26 Νοεμβρίου 2022

ΤΕΕ – e-adeies: 100.000 χιλιάδες οικοδομικές άδειες έχουν διεκπεραιωθεί ηλεκτρονικά – Στατιστικά στοιχεία από την ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών

Η απολύτως επιτυχημένη λειτουργία και τα οφέλη που προκύπτουν  για την οικονομία, την ανάπτυξη και τις επενδύσεις επισφραγίζονται από τα επίσημα απολογιστικά στοιχεία για τον ενάμιση χρόνο λειτουργίας του συστήματος ηλεκτρονικής έκδοσης οικοδομικών αδειών, μέσω του συστήματος e-adeies, που δίνει το ΤΕΕ στη δημοσιότητα.

Η ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών αποτελεί μία από τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει υποστηρίξει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και έχει βοηθήσει ήδη σημαντικά, στον ενάμιση χρόνο εφαρμογής του, να συντομευθούν οι χρόνοι για την έκδοση αδειών και να μειωθεί το κόστος.

Το σύστημα e-adeies, που διαρκώς αναπτύσσεται και διευρύνεται, εντάσσοντας νέες υπηρεσίες και διαδικασίες στη λειτουργία του, ως  εμβληματική  ψηφιακή μεταρρύθμιση,   που υλοποίησε και λειτουργεί το ΤΕΕ, με την ενεργό και υπεύθυνη συμμετοχή των ελλήνων διπλωματούχων μηχανικών, συμβάλει αποφασιστικά στην αναβάθμιση του ίδιου του έργου των μηχανικών, στην αξιοπιστία και τη διαφάνεια της αδειοδότησης τεχνικών έργων και επενδύσεων αλλά και στην  ψηφιακή μετάβαση του κράτους. Ταυτοχρόνως ανοίγει το δρόμο για την επόμενη μεγάλη μεταρρύθμιση,  τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη, που αποτελεί πρωτοβουλία του ΤΕΕ και του Προέδρου του Γιώργου Στασινού, η οποία έχει υιοθετηθεί και θεσμοθετηθεί ήδη από την κυβέρνηση, ώστε να ξεκινήσει η υλοποίησή του και να τεθεί σε λειτουργία σε σύντομο, σχετικά, χρόνο.

Η έκθεση Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας έχει τεκμηριώσει τη συμβολή του συστήματος e-adeies στην επιτάχυνση των διαδικασιών και στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την τρέχουσα περίοδο το ΤΕΕ έχει αποστείλει εκ νέου σχετικά στοιχεία στον διεθνή οργανισμό για την αξιολόγηση της εξέλιξης αυτής της μεταρρύθμισης.

Τα στοιχεία απολογισμού της μέχρι σήμερα λειτουργίας της ηλεκτρονικής έκδοσης οικοδομικών αδειών, μέσω του συστήματος e-adeies, στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνεργασίας τους, απέστειλε το ΤΕΕ στο ΥΠΕΝ, κατόπιν αιτήματος της Γενικής Γραμματείας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός δήλωσε σχετικά: 

«Από τον Οκτώβρη του 2018 ξεκινήσαμε μια μεγάλη μεταρρύθμιση που ήδη είχε αργήσει πολύ: την ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών. Οι μηχανικοί υποβάλλουν ηλεκτρονικά τους φακέλους των αδειών δόμησης και οι υπηρεσίες ελέγχουν και διεκπεραιώνουν ηλεκτρονικά τα αιτήματα, με τις άδειες να εκδίδονται ηλεκτρονικά και με πλήρη διαφάνεια σε κάθε στάδιο της διαδικασίας. Όλοι οι εμπλεκόμενοι πλέον γνωρίζουν σε ποιο σημείο βρίσκεται η κάθε υπόθεση και κάθε βήμα για την έκδοση μιας άδειας έχει χαρτογραφηθεί και παρακολουθείται. Κάποιοι είδαν αυτήν την μεταρρύθμιση επιφυλακτικά, αλλά πλέον νομίζω ότι όλοι βλέπουν πως είναι αποτελεσματικό

Όλο και περισσότερες διαδικασίες που αφορούν τις Υπηρεσίες Δόμησης εντάσσονται στο e-adeies. Μέχρι τώρα πάμε καλά. Μάλιστα, το ΤΕΕ πολύ γρήγορα έφτιαξε την αντίστοιχη διαδικασία και ενέταξε στο e-adeies και την υποβολή και διεκπεραίωση φακέλων στα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής, που καθυστερούσαν πολύ τα προηγούμενα χρόνια. Σύντομα θα γίνει το ίδιο και με τα Συμβούλια πολεοδομικών Θεμάτων που επίσης αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις σε όλη τη χώρα.

Τώρα όμως, που απέκτησε και η κοινωνία και η δημόσια διοίκηση ακόμη μεγαλύτερη εξοικείωση με τις ηλεκτρονικές διαδικασίες, λόγω του lockdown, νομίζω ότι είναι η ώρα να τρέξουν και όλα τα υπόλοιπα, οι διαδικασίες που δεν έχουν ενταχθεί ακόμη στο σύστημα e-adeies. Για παράδειγμα, να γίνονται όλες οι διαδικασίες και εγκρίσεις που απαιτούνται για την έκδοση οικοδομικής άδειας μέσα από το ηλεκτρονικό σύστημα, όπως οι βεβαιώσεις του δασαρχείου, της αρχαιολογίας, του κτηματολογίου. Ακόμη και οι ασφαλιστικές εισφορές των οικοδομικών έργων θα μπορούσαν να ενταχθούν, όπως και η ενημέρωση της Αστυνομίας ή τα γραφεία Πυρασφάλειας της Πυριοσβεστικής. Μπορούμε να προχωρήσουμε ακόμη πιο δυναμικά, ακόμη περισσότερο: να εντάξουμε με τον ίδιο τρόπο τις διαδικασίες για τη σύνδεση των οικοδομών με το φυσικό αέριο ή την ηλεκτροδότηση. Με ξεκάθαρους κανόνες, κοινό πλαίσιο και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Έτσι θα ξέρουν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις ότι θα μπορούν να παρακολουθούν το σύνολο της υπόθεσής τους ηλεκτρονικά και οι μηχανικοί ότι μπορούν να ολοκληρώσουν το σύνολο μιας αδειοδότησης οικοδομικού έργου ηλεκτρονικά. Και οι συναρμόδιες υπηρεσίες να γνωρίζουν και να παρακολουθούν τις υποθέσεις ηλεκτρονικά, χωρίς χαμένες ώρες και κόστος που δεν χρειάζεται πλέον να επωμίζεται ούτε το δημόσιο ούτε οι πολίτες.

Στόχος είναι, το ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης αδειών e-adeies να ανοίξει το δρόμο ώστε όταν ολοκληρωθεί και ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης, η επόμενη μεγάλη μεταρρύθμιση που θα κάνει «ηλεκτρονικό και τον σχεδιασμό και τις επιτελικές λειτουργίες του κράτους, να μπορεί να εκδίδεται κάθε άδεια με ευθύνη του μηχανικού που θα την αναλαμβάνει.»

Βασικά στοιχεία και συμπεράσματα

Από τα βασικά στατιστικά στοιχεία του ηλεκτρονικού συστήματος e-adeies προκύπτει ότι:

·         Έχουν ήδη διεκπεραιωθεί μέσω του πληροφοριακού συστήματος του ΤΕΕ σχεδόν 100 χιλιάδες οικοδομικές άδειες (99.611), ενώ αν συνυπολογιστούν και οι υπόλοιπες εγκρίσεις, αναθεωρήσεις κλπ διαδικασίες που εξομοιώνονται με άδειες, ο αριθμός ανέρχεται σε σχεδόν 130 χιλιάδες (129.390).

·         Μειώθηκε θεαματικά ο χρόνος έκδοσης αδειών δόμησης, που διεκπεραιώνονται μέσω του συστήματος e-adeies, όπου πλέον η συντριπτική πλειοψηφία των υποθέσεων καταναλώνει από 0-10 ημέρες ή από 10 έως 30 ημέρες, όταν στο προηγούμενο καθεστώς απαιτούνταν για την έκδοση οικοδομικής άδειας, μόνο στις διαδικασίες που ενέπλεκαν τις Υπηρεσίες Δόμησης, από 2 έως 8 μήνες, ενώ για την αδειοδότηση συνολικά από 5 έως 30 μήνες.

·         Πριν λίγες ημέρες ξεκίνησε μέσα από το σύστημα e-adeies η ηλεκτρονική υποβολή φακέλων προς τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής έχουν συγκροτηθεί ανά περιοχή και ήδη, σε λιγότερο από έναν μήνα λειτουργίας, έχουν υποβληθεί 583 φάκελοι προς έλεγχο από τις ΥΔΟΜ και απόφαση των ΣΑ.

·         Ακόμη, ξεκίνησε μέσα από το ηλεκτρονικό σύστημα e-adeies η έκδοση αδειών δόμησης για κεραίες κινητής τηλεφωνίας κατ΄ εφαρμογή του νέου νόμου που υποστήριξε το ΤΕΕ και προώθησε το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ, όπου έχουν εκδοθεί τις πρώτες ημέρες εφαρμογής 21 τέτοιες άδειες.

·         Από τα άλλα επιμέρους στοιχεία αξίζει να σημειωθούν τα εξής ενδιαφέροντα:

-Έχουν εκδοθεί 4.298 Άδειες κατηγορίας 1

-Έχουν εκδοθεί 704 Άδειες κατηγορίας 2

– Έχουν εκδοθεί 8.223 Άδειες κατηγορίας 3

-Έχουν εκδοθεί 8.087 Προεγκρίσεις Οικοδομικής Άδειας

-Έχουν εκδοθεί 56.400 Εγκρίσεις Εργασιών Μικρής Κλίμακας (ΕΕΜΚ)

-Έχουν υποβληθεί προς έκδοση 2.457 άδειες κατεδάφισης και από αυτές εκδόθηκαν 1.853.

-Η Έγγραφη Βεβαίωση Όρων Δόμησης και Απαιτούμενων Εγκρίσεων για τις οικοδομικές άδειες κατηγορίας 3 είναι εξαιρετικά δημοφιλείς κατηγορίες στους μηχανικούς χρήστες.

-Οι αναθεωρήσεις και ενημερώσεις αδειών είναι διαδεδομένη πρακτική και σχετικά δημοφιλείς κατηγορίες στο e-adeies.

-Από τον Μεταγενέστερο Έλεγχο Φορολογικών Οικοδομικής Άδειας Κατ. 3 αποδεικνύεται ότι η συμμόρφωση προς τις διατάξεις βρίσκεται σε υψηλότατο επίπεδο.

·         Λειτουργεί πλέον μέσω του  e-adeies ένα αξιόπιστο και ολοκληρωμένο σύστημα αποτύπωσης της οικοδομικής δραστηριότητας, των επενδύσεων και παρακολούθησης των εξελίξεων στο δομημένο περιβάλλον αλλά και των τάσεων που κάθε φορά αναπτύσσονται σε αυτό. Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο εξεταζόμενο δίμηνο (Μαρτίου Απριλίου 2020) παρουσιάζεται ισχυρή κάμψη του ρυθμού υποβολής και έκδοσης πράξεων, καθώς η επιδημία του κορωνοϊού αφενός παρέλυσε καταρχήν τη λειτουργία των αρμόδιων υπηρεσιών και αφετέρου στη συνέχεια εμπόδισε κατά πολύ το έργο των μηχανικών.

·         Παρότι οι περισσότερες διαδικασίες που εμπλέκουν τις Υπηρεσίες Δόμησης γίνονται πλέον ηλεκτρονικά, δεν ισχύει το ίδιο για εγκρίσεις, βεβαιώσεις, πιστοποιητικά κλπ (όπως αυτά που αφορούν ιδιοκτησιακά θέματα) που εκδίδονται από άλλες υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα οι δασικές και αρχαιολογικές υπηρεσίες κλπ. Επιπλέον, δεν διεκπεραιώνονται ακόμη ηλεκτρονικά και δεν διασυνδέονται με την ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών διαδικασίες που από το νόμο είναι αλληλένδετες, όπως η σύνδεση με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας (ηλεκτροδότηση, ύδρευση, φυσικό αέριο, κλπ). Το ΤΕΕ κάνει κάθε προσπάθεια να ενταχθούν και οι διαδικασίες αυτές στην ηλεκτρονική αδειοδότηση καθώς εν τέλει όλες οι πληροφορίες αυτές θα εντάσσονται και στην Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου που ξεκινά σε λίγους μήνες. Η συνεργασία τόσο των συναρμόδιων Υπουργείων όσο και των φορέων και εταιρειών που εμπλέκονται είναι κρίσιμη για την ολοκλήρωση αυτής της διασύνδεσης και την καλύτερη και πιο ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση μελετητών, μηχανικών, επιχειρήσεων και πολιτών.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ EADEIES

Στο σύνολο των διοικητικών πράξεων (99.611) του συστήματος e-adeies, η κατανομή ανά είδος κατάστασης έχει ως εξής:

ΕπίπεδοΚατάσταση ΑίτησηςΠαρατηρήσειςΑριθμός
-6Τέθηκε ΑρχείοΤέθηκε σε αρχείο λόγω παρέλευσης χρόνου ανταπόκρισης από τον αιτούντα ή αποσύρθηκε η αίτηση217
-5Σε ΑνάκλησηΑνακλήθηκε η Διοικητική Πράξη1060
-4Διακοπή ΕργασιώνΈχει επιβληθεί διακοπή εργασιών12
-3ΔιαβιβάστηκεΈχει διαβιβαστεί ο φάκελος για έλεγχο από άλλη υπηρεσία6
-2ΑπορρίφθηκεΗ αίτηση απορρίφθηκε επειδή δεν μπορούσε να εκδοθεί η αιτούμενη άδεια ή είχε υποβληθεί σε λανθασμένη Υ. Δομ.3241
1Σε υποβολήΈχει υποβληθεί670
2Σε έλεγχοΕίναι σε διαδικασία ελέγχου1945
3Σε μεταβολήΈχει επιστραφεί στο Μηχανικό να προβεί σε διορθώσεις σύμφωνα με τις παρατηρήσεις3396
5ΕκδόθηκεΈχει εκδοθεί η αιτούμενη Διοικητική Πράξη89064
 ΣΥΝΟΛΟ 99611

Όσον αφορά τη γεωγραφική κατανομή, σε επίπεδο περιφέρειας, οι άδειες, εγκρίσεις, αναθεωρήσεις, βεβαιώσεις κλπ, δηλαδή η κατανομή του συνόλου των νομίμων αιτήσεων, έχουν ως εξής:

ΠεριφέρειαΑριθμός
Αττικής31.405
Κεντρικής Μακεδονίας22.852
Κρήτης10.248
Θεσσαλίας9.261
Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης8.641
Δυτικής Μακεδονίας2.873
Πελοποννήσου7.965
Νοτίου Αιγαίου7.957
Δυτικής Ελλάδος7.709
Ιονίων Νήσων6.088
Στερεάς Ελλάδος6.003
Ηπείρου5.738
Βορείου Αιγαίου2.903
Σύνολο:        129.643

Οι τύποι αδειών και ο χρόνος έκδοσης

Σύμφωνα με το νόμο 4495/2016, όπως ισχύει, και την λοιπή σχετική διοικητική και πολεοδομική νομοθεσία, μέσα από το σύστημα e-adeies που σχεδίασε, ανέπτυξε και λειτουργεί το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, οι Οικοδομικές Άδειες κατηγορίας 3 και οι Εγκρίσεις Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας εκδίδονται άμεσα μετά την υποβολή, με ευθύνη του μηχανικού. Περίπου 65 χιλιάδες άδειες δόμησης εκδόθηκαν με ευθύνη των μηχανικών ΑΜΕΣΑ. Για αυτές τις συγκεκριμένες και μόνο κατηγορίες, τα στατιστικά στοιχεία του συστήματος e-adeies, έχουν ως εξής:

Οικοδομική άδεια Κατηγορία 3 με βεβαίωση όρων δόμησης5.823
Οικοδομική άδεια Κατηγορίας 3 με προέγκριση2.400
Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας56.400
ΣΥΝΟΛΙΚΑ:64.623

Ωστόσο η μείωση του χρόνου έκδοσης αδειών δόμησης αποτυπώνεται και σε άλλες κατηγορίες που διεκπεραιώνονται μέσω του συστήματος e-adeies, όπου πλέον η συντριπτική πλειοψηφία των υποθέσεων καταναλώνει από 0-10 ημέρες ή από 10 έως 30 ημέρες. Οι υποθέσεις που απαιτούν χρόνο έκδοσης άνω των 30 ημερών (και φθάνουν, ελάχιστες, έως και 6 μήνες) είναι πλέον λίγες αναλογικά.

Πέρα από αυτές τις τρεις κατηγορίες βασικές κατηγορίες (Οικοδομική άδεια Κατηγορία 3 με βεβαίωση όρων δόμησης ή με προέγκριση και Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας), που αποτελούν και την πλειοψηφία των διοικητικών πράξεων – αδειών αλλά και των αιτήσεων που έχουν διεκπεραιωθεί από το ηλεκτρονικό σύστημα e-adeies του ΤΕΕ, μέσα από αυτό εκτελούνται δεκάδες άλλες σχετικές διαδικασίες και εκδίδονται οι σχετικές βεβαιώσεις, εγκρίσεις, άδειες κλπ, όπως:

ΕίδοςΕκδόθηκεΣύνολο
Προέγκριση Οικοδομικής Άδειας54638087
Έγγραφη Βεβαίωση Όρων Δόμησης-Απαιτούμενων Εγκρίσεων Αρ.38§γ για Ο.Α. κατ. 3882911872
Έγγραφη Βεβαίωση Όρων Δόμησης Αρ.38§γ για αναθεώρηση έντυπης Ο.Α. Κατ. 3266424
Έγκριση ΕΥΠΑΤΕ για ξενοδοχεία 4*&5* άνω των 300 κλινών, Εγκαταστάσεις ειδικής τουριστ. υποδομής, Σύνθετα τουριστ.καταλύματα & ΠΟΤΑ3234
Οικοδομική άδεια Κατηγορίας 1 χωρίς προέγκριση24603508
Οικοδομική άδεια Κατηγορίας 1 με προέγκριση15371733
Οικοδομική άδεια Κατηγορία 2 χωρίς προέγκριση477793
Οικοδομική άδεια Κατηγορίας 2 με προέγκριση169214
Άδεια Κατεδάφισης18532457
Έγκριση Εκτέλεσης Εργασίων23332371
Έγκριση εργασιών αποπεράτωσης σε αυθαίρετες κατασκευές235382
Μεταγενέστερος Έλεγχος Φορολογικών Οικ. Άδειας Κατ. 382969915
Οικοδομική άδεια Κατηγορίας 1 με Ισχύουσα Έγκριση Δόμησης ν.4030/2011 / Έντυπη Προέγκριση ν.4495/2017301374
Οικοδομική άδεια Κατηγορίας 2 με Ισχύουσα Έγκριση Δόμησης ν.4030/2011 / Έντυπη Προέγκριση ν.4495/20175886
Οικοδομική άδεια Κατηγορίας 3 με Ισχύουσα Έγκριση Δόμησης ν.4030/2011 / Έντυπη Προέγκριση ν.4495/20179481006
Οικοδομική άδεια Ανακατασκευής Πυρόπληκτου (ν. 4613/19, αρθ. 14)5556
Μεταγενέστερος Έλεγχος Οικοδομικής άδειας Ανακατασκευής Πυρόπληκτου (ν. 4613/19, αρθ. 14)5566
Αναθεώρηση Προέγκρισης224244
Αναθεώρηση Οικοδομικής Άδειας Κατηγορίας 1315401
Αναθεώρηση Οικοδομικής Άδειας Κατηγορίας 21422
Αναθεώρηση Οικοδομικής Άδειας Κατηγορίας 313041313
Ενημέρωση Οικοδομικής Άδειας18861892
Γνωστοποίηση Εκτέλεσης Πρόσθετων Εργασιών117118
Αναθεώρηση Άδειας Κατεδάφισης εντος του χρόνου ισχύος της2431
Ενημέρωση Άδειας Κατεδάφισης7676
Αναθεώρηση Έγκρισης εργασιών αποπεράτωσης σε αυθαίρετες κατασκευές34
Ενημέρωση Έγκρισης εργασιών αποπεράτωσης σε αυθαίρετες κατασκευές99
Αναθεώρηση Οικοδομικής άδειας Ανακατασκευής Πυρόπληκτου (ν. 4613/19, αρθ. 14)1616
Έγκριση δομικών κατασκευών κεραίας2121
Αναθεώρηση Έντυπης Οικοδομικής Άδειας / Άδειας Δόμησης14632025
Ενημέρωση Έντυπης Οικοδομικής Άδειας / Άδειας Δόμησης57585849
Γνωστοποίηση Εργασιών Έντυπης Οικοδομικής Άδειας / Άδειας Δόμησης414423
Αναθεώρηση έντυπης Άδειας Κατεδάφισης ΜΕ μεταβολή κάλυψης/δόμησης/όγκου2438
Αναθεώρηση Έγκρισης Δόμησης ν.4030/20114281
Αναθεώρηση έντυπης αδείας ΧΩΡΙΣ μεταβολή κάλυψης/δόμησης/όγκου20212119
Αναθεώρηση έντυπης αδείας κατ. 1 ΜΕ μεταβολή κάλυψης/δόμησης/όγκου623917
Αναθεώρηση έντυπης αδείας κατ. 2 ΜΕ μεταβολή κάλυψης/δόμησης/όγκου76139
Αναθεώρηση έντυπης αδείας κατ. 3 ΜΕ μεταβολή κάλυψης/δόμησης/όγκου10211094
Μεταγενέστερος Έλεγχος αναθεώρησης έντυπης αδείας23823214
Ενημέρωση Έντυπης Άδειας Κατεδάφισης1111
Αναθεώρηση Έντυπης Άδειας Κατεδάφισης ΧΩΡΙΣ μεταβολή κάλυψης/δόμησης/όγκου4748
Μεταγενέστερος Έλεγχος αναθεώρησης έντυπης αδείας κατεδάφισης2845

Στις ανωτέρω άδειες – εγκρίσεις κλπ, η διαφορά μεταξύ των εκδοθέντων πράξεων και του συνόλου περιλαμβάνει αιτήσεις που απορρίφθηκαν, άδειες που ανακλήθηκαν, και κυρίως υποθέσεις υπό έλεγχο από τις ΥΔΟΜ σήμερα, φακέλους που έχουν επιστραφεί προς συμπλήρωση και άλλες σχετικές περιπτώσεις.

Η συνολική εικόνα ανά μήνα μέχρι στιγμής

Με βάση άλλη στιγμιαία εικόνα αλλά επικαιροποιημένα στοιχεία (που ενσωματώνουν ολοκληρωμένες υποθέσεις και του Απριλίου 2020) η μηνιαία εξέλιξη ανά είδος άδειας, έγκρισης κλπ παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Αξίξει να σημειωθεί ότι το τελευταίο εξεταζόμενο δίμηνο (Μαρτίου Απριλίου 2020) παρουσιάζεται ισχυρή κάμψη του ρυθμού υποβολής και έκδοσης πράξεων, καθώς η επιδημία του κορωνοϊού αφενός παρέλυσε καταρχήν τη λειτουργία τω αρμόδιων υπηρεσιών και αφετέρου στη συνέχεια εμπόδισε κατά πολύ το έργο των μηχανικών.

ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ
ΕΤΟΣ/ ΜΗΝΑΣΠροεγκρίσεις/ βεβαιώσειςΆλλες Οικοδομικές Άδειες(*)Συνολικές ΑναθεωρήσειςΚατηγορία 3
Χωρίς προέγκριση
Κατηγορία 3
Με προέγκριση
Μικρής Κλίμακας
2018/103424383 747
2018/1139021823270423044
2018/125284883301531272592
2019/015785554161691353299
2019/027047235752251812795
2019/037519066532712063473
2019/047249837083471853496
2019/05863106410693172083556
2019/06892112410643792033699
2019/071094148614234952704375
2019/0871210219873521692547
2019/09823114410973421732988
2019/101047152615024642474394
2019/11912139714933972443142
2019/12890144714794522142500
2020/01836113512773301722302
2020/02982127516133901932660
2020/03963105113962961802191
2020/046787799442341071537

(*) Δεν περιλαμβάνονται οι μικρής κλίμακας

Ανά Υπηρεσία Δόμησης

Σε στιγμιαίο υποσύνολο 128.505 υποθέσεων-διαδικασιών στο σύστημα e-adeies, η γεωγραφική κατανομή ανά υπηρεσία δόμησης (με φθίνουσα σειρά) έχει ως εξής:

ΥΔΟΜ ΑΘΗΝΑΙΩΝ6139
ΥΔΟΜ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ4733
ΥΔΟΜ ΧΑΝΙΩΝ3415
ΥΔΟΜ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ3132
ΥΔΟΜ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ3057
ΥΔΟΜ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ2906
ΥΔΟΜ ΠΑΤΡΕΩΝ2877
ΥΔΟΜ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ2507
ΥΔΟΜ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥ2361
ΥΔΟΜ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ2354
ΥΔΟΜ ΚΑΒΑΛΑΣ2021
ΥΔΟΜ ΒΟΛΟΥ2016
ΥΔΟΜ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ1938
ΥΔΟΜ ΠΕΙΡΑΙΑ1916
ΥΔΟΜ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ1884
ΥΔΟΜ ΑΙΓΑΛΕΩ1828
ΥΔΟΜ ΝΑΞΟΥ ΚΑΙ ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ1827
ΥΔΟΜ ΝΕΑΣ ΠΡΟΠΟΝΤΙΔΑΣ1800
ΥΔΟΜ ΣΥΡΟΥ-ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ1698
ΥΔΟΜ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ1679
ΥΔΟΜ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ1606
ΥΔΟΜ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ1545
ΥΔΟΜ ΖΑΚΥΝΘΟΥ1504
ΥΔΟΜ ΡΟΔΟΥ1409
ΥΔΟΜ ΡΕΘΥΜΝΗΣ1369
ΥΔΟΜ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ1369
ΥΔΟΜ ΛΑΜΙΕΩΝ1350
ΥΔΟΜ ΣΕΡΡΩΝ1341
ΥΔΟΜ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ1306
ΥΔΟΜ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ1289
ΥΔΟΜ ΠΑΛΛΗΝΗΣ1280
ΥΔΟΜ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ1260
ΥΔΟΜ ΛΕΥΚΑΔΑΣ1259
ΥΔΟΜ ΑΓΡΙΝΙΟΥ1251
ΥΔΟΜ ΔΡΑΜΑΣ1248
ΥΔΟΜ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ1248
ΥΔΟΜ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ1236
ΥΔΟΜ ΞΑΝΘΗΣ1225
ΥΔΟΜ ΘΕΡΜΗΣ1201
ΥΔΟΜ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ1189
ΥΔΟΜ ΒΑΡΗΣ-ΒΟΥΛΑΣ-ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ1184
ΥΔΟΜ ΧΙΟΥ1152
ΥΔΟΜ ΓΛΥΦΑΔΑΣ1125
ΥΔΟΜ ΘΗΡΑΣ1084
ΥΔΟΜ ΛΑΓΚΑΔΑ915
ΥΔΟΜ ΚΗΦΙΣΙΑΣ912
ΥΔΟΜ ΒΕΡΟΙΑΣ911
ΥΔΟΜ ΠΑΓΓΑΙΟΥ878
ΥΔΟΜ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ877
ΥΔΟΜ ΚΟΖΑΝΗΣ875
ΥΔΟΜ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ872
ΥΔΟΜ ΣΙΘΩΝΙΑΣ827
ΥΔΟΜ ΠΕΛΛΑΣ ΤΥΠΟΣ802
ΥΔΟΜ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ801
ΥΔΟΜ ΠΥΛΑΙΑΣ-ΧΟΡΤΙΑΤΗ780
ΥΔΟΜ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ735
ΥΔΟΜ ΑΧΑΡΝΩΝ724
ΥΔΟΜ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ691
ΥΔΟΜ ΝΑΥΠΛΙΕΩΝ661
ΥΔΟΜ ΘΗΒΑΙΩΝ660
ΥΔΟΜ ΦΑΙΣΤΟΥ636
ΥΔΟΜ ΤΡΙΠΟΛΗΣ628
ΥΔΟΜ ΠΡΕΒΕΖΑΣ606
ΥΔΟΜ ΑΡΤΑΙΩΝ594
ΥΔΟΜ ΚΥΜΗΣ-ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ565
ΥΔΟΜ ΚΩ565
ΥΔΟΜ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ564
ΥΔΟΜ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ564
ΥΔΟΜ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ563
ΥΔΟΜ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ546
ΥΔΟΜ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ541
ΥΔΟΜ ΚΙΛΚΙΣ537
ΥΔΟΜ ΛΕΒΑΔΕΩΝ532
ΥΔΟΜ ΦΛΩΡΙΝΑΣ531
ΥΔΟΜ ΕΔΕΣΣΑΣ522
ΥΔΟΜ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ512
ΥΔΟΜ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ-ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ503
ΥΔΟΜ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ502
ΥΔΟΜ ΝΕΑΠΟΛΗΣ-ΣΥΚΕΩΝ472
ΥΔΟΜ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ468
ΥΔΟΜ ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ464
ΥΔΟΜ ΗΛΙΔΑΣ457
ΥΔΟΜ ΩΡΩΠΟΥ452
ΥΔΟΜ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ444
ΥΔΟΜ ΠΥΡΓΟΥ444
ΥΔΟΜ ΝΙΚΑΙΑΣ-ΡΕΝΤΗ439
ΥΔΟΜ ΣΠΑΡΤΗΣ437
ΥΔΟΜ ΔΙΟΝΥΣΟΥ433
ΥΔΟΜ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ424
ΥΔΟΜ ΜΕΓΑΡΕΩΝ416
ΥΔΟΜ ΣΑΛΑΜΙΝΟΣ413
ΥΔΟΜ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΑΜΟΥ411
ΥΔΟΜ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ408
ΥΔΟΜ ΑΡΓΟΥΣ-ΜΥΚΗΝΩΝ398
ΥΔΟΜ ΓΡΕΒΕΝΩΝ383
ΥΔΟΜ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ-ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ374
ΥΔΟΜ ΣΠΑΤΩΝ-ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ374
ΥΔΟΜ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΧΑΪΑΣ363
ΥΔΟΜ ΔΕΛΦΩΝ356
ΥΔΟΜ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ356
ΥΔΟΜ ΕΟΡΔΑΙΑΣ344
ΥΔΟΜ ΝΑΟΥΣΑΣ335
ΥΔΟΜ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ319
ΥΔΟΜ ΛΟΚΡΩΝ318
ΥΔΟΜ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ318
ΥΔΟΜ ΜΗΛΟΥ318
ΥΔΟΜ ΙΣΤΙΑΙΑΣ -ΑΙΔΗΨΟΥ316
ΥΔΟΜ ΜΕΣΣΗΝΗΣ316
ΥΔΟΜ ΚΑΡΥΣΤΟΥ313
ΥΔΟΜ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ312
ΥΔΟΜ ΖΩΓΡΑΦΟΥ311
ΥΔΟΜ ΡΑΦΗΝΑΣ-ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ311
ΥΔΟΜ ΦΥΛΗΣ307
ΥΔΟΜ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ304
ΥΔΟΜ ΣΙΝΤΙΚΗΣ301
ΥΔΟΜ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ301
ΥΔΟΜ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ296
ΥΔΟΜ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ294
ΥΔΟΜ ΜΟΣΧΑΤΟΥ-ΤΑΥΡΟΥ292
ΥΔΟΜ ΠΑΡΓΑΣ291
ΥΔΟΜ ΑΛΜΥΡΟΥ284
ΥΔΟΜ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ282
ΥΔΟΜ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ276
ΥΔΟΜ ΔΥΤΙΚΗΣ ΛΕΣΒΟΥ273
ΥΔΟΜ ΤΥΡΝΑΒΟΥ270
ΥΔΟΜ ΛΗΜΝΟΥ264
ΥΔΟΜ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ262
ΥΔΟΜ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ244
ΥΔΟΜ ΚΑΛΥΜΝΟΥ ΤΥΠΟΣ240
ΥΔΟΜ ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΑΣ229
ΥΔΟΜ ΑΛΜΩΠΙΑΣ226
ΥΔΟΜ ΠΥΛΗΣ226
ΥΔΟΜ ΣΗΤΕΙΑΣ221
ΥΔΟΜ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ-ΑΓ.ΘΕΟΔΩΡΩΝ220
ΥΔΟΜ ΑΝ.ΜΑΝΗΣ213
ΥΔΟΜ ΠΑΙΟΝΙΑΣ212
ΥΔΟΜ ΑΝΔΡΟΥ210
ΥΔΟΜ ΑΓΙΑΣ201
ΥΔΟΜ ΒΟΪΟΥ188
ΥΔΟΜ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ184
ΥΔΟΜ ΣΚΙΑΘΟΥ183
ΥΔΟΜ ΘΑΣΟΥ174
ΥΔΟΜ ΣΚΟΠΕΛΟΥ172
ΥΔΟΜ ΤΗΝΟΥ167
ΥΔΟΜ ΚΑΡΠΑΘΟΥ158
ΥΔΟΜ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ156
ΥΔΟΜ ΙΚΑΡΙΑΣ153
ΥΔΟΜ ΠΟΡΟΥ151
ΥΔΟΜ ΦΑΡΣΑΛΩΝ147
ΥΔΟΜ ΖΑΧΑΡΩΣ145
ΥΔΟΜ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ142
ΥΔΟΜ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΚΟΥΦΑ125
ΥΔΟΜ ΖΗΡΟΥ104
ΥΔΟΜ ΝΟΤΙΑΣ102
ΥΔΟΜ ΛΕΡΟΥ61
ΥΔΟΜ ΔΥΤΙΚΗΣ ΣΑΜΟΥ60
ΥΔΟΜ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ-ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ51
ΥΔΟΜ ΚΟΝΙΤΣΑΣ47
ΥΔΟΜ ΝΕΣΤΟΥ15
ΥΔΟΜ ΙΘΑΚΗΣ14

Σημειώνεται ότι τα όρια ευθύνης των Υπηρεσιών Δόμησης που αναφέρονται δεν ταυτίζονται κατ’ ανάγκη με τα διοικητικά όρια ευθύνης του δήμου που τις στεγάζει, καθώς σε πολλές περιπτώσεις μία υπηρεσία δόμησης έχει την ευθύνη περισσότερων του ενός δήμων, λόγω της υποστελέχωσης σε επίπεδο διπλωματούχων μηχανικών των τεχνικών υπηρεσιών των ΟΤΑ.

Σημειώνεται επίσης, ότι πέρα από τις υπηρεσίες δόμησης των ΟΤΑ σε όλη τη χώρα, για τις οποίες αναλυτικά στοιχεία ανά υπηρεσία απεστάλησαν  στο ΥΠΕΝ, ειδικές υπηρεσίες δόμησης σύμφωνα με τον νόμο διατηρούν οι εξής δημόσιοι φορείς και η δραστηριότητά τους στο πληροφοριακό σύστημα e-adeies (με κατάταξη σειράς προβαδίσματος) έχει ως εξής:

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ – ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ – ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ2
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ – ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΔΙΤ – ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ – ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΕΩΝ – ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ10
ΥΠΕΝ – Δ/ΝΣΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ, ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ & ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΕΩΝ47
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ – Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ & ΥΠΟΔΟΜΩΝ21
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ – ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥΡ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ142
ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΟΜΗΣΗΣ127
ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΟΜΗΣΗΣ23
ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ79
ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΑΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΟΜΗΣΗΣ98

Σημ.: στους ανωτέρω αριθμούς περιλαμβάνονται διαφόρων ειδών άδειες, βεβαιώσεις κλπ, σύμφωνα με τη νομοθεσία, ενώ στο συνολικό αριθμό περιλαμβάνονται τόσο οι εκδοθείσες, όσο και οι ανακληθείσες, απορριφθείσες, υπό έλεγχο, υπό μεταβολή κλπ. διοικητικές πράξεις.

Σημειώνεται ότι οι εκτελεστές διοικητικές πράξεις έκδοσης οικοδομικών αδειών, σύμφωνα με τη νομοθεσία, δημοσιεύονται από το ΤΕΕ στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ.

Συμβούλια Αρχιτεκτονικής

Καθώς από τα μέσα Απριλίου ξεκίνησε μέσα από το σύστημα e-adeies η ηλεκτρονική υποβολή φακέλων προς τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής που έχουν συγκροτηθεί ανά περιοχή, ήδη, σε λιγότερο από έναν μήνα λειτουργίας, έχουν υποβληθεί 583 φάκελοι προς έλεγχο από τις ΥΔΟΜ και απόφαση των ΣΑ.

Η κατανομή των υποθέσεων αυτών ανά φάση επεξεργασίας τους, μέχρι στιγμής, έχει ως εξής:

Έγκριση Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής

Απορρίφθηκε3
Σε υποβολή προς έλεγχο στοιχείων από Υ.Δομ.375
Σε έλεγχο στοιχείων από Υ.Δομ.196
Σε μεταβολή στοιχείων κατόπιν παρατηρήσεων από Υ.Δομ.9
ΣΥΝΟΛΟ583

Επισημαίνεται ότι λόγω της πρόσφατης εισαγωγής της ηλεκτρονικής διαδικασίας, των ειδικών προβλέψεων της νομοθεσίας ανά περίπτωση αλλά και των μακρόχρονων προβλημάτων στη συγκρότηση και λειτουργία των Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής, τα οποία προοδευτικά επιλύονται με τη διαρκή συνεργασία μεταξύ ΥΠΕΝ και ΤΕΕ, υπάρχει μεγάλη μεταβλητότητα και ανισοκατανομή μεταξύ των υποθέσεων ανά ΣΑ, η οποία εκτιμάται ότι θα αμβλυνθεί τους επόμενους μήνες, πάντα όμως θα αντικατοπτρίζει τις ειδικές συνθήκες κάθε περιοχής που αποτελεί συνδυασμό παραγόντων που προβλέπεται από τη νομοθεσία (προστατευόμενοι και παραδοσιακοί οικισμοί, ιστορικοί τόποι, αυθαίρετη δόμηση κλπ).

Σε υποσύνολο 568 φακέλων, η γεωγραφική κατανομή ανά Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής έχει ως εξής:

Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών19
Π.Ε. Βορείου Τομέα59
Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών8
Π.Ε. Νοτίου Τομέα Αθηνών29
Π.Ε. Πειραιώς8
Π.Ε. Ανατολικής Αττικής27
Π.Ε. Δυτικής Αττικής7
Π.Ε. Νήσων58
Π.Ε. Θεσσαλονίκης30
Π.Ε. Κιλκίς1
Π.Ε. Σερρών3
Π.Ε. Χαλκιδικής20
Π.Ε. Αρτας3
Π.Ε. Θεσπρωτίας4
Π.Ε. Ιωαννίνων10
Π.Ε. Πρέβεζας4
Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων2
Π.Ε. Λακωνίας2
Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας1
Π.Ε. Αχαΐας12
Π.Ε. Κέρκυρας3
Π.Ε. Σάμου1
Π.Ε. Χίου38
Π.Ε. Θήρας8
Π.Ε. Καλύμνου6
Π.Ε. Κω14
Π.Ε. Νάξου9
Π.Ε. Ρόδου75
Π.Ε. Σύρου6
Π.Ε. Τήνου24
Π.Ε. Ηρακλείου1
Π.Ε. Λασιθίου13
Π.Ε. Ρεθύμνης48
Π.Ε. Χανίων15

Επισκέψεις: 200

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει