14 Ιουλίου 2024

Φρένο στα αυθαίρετα. Επιστρέφει η μεταφορά συντελεστή δόμησης.

Φρένο στην εκτός σχεδίου δόμηση αλλά και επαναφορά του μέτρου για τη μεταφορά του συντελεστή δόμησης είναι τα βασικά στοιχεία του νομοσχεδίου για την πολεοδομική ανασυγκρότηση της χώρας.

Το νομοσχέδιο παρουσιάστηκε από την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος στο υπουργικό συμβούλιο και αναμένεται να μπει σε διαβούλευση μέσα στο Μάιο. Προβλέπονται μεταξύ άλλων επιτάχυνση για πολεοδομικά σχέδια σε όλους τους δήμους της χώρας εντός 6 ετών και απλοποίηση του οικοδομικού κανονισμού.

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι στη χώρα μας «με την υπέρρύθμιση που υπήρξε για δεκαετίες δεν καταφέραμε ούτε το περιβάλλον να προστατέψουμε όπως θέλαμε, ούτε την ανάπτυξη να προωθήσουμε. Είναι σημαντικό, επομένως, τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος όσο και για την ανάπτυξη να υπάρξει η καλύτερη δυνατή προετοιμασία αυτού του κομβικού νομοσχεδίου με την κατάλληλη νομική και ευρύτερη δημόσια διαβούλευση”

Ειδικότερα

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κ. Χατζηδάκης και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Δημήτρης Οικονόμου παρουσίασαν το νομοσχέδιο με το οποίο εισάγονται οι παρακάτω επτά βασικές τομές στην χωροταξική και πολεοδομική νομοθεσία.

– Απλούστευση της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας.

– Αυστηροί και αναπτυξιακοί κανόνες στην εκτός σχεδίου δόμηση.

– Μεταρρύθμιση στις γενικές χρήσεις γης.

– Ενεργοποίηση Μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης.

– με εισαγωγή του θεσμού των πιστοποιημένων αξιολογητών χωρικών μελετών.

– Απλοποίηση – εκσυγχρονισμός του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού με μέριμνα για τα άτομα με ειδικές ικανότητες.

– Επίλυση χρόνιων προβλημάτων στα Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια.

Πηγή: skai.gr

Επισκέψεις: 340

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει