14 Ιουνίου 2024

ΣΕΒ : Στήριξη των επιχειρήσεων με βάση τη μείωση του τζίρου – Ζητά μείωση μισθολογικού κόστους.

Μετά την προ δεκαπενθημέρου πρόταση βόμβα για δανεισμό εργαζομένων μεταξύ επιχειρήσεων ο ΣΕΒ επανέρχεται και ζητάει να επεκταθούν χρονικά τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων τουλάχιστον ως το τέλος του 2020.

Έμφαση στη ρευστότητα και τη μείωση του μισθολογικού κόστους

Στο πλαίσιο αυτό ο ΣΕΒ ζητά να κριτήριο για την στήριξη των επιχειρήσεων να μην είναι ο κλάδος που ανήκουν (ΚΑΔ) αλλά ο κύκλος εργασιών, δηλαδή ο τζίρος της κάθε επιχείρησης.

Προς την κατεύθυνση αυτή μάλιστα ζητάει τα μέτρα που θα ληφθούν από την κυβέρνηση να δίνουν έμφαση στη ρευστότητα αλλά και στη «μείωση του μισθολογικού κόστους».

«Ο ΣΕΒ πιστεύει ότι η στήριξη των επιχειρήσεων για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα με βάση τον κλάδο οικονομικής δραστηριότητας στον οποίο ανήκουν, αφενός περιορίζει τον κύκλο των πληττόμενων επιχειρήσεων, ενώ, σε μερικές περιπτώσεις, έχει ως αποτέλεσμα και την αυθαίρετη επιλογή κλάδων προς στήριξη, και αφετέρου δεν λαμβάνει υπόψη τον βαθμό κατά τον οποίο πλήττονται» αναφέρεται στη σημερινό δελτίο οικονομικών εξελίξεων του ΣΕΒ.

«Ως εκ τούτου, ο ΣΕΒ προτείνει να χρησιμοποιηθεί το στοιχείο της κάμψης του κύκλου εργασιών, με τη στήριξη να διαφοροποιείται ανάλογα με τις διακυμάνσεις του κύκλου εργασιών μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ τα μέτρα πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση της ρευστότητας και στη μείωση του μισθολογικού κόστους, παράμετροι ιδιαίτερα σημαντικοί για τη βιωσιμότητα και των επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας» αναφέρει ο Σύνδεσμος.

Άρση του lockdown δεν σημαίνει επιστροφή στην κανονικότητα

Όπως επισημαίνει ο ΣΕΒ, η άρση του lockdown δεν σημαίνει αυτόματη επιστροφή στην κανονικότητα. Συνεπώς, η στήριξη θα πρέπει να μεταβάλλεται ανάλογα με το ρυθμό που ο κύκλος εργασιών επιστρέφει στην κανονικότητα. Επίσης, στη νέα αυτή φάση, η στήριξη της απασχόλησης, σύμφωνα πάντα με τον ΣΕΒ θα πρέπει να επικεντρωθεί στην επιδότηση της απώλειας εισοδήματος των εργαζομένων, που θα απασχολούνται με βελτιούμενες συνθήκες εργασίας όσο θα περνά ο καιρός, και όχι στην επιδότηση της αναστολής εργασίας, λαμβάνοντας πάντα υπόψη το ποσοστό μείωσης του κύκλου εργασιών της επιχείρησης, μέχρι το τέλος του έτους.

Με δεδομένο, δε, ότι η άρση του lockdown δεν σημαίνει και επαναφορά του κύκλου εργασιών στα προ κρίσης επίπεδα, η στήριξη των επιχειρήσεων με κριτήριο τη μεταβολή του κύκλου εργασιών θα χρειαστεί να διαρκέσει περισσότερο χρόνο, σε πρώτη φάση μέχρι το τέλος του 2020, όπως επισημαίνει ο ΣΕΒ, τονίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση, θα προκύπτουν δυσκαμψίες που δεν επιτρέπουν την ομαλή προσαρμογή της οικονομίας στην ύφεση που είναι δεδομένη.

Τι έρχεται στην αγορά εργασίας;

Αυτό που μένει να απαντηθεί είναι τι ακριβώς εννοεί ο ΣΕΒ όταν μιλά από τη μία μεριά για στήριξη των επιχειρήσεων με κριτήριο και τη μείωση του μισθολογικού κόστους, ενώ από την άλλη τονίζει ότι θα πρέπει να επιδοτηθεί η απώλεια εισοδήματος του εργαζομένου και όχι η επιδότηση της αναστολής σύμβασης.

Σε κάθε περίπτωση η μείωση του μισθολογικού κόστους που θέτει ως κριτήριο για τη βιωσιμότητα των θέσεων εργασίας δημιουργεί επιπλέον ανησυχίες για όσα έρχονται την επομένη της καραντίνας στην ήδη απορυθμισμένη αγορά εργασίας σε βάρος των εργαζομένων.

Οι προβλέψεις για την ύφεση

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΣΕΒ και χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ενδεχόμενος νέος κύκλος της πανδημίας εντός του 2020, η ύφεση στην οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα για το έτος που διανύουμε θα κυμανθεί μεταξύ -4% και -7%, ενώ -με τις ίδιες υποθέσεις- για το 2021 προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης +6% έως +9%.

Έτσι, στη διετία 2020-2021, ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να διαμορφωθεί ετησίως κατά μέσο όρο σε περίπου +2% (με την προϋπόθεση ότι η πανδημία του COVID-19 θα έχει, σε μεγάλο βαθμό, ελεγχθεί μέχρι τις αρχές του 2021). Σε αυτό το σενάριο, η ενίσχυση του ρυθμού ανάπτυξης προς το +3% το 2022 θα πρέπει να θεωρείται εφικτή.

Επισκέψεις: 138

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει