19 Απριλίου 2024

“Οι υποδομές και ο ρόλος της Κέρκυρας για την διασφάλιση του τουριστικού προϊόντος”, γράφει ο Ν. Κορακιανίτης.

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι όσα ζούμε είναι πρωτόγνωρα. Αν μιλήσουμε για εμάς που έχουμε την τύχη να ζούμε στο πανέμορφο νησί της Κέρκυρας, σίγουρα οι εικόνες που αντικρίζουμε θυμίζουν χειμώνα και όχι καλοκαίρι.

Όλοι αναμένουν να ανοίξουν οι πτήσεις από τις χώρες που αποτελούσαν πάντα τους «καλούς» πελάτες, αν και πλέον δεν νομίζω ότι το ζητούμενο είναι αυτό.

Όταν ακούμε παράγοντες του τουρισμού να κάνουν λόγο για μείωση της τουριστικής σεζόν τουλάχιστον 60 ημερών καταλαβαίνουμε ότι δεν υπάρχει κακός ή καλός πελάτης. Αλλά να προσφέρουμε τις υπηρεσίες εκείνες που θα δώσουν αφενός στον επισκέπτη την ασφάλεια που ζητάει αυτές τις ημέρες και αφετέρου την ηρεμία και την ομορφιά που στο νησί μας υπάρχει έτσι και αλλιώς.

Οι ευκαιρίες που δεν πρέπει να χάσουμε.

Πάντως όσον αφορά λίγο και το τεχνικό κομμάτι και τον κλάδο μας θεωρώ ότι είναι μια καλή ευκαιρία τώρα να αναδείξουμε τις υποδομές μας, τον πολιτισμό μας γιατί μην ξεχνάμε ότι αν όλα πάνε καλά του χρόνου η κατάσταση θα επανέλθει στα φυσιολογικά της σημεία χωρίς τον φόβο της πανδημίας και καλό είναι να μας βρει έτοιμους.

Και μάλιστα βλέποντας ότι πριν την πανδημία αρκετοί επένδυσαν στον κλάδο του τουρισμού εκσυγχρονίζοντας τις υποδομές (καταλύματα, τουριστικές μονάδες), θεωρώ ότι υπάρχει μέλλον στο θέμα αυτό.

Και τώρα όσο ποτέ χρειάζεται η στήριξη της πολιτείας. Και χρειάζεται ακόμα ποιο πολύ για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, αλλά με αρκετές χιλιάδες προσωπικό, καθώς και για επιχειρήσεις στις οποίες δεν υπάρχει εναλλακτική πηγή εισοδήματος για τους ιδιοκτήτες τους και εννοώ πέρα από τον τουρισμό.

Είναι οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας οι οποίοι στήριξαν στα εύκολα και στα δύσκολα την Ελλάδα, και αν κάνουμε μία μικρή αναδρομή θα δούμε ότι αν μιλάμε για τουρισμό αυτές οι επιχειρήσεις ήταν που τον έστησαν και τον ανέπτυξαν πριν έρθουν οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και τα all inclusive.

Διασφάλιση συνθηκών ασφαλούς διαμονής.

Μην ξεχνάμε ότι νησί μας χαρακτηρίζεται από πολιτιστικό πλούτο με πανέμορφα κτίρια στην παλιά πόλη της Κέρκυρας με αρχιτεκτονικά και εμβληματικά χαρακτηριστικά.  

Είχα αναφερθεί σχετικά πριν κάποιους μήνες με αφορμή τους σεισμούς ότι για να συνεχίσει το νησί μας να είναι στις πρώτες προτιμήσεις των τουριστών θα πρέπει να διασφαλίζει συνθήκες ασφαλούς διαμονής.

Τελικά είδαμε ότι πέρα από τα φυσικά φαινόμενα που ναι δεν μπορεί κάνεις να τα προβλέψει, υπάρχουν και άλλα τα οποία ήρθαν ξαφνικά (covid-19).

‘Αρά τώρα είναι ευκαιρία να δουλέψουμε όλοι μαζί για να προωθήσουμε αυτό που λίγες χώρες έχουν. Την θάλασσα, τον πολιτισμό, την φιλοξενία.

Και μην ξεχνάμε… η Ελλάδα από την μεταπολίτευση και έως σήμερα αναπτύχθηκε με επενδύσεις σε όλους τους τομείς (τουρισμό, βιοτεχνία, εμπόριο, αγροτική παράγωγη, μεταποίηση κ.α.) από τα κάτω προς τα πάνω , από την μικρή, πολύ μικρή επιχείρηση, τον αγρότη, τον εργολάβο, τον έμπορο και όχι από τους μεγιστάνες των κατασκευών ή επενδύσεων.

Η σκέψη….

Το ΤΕΕ, το Εμπορικό Επιμελητήριο, Δήμοι, Περιφέρεια, φορείς του τουρισμού και όχι μόνο μπορούν αυτοί να οραματιστούν μαζί την επόμενη ημέρα. Να προτείνουν πώς θα παρέχεται το τουριστικό προϊόν και με ποιες διασφαλίσεις θα εγγυηθούμε την ασφαλή διαμονή των επισκεπτών μας. Γιατί η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στο επίπεδο αυτό και πρέπει να είναι αυτή που θα βάλει τα θεμελιώδη ζητήματα για την επόμενη μέρα, για την έξοδο από την κρίση του Covid-19 για το σχέδιο αντιμετώπισης και τις πρακτικές που θα ακολουθήσει Διεθνώς.

Η εναρμόνιση με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και των Διεθνών συμβάσεων προφανώς πρέπει να τηρούνται και να βελτιώνονται συνεχώς, αλλά όταν θα μιλάμε για Τουριστικό προϊόν ή ακόμα περισσότερο για Φιλοξενία (που διδαχθήκαμε από τον Αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό) τότε  σίγουρα η χώρα μας θα πρέπει να έχει συμμετοχή αλλά και θέση σε αυτό το διεθνές τραπέζι αποφάσεων.

Ο Ν. Κορακιανίτης είναι Πολιτικός Μηχανικός, Ιδιοκτήτης του Τεχνικού γραφείου Laisergo.

Επισκέψεις: 2981

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει