μήνυμα για όλα αυτά που ζούμε 

Ελπίζουμε αυτό που ζούμε να είναι κάτι προσωρινό. Δεν φοβόμαστε τις εξελίξεις και δεν θα επιτρέψουμε αυτή η κρίση να μετατραπεί σε κρίση δημοκρατίας, δικαιωμάτων, ανασφάλειας, σε επιβολή αυταρχισμού. Όσο μένουμε σπίτι και μακριά ο ένας από τον άλλον, δεν πρέπει να ξεχνάμε την ανθρώπινη επαφή. Μένουμε σωματικά μακριά αλλά ερχόμαστε ψυχικά πιο κοντά, είμαστε πιο δυνατοί, πιο ενωμένοι, είμαστε όλοι μαζί. Αυτή η «νέα ζωή» χρειάζεται περισσότερη επικοινωνία, απολυτή αλληλεγγύη και στήριξη, μικρές καθημερινές χαρές και κυρίως να μην αφήσουμε κανένα μόνο του στη δοκιμασία. Έτσι θα μπορέσουμε να βγούμε όσο το δυνατόν πιο αλώβητοι, σωματικά και ψυχικά, από αυτή την πρωτοφανή περιδίνηση.

Επισκέψεις: 435

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει