20 Απριλίου 2024

Ελλάκτωρ – ΤΑΙΠΕΔ: Πιθανότατα εντός της εβδομάδας η σύμβαση παραχώρησης για τον Άλιμο.

Θέμα ημερών αποτελεί η υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης μεταξύ του ομίλου Ελλάκτωρ και του ΤΑΙΠΕΔ, όπως πληροφορείται το Build.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες απομένουν κάποιες διαδικαστικές λεπτομέρειες από πλευράς του ελληνικού Δημοσίου, ούτως ώστε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες που απαιτούνται για να πέσουν και οι τελικές υπογραφές. Υπό κανονικές συνθήκες η υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης είναι κάτι που θα είχε συμβεί ήδη, ωστόσο λόγω της επικρατούσας κατάστασης έλαβε προσωρινή παράταση.

Οι πληροφορίες πάντως συγκλίνουν στο ότι με βάση τον προγραμματισμό η συμφωνία θα κλείσει εντός της εβδομάδας που διανύουμε. Θυμίζουμε ότι την εκμετάλλευση του χώρου θα έχει η θυγατρική του ομίλου Ελλάκτωρ, Άκτωρ Παραχωρήσεις, η οποία πλειοδότησε σε πρόσφατη διαδικασία ηλεκτρονικής δημοπρασίας που πραγματοποιήθηκε.

Το ύψος της συμφωνίας υπερβαίνει τα 170 εκατ. ευρώ, συνυπολογιζόμενου του εφάπαξ καταβλητέου ποσού κατά την έναρξη της παραχώρησης, το οποίο ανέρχεται σε 57,5 εκατ. ευρώ, του ετήσιου τιμήματος παραχώρησης καθώς και του ποσοστού επί των ακαθάριστων εσόδων της μαρίνας για τα επόμενα σαράντα χρόνια. Πάνω από 100 εκατ. ευρώ το συνολικό κόστος επένδυσης Το συνολικό ύψος της επένδυσης που περιλαμβάνει το εφάπαξ τίμημα και το κόστος ανάπτυξης υποδομών θα υπερβεί τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ η χρηματοδότηση έχει εξασφαλιστεί μέσω τραπεζικού δανεισμού και συγκεκριμένα μέσω της Alpha Bank, ενώ αναμένεται να αντληθεί χρηματοδότηση και από το ομολογιακό δάνειο ύψους 70 εκατ. ευρώ, το οποίο εξέδωσε ο όμιλος Ελλάκτωρ.

Στο πλαίσιο της επένδυσης πρόκειται να δημιουργηθεί ένας πολυτελής τουριστικός λιμένας, με έργα ανάπτυξης και ανακατασκευής των υποδομών της μαρίνας που ήδη υφίστανται. Προβλέπεται επίσης η δόμηση κτιριακών εγκαταστάσεων συνολικής επιφάνειας 18.500 τ.μ.. Μεταξύ άλλων η έκταση που θα δημιουργηθεί θα περιλαμβάνει χώρους αναψυχής και πρασίνου καθώς και καταστήματα, ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, χώρους υπαίθριων εκδηλώσεων και κτίρια γραφείων.

H Mαρίνα Αλίμου στα σημεία

• Θέσεις ελλιμενισμού: 1.100

• Τίμημα: 57,5 εκατ. ευρώ

• Δικαίωμα εκμετάλλευσης: 40 έτη

Γιώργος Λαμπίρης https://build-constructive-news.s3.eu-west-2.amazonaws.com/Build_11_05_2020.pdf

Επισκέψεις: 177

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει