25 Μαρτίου 2025

“Η τεχνολογία 5G είναι εδώ”, γράφει ο Σ. Κόντης.

Τα δίκτυα 5ης γενιάς (5G) αποτελούν την επόμενη γενιά δικτύων κινητής τηλεφωνίας που θα παρέχουν μέχρι και 10 φορές μεγαλύτερες ταχύτητες από τα δίκτυα 4G. Μόλις αυτή τη χρονιά οι μεγαλύτερες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας ανά τον κόσμο σκοπεύουν να προσαρμόσουν το δίκτυο τους ώστε να υποστηρίζει αυτή την τεχνολογία, ενσωματώνοντάς την στην καθημερινότητα, όπως είναι τώρα το 4G.

Οι αλλαγές στη ζωή μας που θα φέρει το 5G είναι πολλές. Θα αποτελέσει κύρια τεχνολογία για το Internet Of Things (ίντερνετ των πάντων). Κάθε ηλεκτρική ή ηλεκτρονική συσκευή και όχι μόνο θα έχει τη δική της διεύθυνση IP (Ip v6) και θα είναι συνδεδεμένη σε ένα ασύλληπτο παγκόσμιο δίκτυο με βάση το γνωστό σε όλους μας Internet.

Στην κινητή τηλεφωνία χρησιμοποιούνται ραδιοσυχνότητες, οι οποίες χωρίζονται σε μπάντες και κάθε μία έχει κάποια χαρακτηριστικά. Το 4G δίκτυο χρησιμοποιεί ραδιοσυχνότητες μικρότερες των 6 GHz , ενώ το 5G θα επεκταθεί και σε μπάντες με υψηλότερες συχνότητες (30-90 GHz), με μήκη κύματος που ονομάζονται και milli-meter waves (mmWaves) γιατί βρίσκονται μεταξύ 1 και 10 milli-meters (χιλιοστά).

 Το 5G είναι έως και 10 φορές πιο γρήγορο από το 4G, στα 10 Gb/s, κάνοντας παράλληλα την καθυστέρηση μηδενική. Αντί να κατεβάζετε ένα επεισόδιο σε 5 λεπτά, θα το κάνετε τώρα σε 30 δευτερόλεπτα! Αυτό επιτυγχάνεται γιατί κάθε σταθμός μετάδοσης θα περιέχει περισσότερες κεραίες, μεταδίδοντας έτσι παραπάνω πληροφορία.

Κάθε σταθμός βάσης 5G θα περιέχει εκατοντάδες ή και χιλιάδες κεραίες με πολλαπλές ακτίνες τύπου laser που θα στοχεύουν όλες μαζί σε όλα τα κινητά τηλέφωνα και άλλες συσκευές χρηστών στην περιοχή όπου θα ενεργοποιείται (“phased arrays” – η τεχνολογία ονομάζεται πολλαπλή είσοδος – πολλαπλή έξοδος η MIMO), ενώ θα ακτινοβολεί με πολύ υψηλότερη ισχύ σε σχέση με τους υπάρχοντες σταθμούς βάσης.

Τα καλά νέα είναι : τεράστιες ταχύτητες, Αυτόνομα Οχήματα, Έξυπνες πόλεις, Δημόσια Ασφάλεια και πολιτική προστασία, Έξυπνα σπίτια, Χειρισμός μηχανημάτων εξ αποστάσεως,Τηλεϊατρική0, Internet of Things, Έξυπνη Γεωργία και κτηνοτροφία, Διασύνδεση ανθρώπων. Με το 5G όλα αυτά αλλάζουν, ή τουλάχιστον είναι ένα τεράστιο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Οι επενδύσεις σε υποδομές που χρειάζονται είναι επίσης μεγάλες.

Κάθε φορά που εμφανίζεται μια νέα τεχνολογία, έχει τους υποστηρικτές της, έχει όμως και τους φανατικούς αντιπάλους της.

Έτσι λοιπόν κρίνετε σκόπιμο να εξηγήσουμε τις δυο βασικές κατηγορίες ακτινοβολιών που έχουμε. Α) Ιονίζουσες που τις συναντάμε στις ακτίνες του ήλιου όπου είναι η κατηγορία που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο και η μη ιονίζουσες ακτινοβολίες που μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί ότι είναι επικίνδυνη. Μπορεί να προκαλέσει αύξηση της θερμοκρασίας στο ανθρώπινο σώμα, για να γίνει όμως αυτό απαιτούνται μεγάλα ποσά ενέργειας, στα οποία συνήθως δεν είμαστε εκτεθειμένοι. Ακόμα και ο φούρνος μικροκυμάτων, μια πολύ συνηθισμένη συσκευή, θα μπορούσε να είναι πιο “επιβλαβής” σε περίπτωση διαρροής ακτινοβολίας.

Ναι, πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το 5G είναι ασφαλές, αλλά υπάρχουν και πολλοί επιστήμονες που υποστηρίζουν ότι υπάρχουν κίνδυνοι.

Ομάδα 240 επιστημόνων και γιατρών από 40 χώρες, που κάνει έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προτείνοντας την αναστολή της ανάπτυξης των δικτύων 5G μέχρι έως ότου οι πιθανοί κίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον να έχουν διερευνηθεί πλήρως από επιστήμονες ανεξάρτητους από τη βιομηχανία (http://www.5gappeal.eu/scientists-and-doctors-warn-of-potential-serious-health-effects-of-5g/);

Υπάρχουν βέβαια μερικοί λόγοι για να ανησυχήσουν για τις επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων από τα κινητά τηλέφωνα. Αυτές οι ανησυχίες υπάρχουν επειδή οι κεραίες αυτών των τηλεφώνων δίδουν ένα μεγάλο μέρος της ενέργειας της ακτινοβολίας τους σε πολύ μικρούς όγκους του σώματος του χρήστη. Οι κεραίες των σταθμών δεν δημιουργούν τέτοια “καυτά σημεία” (εκτός κι αν στέκεστε κατευθείαν μπροστά τους), έτσι τα πιθανά ζητήματα ασφάλειας σχετικά με τα τηλέφωνα δεν έχουν καμία πραγματική δυνατότητα εφαρμογής στις κεραίες σταθμών βάσεων.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω για να λάβει χώρα η τεχνολογία 5G χρειάζεται κάθε σταθμός βάσης 5G εκατοντάδες ή και χιλιάδες κεραίες. Οι νέες κεραίες 5G πρέπει να τοποθετούνται παντού, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε σημείο που μπορεί εύκολα ή με μικρές τροποποιήσεις να γίνει εγκατάσταση: σε προσόψεις κτιρίων, σε φώτα και φανάρια στους δρόμους, σε στάσεις λεωφορείων, σε στύλους ΔΕΗ, ΟΤΕ κλπ.

Κλείνοντας θα πρέπει να τονιστεί το εξής: ο Δρ. Darius Leszczynski, Επίκουρος Καθηγητής Βιοχημείας στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι και ερευνητής των επιπτώσεων της μη ιοντίζουσας ακτινοβολίας, στο 5ο Ασιατικό και Ωκεανικό Περιφερειακό Συνέδριο για την Προστασία από την Ακτινοβολία (Μελβούρνη 2018):

“Υπάρχει συνεχής συζήτηση για να καθησυχαστούμε ότι το 5G προκαλεί χαμηλά επίπεδα έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Ωστόσο, δεν υπάρχει επαρκής επιστημονική έρευνα για να δείξει ποια χαμηλά επίπεδα έκθεσης δεν προκαλούν επιπτώσεις στην υγεία σε οξείες και χρόνιες εκθέσεις”.

Ο καθηγητής Φυσικής του ΑΠΘ, Θόδωρος Σαμαράς που δίνει συνεντεύξεις για να καθησυχάσει τον κόσμο ανέφερε σε συνέντευξη του:

“Με βάση, λοιπόν, αυτά που γνωρίζουμε τώρα και, λαμβάνοντας υπόψιν την αβεβαιότητα που τα συνοδεύουν, θα έλεγα ότι είμαστε ασφαλείς. Κοιτάξτε, όμως, σας παρακαλώ γύρω σας. Βλέπετε κάτι (ένα αντικείμενο ή μια τεχνολογική εφαρμογή) με το οποίο αισθάνεστε απόλυτα ασφαλής; Ή μήπως για όλα όσα μας περιβάλλουν είμαστε απλά διατεθειμένοι να αποδεχτούμε διαφορετικό βαθμό επικινδυνότητας; Για άλλα μεγαλύτερο και για άλλα μικρότερο;”

Ο Δρ. Χρίστος Γεωργίου Καθηγητής Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Πατρών, εξωτερικός σύμβουλος της NASA και ειδικός στα θέματα ηλεκτρομαγνητισμού τόνισε:  το προτεινόμενο μοντέλο 5g αποτελεί απειλή για την βιολογία του ανθρώπου. Μίλησε για τα οικονομικά συμφέροντα και τις πολιτικές τους προεκτάσεις και γιατί αναγκάζονται οι επιστήμονες να ασχοληθούν και με αυτό καθώς παρεμποδίζουν τις φωνές επιστημόνων

Τα ζητήματα είναι πολλά. Αυτό που σίγουρα θεωρώ λογικό είναι  οι ανησυχίες που δημιουργούνται με την έλευση νέων τεχνολογιών και προϊόντων, να σχετίζονται με την ιδιωτικότητα των προσωπικών δεδομένων και την διασφάλιση τους.

Εμείς έχουμε υποχρέωση να  κάνουμε σωστή χρήση του κινητού μας, να κρατάμε τις σωστές αποστάσεις από το σώμα μας ( πάνω από 40 cm ), να χρησιμοποιούμε hands free & Bluetooth, να αποφεύγουμε τη χρήση του μέσα σε κτίρια και γενικά σε σημεία που έχουμε χαμηλό σήμα.

Υπάρχουν πολλές πηγές στο διαδίκτυο που μπορείτε να ανατρέξετε όσο αναφορά το 5G, είτε θεωρείτε ότι είναι ασφαλές για την υγεία είτε όχι.

Πίστευε και μη, ερεύνα και χρησιμοποίησε με σύνεση τις γνώσεις και την αντίληψή σου.

*ΚΟΝΤΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ

Ηλεκτρονικός Μηχανικός – Πληροφορικός

MSc « Ασφάλεια πληροφοριών και ηλεκτρονική τρομοκρατία»

email: spiroskontis@yahoo.com

mob: +306948232174

Website: www.skontis.eu

Επισκέψεις: 475

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει