25 Απριλίου 2024

Ο Μ. Κεφαλογιάννης αποκλειστικά στον texnikokosmos.gr: “Σημαντική η συνεισφορά των μηχανικών στην ανάπτυξη της χώρας μας”.

Κύριε Κεφαλογιάννη καταρχήν να σας καλωσορίσουμε στο site μας Τεχνικός Κόσμος και να σας ευχαριστήσουμε που δεχτήκατε αυτή την συνέντευξη.

Αρχικά θα ήθελα ένα σχόλιο σας για την κατάσταση με την πανδημία. Πως βλέπεται τα πράγματα στην Ελλάδα και αν θεωρείτε ότι η Κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα προλαβαίνοντας τα χειρότερα;

Καταρχήν αφού σας ευχαριστήσω για αυτή την φιλοξενία θα ήθελα να εκφράσω ένα μεγάλο «ευχαριστώ» σε όλους αυτούς που έδωσαν αυτή τη δύσκολη ώρα τη μάχη της πρώτης γραμμής. Στους γιατρούς, στους νοσηλευτές αλλά και σε όλους τους εργαζόμενους που στάθηκαν δίπλα μας αυτούς τους δύο μήνες αψηφώντας την προσωπική τους κόπωση και αγνοώντας τους κινδύνους της μετάδοσης του ιού.

Η χώρα μας όπως και όλος ο πλανήτης βίωσε και βιώνει μία πρωτοφανή κρίση με την πανδημία του κορονοιού. Σε αυτούς τους δύο σχεδόν μήνες όλη η ελληνική κοινωνία επέδειξε ένα υψηλό αίσθημα ατομικής υπευθυνότητας και συλλογικής ωριμότητας. Τα αυστηρά, πρωτόγνωρα μέτρα που η κυβέρνηση πήρε νωρίς μας άλλαξαν συνήθειες και συμπεριφορές, μας στέρησαν απλά πράγματα που μέχρι χθες θεωρούσαμε δεδομένα και αυτονόητα. Αλλά τα μέτρα λειτούργησαν θετικά. Και δούλεψαν γιατί τα ακολουθήσαμε όλοι μαζί. Γιατί δείξαμε ότι οι Έλληνες ενωμένοι στα δύσκολα τα καταφέρνουμε.

Και η επιτυχία του σχεδίου της κυβέρνησης, μέχρι σήμερα, απεικονίζεται στα διαγράμματα των κρουσμάτων και δυστυχώς των θυμάτων αυτής της πανδημίας ιδίως σε σύγκριση με άλλες ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες με αντιστοιχία πληθυσμού. Ένα σχέδιο που είχε στο κέντρο του την ασφάλεια και την υγεία του ανθρώπου. Ένα σχέδιο που πέτυχε να μην νοσήσουν ταυτόχρονα πολλοί ώστε να μη καταρρεύσει το Σύστημα Υγείας από την ταυτόχρονη εισαγωγή πολλών ασθενών. Για να μην χάσει κανένας μας ένα αγαπημένο του πρόσωπο από την έλλειψη κλίνης σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ή από την έλλειψη αναπνευστήρα.

Ένα σχέδιο που η εφαρμογή του αποκατέστησε τη σχέση εμπιστοσύνης κράτους-πολιτών.

Καταθέσατε πρόσφατα μια ερώτηση όπου ζητάτε μέτρα για τον τουρισμό. Να σας μεταφέρω και την ανησυχία του τουριστικού κλάδου της Κέρκυρας.

Ο Τουριστικός τομέας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, είναι αυτή την ώρα στο πιο κρίσιμο σημείο του εδώ και δεκαετίες. Θα απαιτηθεί ολική επαναφορά με άμεσα συνδυαστικά μέτρα τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο που θα καταστήσουν και πάλι εφικτή την επανεκκίνησή του, προκειμένου να συνεχιστεί η μεγάλη προσφορά του τουριστικού κλάδου στην ανάπτυξη, την απασχόληση και τη συνοχή της κοινωνίας.

Η μετακίνηση τουριστών και επιβατών από χώρα σε χώρα εντός της ΕΕ, με ασφάλεια και στον υγειονομικό τομέα λόγω του Covid-19, είναι πρωταρχικής σημασίας. Μία κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για τη μεταφορά επιβατών τουριστών χωρίς κίνδυνο, που θα καθιστούν τα ταξίδια ασφαλή, και θα βοηθήσει στην επανεκκίνηση της οικονομίας στον τουριστικό κλάδο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι περισσότερο από αναγκαία. 

Αυτή την ανησυχία μου εξέφρασα με την ερώτησή μου προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την οποία ζητώ συγκεκριμένα μέτρα για τη στήριξη του Τουρισμού που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κλάδους, πραγματικό  κεφάλαιο για την ελληνική οικονομία.

Τα μέτρα στήριξης που έχουν ανακοινωθεί από την Κυβέρνηση θεωρείτε πως είναι στην σωστή κατεύθυνση; 

Από την πρώτη στιγμή που η απειλή από τις συνέπειες του κορονοιού «κτύπησε την πόρτα» της χώρας ο σχεδιασμός της κυβέρνησης ήταν διττός. Τόσο η προστασία της υγείας των πολιτών της χώρας μας όσο και η στήριξη των εργαζόμενων, των ανέργων και των επιχειρήσεων που πληγήκαν από τις επιπτώσεις των μέτρων για την πανδημία του κορονοιού. Η κυβέρνηση σεβόμενη τις τεράστιες θυσίες της ελληνικής κοινωνίας άπλωσε ένα τεράστιο δίχτυ κοινωνικής προστασίας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις παίρνοντας από την πρώτη ώρα της κρίσης μέτρα που έχουν πλήρως εξειδικευτεί . Για να ανακουφίσει εργαζόμενους και επιχειρήσεις, ανέργους και νοικοκυριά.

Πήρε μέτρα που θα συμβάλλουν αποφασιστικά στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας τώρα που σταδιακά αίρονται τα μέτρα περιορισμού και προχωράμε σε μία επιστροφή στην ομαλότητα.

Αλλά αυτή η ώρα επιβάλλει την έμπρακτη αλληλεγγύη και στήριξη των ευρωπαϊκών οικονομιών από την Ευρωπαϊκή Ένωση πέραν των 540 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει αποφασίσει ήδη το Euro group του περασμένου Απριλίου που προβλέπουν:

1.      μέτρα για τους εργαζόμενους: ενισχύσεις 100 δισ. από την Κομισιόν για τους εργαζόμενους που πλήττονται, μπαίνουν σε αναστολή αλλά πληρώνονται και ασφαλίζονται με 800άρια κ.λπ.

2.      μέτρα για τις επιχειρήσεις: 200 δισ. από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

3.      μέτρα για τα κράτη: 240 δισ. του ESM (από τα 420 που διαθέτει) θα διατεθούν για τον κορονοϊό και χρηματοδοτείται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας

Και η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την οποία συντάσσεται και η χώρα μας, που προβλέπει πρόσθετους πόρους 1,5 τρις ευρώ κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Και για να κλείσουμε θα ήθελα και ένα σχόλιο σας αναφορικά με τον δικό μας κλάδο των μηχανικών. Υπάρχει αγωνία για τα μεγάλα έργα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα αλλά και για θέματα που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών τα οποία καλούνται να διαχειριστούν οι μηχανικοί. (Κτηματολόγια, αυθαίρετα κα)

Οι Έλληνες Μηχανικοί αποτελούν ένα βασικό κομμάτι του παραγωγικού ιστού της Ελλάδας με σημαντική συνεισφορά διαχρονικά στην ανάπτυξη της χώρας μας. Και τα τελευταία δέκα χρόνια που βιώσαμε μία σημαντική οικονομική κρίση ο κλάδος των Μηχανικών ήταν ένας κλάδος που η κρίση όχι μόνο δεν τον άφησε ανεπηρέαστο αλλά τον έπληξε σφοδρά. Και σε συνδυασμό με την κρίση του κορονοιού προκειμένου ο κλάδος σας να ανταπεξέλθει στις δύσκολες αυτές συνθήκες και να μπορέσει να επιτελέσει το έργο του χρειάζεται να αναλάβει η Πολιτεία συγκεκριμένες πρωτοβουλίες τόσο σε οικονομικό όσο και σε διοικητικό επίπεδο.

* Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης είναι Έλληνας πολιτικός, ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας

Επισκέψεις: 1075

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει