6 Νοεμβρίου 2024

ΣΒΠΕ: Δεν καταργούνται όλα τα πλαστικά μιας χρήσης το 2021.

Στην εποχή της πανδημίας, όπου η αξία του πλαστικού αναδεικνύεται ως κρίσιμη σε μια σειρά υγειονομικών προϊόντων και εφαρμογών, ενώ παράλληλα οι πρωτοβουλίες και οι καινοτομίες της βιομηχανίας πλαστικών, στηρίζουν τις «μάχες» εναντίον του κορωνοϊού, συνεχίζουν να διατυπώνονται λανθασμένα μηνύματα από «επίσημα χείλη», τα οποία αναπαράγονται μαζί με ανακρίβειες από τα ΜΜΕ”, υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, με δήλωση του, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος (ΣΒΠΕ).

Παράλληλα, σημειώνει: “Οι  – ως εκ τούτου – άκαιρες δημόσιες δηλώσεις / δεσμεύσεις από την  πολιτική ηγεσία για κατάργηση όλων των πλαστικών μιας χρήσης το 2021, και οι ατεκμηρίωτες ειλημμένες όπως φαίνεται αποφάσεις στο πλαίσιο της ‘περιβαλλοντικής’ πολιτικής της κυβέρνησης, πέρα του ότι παραμένουν σε αντίθεση με το γράμμα και το πνεύμα των Ευρωπαϊκών Οδηγιών, 2019/904 και 2015/720 συνιστούν αντιαναπτυξιακή προσέγγιση και το μόνο στο οποίο αποσκοπούν είναι προσωπικά-μικροπολιτικά οφέλη θυμίζοντας τακτικές και εποχές που υποτίθεται έχουμε αφήσει στο παρελθόν.

Ειδικότερα:

  1. Δημιουργούν ήδη στρεβλώσεις στον κλάδο και την αγορά και αναμένεται να επηρεάσουν με καταστροφικό τρόπο την εγχώρια βιομηχανία, που έχει εξαγωγικό προσανατολισμό και μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και την απασχόληση εν όψει κρίσης και ύφεσης
  2. Κινούνται εις βάρος των καταναλωτών, αφού πέρα από τη σύγχυση για το τι καταργείται και τι όχι, θα επιβαρύνει και την «τσέπη» τους
  3. Αποπροσανατολίζουν από τις λύσεις της κυκλικής οικονομίας, υποβαθμίζοντας το πραγματικό πρόβλημα, το οποίο είναι η μη ορθή απόρριψη των απορριμμάτων που δεν καταλήγουν στην ανακύκλωση.

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος (ΣΒΠΕ) διευκρινίζει υπεύθυνα και υπενθυμίζει ακόμη μια φορά προς όλους τους ενδιαφερόμενους ότι: 

Δεν απαιτείται να καταργηθούν όλα τα πλαστικά μιας χρήσης το 2021, όπως σαφώς προκύπτει από την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2019/904, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή τον Ιούλιο του 2019. Συγκεκριμένα, το 2021 ο στόχος είναι να καταργηθούν επτά κατηγορίες πλαστικών προϊόντων, ήτοι:

  • καλαμάκια 
  • αναδευτήρες
  • μαχαιροπήρουνα
  • πιάτα
  • οξοβιοδιασπώμενα πλαστικά 
  • δοχεία φαγητού και ποτών από διογκωμένη πολυστερίνη (EPS).
  • πλαστικά στηρίγματα, που προσαρτώνται και στηρίζουν μπαλόνια, εκτός από μπαλόνια για βιομηχανικές ή άλλες επαγγελματικές χρήσεις και εφαρμογές που δεν διανέμονται στους καταναλωτές  

Η κατάργηση των ανωτέρω, θα γίνει μόνο με την προϋπόθεση ότι θα αναπτυχθούν αντίστοιχα προϊόντα σε προσιτές τιμές για τον τελικό καταναλωτή και με σημαντικά βελτιωμένο περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα. 

Αναφορικά με τις σακούλες, ο διαχωρισμός τους σε αυτές κάτω και άνω των 50 μικρών,  έχει συγκεκριμένη τεκμηρίωση, που οδήγησε την ΕΕ στην απόφαση να αντιμετωπίζονται οι μεν με περιβαλλοντικό τέλος και οι δε χωρίς ενώ έχουν ήδη επιτευχθεί στη χώρα μας οι ευρωπαϊκοί στόχοι για τη μείωση της κατανάλωσης όπως αναφέρονται στην οδηγία, σύμφωνα με ανεξάρτητη μελέτη ΙΕΛΚΑ.

Προξενεί ως εκ τούτου εντύπωση, η αδιαφορία για τα τεχνικά κριτήρια του διαχωρισμού σε επίπεδο ΕΕ και η επιμονή προς μια ισοπεδωτική – χωρίς πραγματικό περιβαλλοντικό όφελος – πολιτική την οποία, ούτε η οδηγία προβλέπει, ούτε αποτελεί κοινή ευρωπαϊκή τακτική.

Η απαγόρευση των πλαστικών και η επιλογή εναλλακτικών υλικών δεν αποτελούν την πλέον ωφέλιμη λύση για το περιβάλλον, όπως έχουν αποδείξει μια σειρά από μελέτες. 

Τα πλαστικά δεν είναι εχθρός του περιβάλλοντος. Εχθρός είναι τα απορρίμματα, που δεν καταλήγουν στην ανακύκλωση εξαιτίας της μη ορθής απόρριψης τους, έπειτα από τη χρήση τους (κυκλική οικονομία)

Πρέπει επιτέλους να γίνει συνείδηση ότι το πλαστικό θα αποτελεί μοναδικό υλικό σε κρίσιμες εφαρμογές στην Υγεία, την τεχνολογία και την καθημερινότητα. και τα πλαστικά έχουν και θα συνεχίζουν να έχουν κρίσιμο και ζωτικό ρόλο στη βελτίωση της ζωής των δισεκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη μας, επενδύοντας στην καινοτομία και τις βέλτιστες λύσεις

Ως Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος που ασχολείται με ένα κρίσιμο και χρήσιμο υλικό, λυπούμαστε που τη στιγμή που τα πλαστικά δείχνουν την αξία τους στην περίοδο της υγειονομικής κρίσης και είναι γνωστό ότι αποτελούν μέρος της λύσης για την αντιμετώπιση της  κλιματικής αλλαγής, όπως αντιμετωπίζονται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην Ελλάδα συνεχίζουν να δαιμονοποιούνται συλλήβδην από τα πλέον επίσημα χείλη και χωρίς ουσιαστική τεκμηρίωση. Ως Θεσμικό όργανο επιθυμούμε τον ουσιαστικό,  ειλικρινή και όχι προσχηματικό διάλογο, ο οποίος, πέραν του ότι χρειάζεται δύο μέρη για να επιτελεστεί, οδηγεί πάντα στις πλέον αποδοτικές λύσεις για την οικονομία και την ανάπτυξη, τους καταναλωτές και το περιβάλλον”, καταλήγει ο ΣΒΠΕ.

Επισκέψεις: 171

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει