20 Απριλίου 2024

ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ: Ζητά ανάκληση και του έγγραφου του ΤΕΕ Κέρκυρας για τα Επαγγελματικά δικαιώματα Αρχιτεκτόνων.

Επιστολή προς όλους τους αρμόδιους φορείς απέστειλε το Δ.Σ. ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ αναφορικά με τα Επαγγελματικά δικαιώματα Αρχιτεκτόνων / Ειδικές Αρχιτεκτονικές Μελέτες – Αρ.4 – ΠΔ 99/18.

Μεταξύ άλλων στο έγγραφο ζητάτε να γίνει ανάκληση εγγράφων από τμήματα ΤΕΕ όπως είναι του τμήματος Κέρκυρας όπου το χαρακτηρίζουν απαράδεκτο.

Η επιστολή έχει ως εξής: “Σύμφωνα με το Αρ. 4 του ΠΔ 99/18 (ΦΕΚ 187 – 05/11/2018), απόσπασμα του οποίου παρατίθεται, δικαίωμα εκπόνησης Αρχιτεκτονικών Μελετών ανεξάρτητα του τύπου αδείας, ακόμα και όταν αυτές αφορούν εσωτερικές διαρρυθμίσεις:

΄΄παραδοσιακό οικισμό, παραδοσιακό ή ιστορικό τμήμα πόλης, οικιστικό σύνολο που έχει χαρακτηρισθεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, καθώς και για κηρυγμένα διατηρητέα κτήρια ή νεότερα μνημεία – Διαμορφώσεις και επεμβάσεις σε κοινόχρηστους χώρους, σε οικιστικά σύνολα όταν πρόκειται για παραδοσιακούς οικισμούς, κηρυγμένους διατηρητέους ή ιστορικά κέντρα πόλεων΄΄

έχουν μόνο οι διπλωματούχοι Αρχιτέκτονες Μηχανικοί.

Κατά συνέπεια όποια άλλη ερμηνεία, απάντηση ή άποψη δεν είναι νόμιμη και δημιουργεί σύγχυση, με αποτέλεσμα οι όποιες γνωμοδοτήσεις ή εγκρίσεις Συμβουλίων και Επιτροπών, που δεν εφαρμόζουν τη συγκεκριμένη διάταξη του νόμου να είναι άκυρες, ως εκδοθείσες κατά παράβαση του προαναφερθέντος ΠΔ.

Η διασπορά ανακριβών και αβάσιμων απόψεων υπό μορφή ερμηνείας, είναι επικίνδυνη και θα μπορούσε να προκαλέσει βλάβη του δημοσίου συμφέροντος, ιδιαίτερα όταν αναφερόμαστε σε υπό ειδικό καθεστώς περιοχές και κτίρια.

Η επιστολή μέλους της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ, που απευθύνεται στον Πρόεδρο και τα μέλη της ΔΕ του ΤΕΕ/ΤΚΜ με ημερομηνία 25-02-2020, καθώς και το ακατανόητο και κατά την άποψή μας πέραν των αρμοδιοτήτων του εκδότη έγγραφο του ΤΕΕ Κέρκυρας με ΑΠ 228/19-04-2019, δεν μπορεί να υποκαταστήσουν τον Νόμο και δεν έχουν εξουσιοδότηση να τον ερμηνεύουν, υποκαθιστώντας το αρμόδιο Υπουργείο (ΥΠΕΝ) και τις για τον σκοπό αυτό αρμόδιες υπηρεσίες του (ΔΑΟΚΑ).

Παρακαλούμε,

  • για την ενημέρωση του ΥΠΠΟ, των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, των ΥΔΟΜ, και των Συμβουλίων που χειρίζονται τέτοια θέματα,
  • για την ανάκληση του έγγραφου του ΤΕΕ Κέρκυρας με ΑΠ 228/19-04-2019,
  • για την ανάκληση της επιστολής μέλους της Δ.Ε. του ΤΕΕ που απευθύνεται στον Πρόεδρο και τα μέλη της Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΚΜ με ημερομηνία 25-02-2020,
  • για την παρέμβαση της ΔΑΟΚΑ ενημερώνοντας σχετικά”.
  • Πηγή: sadas-pea.gr

Επισκέψεις: 96

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει