19 Απριλίου 2024

Αυξάνεται η ζήτηση για πολύ υψηλές ταχύτητες internet και στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα μπήκε αργά στο τοπίο των οπτικών ινών, αλλά οι επενδύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, γεγονός το οποίο θα φανεί και στους ευρωπαϊκούς δείκτες του DESI για τη συνδεσιμότητα στην οποία η χώρα μας κατατάσσεται στην τελευταία θέση της ΕΕ των 28. Αυτό, εκτίμησε ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Αντώνης Τζωρτζακάκης.

Ταυτόχρονα, αυξάνεται και η ζήτηση για υψηλές ταχύτητες από την πλευρά των καταναλωτών. Αυτό φαίνεται και από τις αιτήσεις για το voucher των 360 ευρώ που προσφέρει το πρόγραμμα Super-Fast Broadband (SFBB). Μέσα στο δίμηνο Απριλίου – Ιουνίου καταχωρήθηκαν περίπου 2.000 νέες αιτήσεις, όταν για το 1,5 χρόνο που τρέχει το πρόγραμμα οι αιτήσεις ήταν μόλις 5.822.

Ακόμη, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνουν οι πάροχοι, το πρώτο τρίμηνο του 2020 οι συνδέσεις άνω των 100 Mbps αυξήθηκαν κατά περίπου 30% (στις 115.000 από 84.000), ενώ δημιουργήθηκαν και περίπου 60.000 νέες συνδέσεις VDSL (1,080 εκατ. από 1,020).

Αυτό σύμφωνα με τον κ. Τζωρτζακάκη, οφείλεται σε δύο παράγοντες: Πρώτον, στην επέκταση των δικτύων οπτικής ίνας στο σπίτι (Fiber To The Home-FTTH) σε περισσότερες περιοχές. Δεύτερον, στο ότι πολλοί καταναλωτές συνειδητοποίησαν τα οφέλη του γρηγορότερου internet, ειδικά κατά τη διάρκεια του lockdown. “H καραντίνα λειτούργησε ως το καλύτερο μέσο προώθησης του γρήγορου internet”, σημείωσε ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών προσθέτοντας ωστόσο ότι “είμαστε ακόμη στην αρχή και έχουμε πολύ δρόμο ακόμη να διανύσουμε”.

Υπενθυμίζεται, ότι το πρόγραμμα SFBB προσφέρει κουπόνι (voucher) αξίας 48 ευρώ, για την απόκτηση του εξοπλισμού (router) για συνδέσεις, με ταχύτητα downloading τουλάχιστον 100 Mbps, ενώ επιδοτεί με 13 ευρώ μηνιαίως και για 24 μήνες, το κόστος της σύνδεσης. Στα θετικά της υπόθεσης είναι ότι τον περασμένο Μάρτιο, το πρόγραμμα SFBB επεκτάθηκε και σε επαγγελματίες, ενώ αρχικά αφορούσε μόνο ιδιώτες. Ακόμη, εξασφαλίστηκε και η παράταση του προγράμματος, που κανονικά έληγε στις 31 Μαρτίου, για δύο ακόμη χρόνια, μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2022.

Ο κ. Τζωρτζακάκης εκτίμησε ότι όσο επεκτείνεται η χρήση των νεών δικτύων θα υπάρξει και εξορθολογισμός στις τιμές, καθώς στο δείκτη DESI γίνεται ειδική αναφορά και στις υψηλές χρεώσεις που ισχύουν στη χώρα μας. “Έτσι έγινε και με τη DSL και με τη VDSL στο παρελθόν”, τόνισε. Μάλιστα, δεσμεύτηκε ότι από την πλευρά του υπουργείου “θα κάνουμε ότι μπορούμε για να ενθαρρύνουμε τη ζήτηση”.

Έρχονται βελτιώσεις στις άδειες για τα δίκτυα

Παρά την καθυστέρηση πολλών χρόνων, η κάλυψη δικτύων FTTH (οπτική ίνα μέχρι το σπίτι), ξεκίνησε ουσιαστικά πέρσι. Ωστόσο, παρατηρούνται καθυστερήσεις στην υλοποίηση των δικτύων λόγω καθυστερήσεων στις άδειες εκσκαφών και στην ηλεκτροδότηση, γεγονός το οποίο αποτυπώνεται και στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Για αυτό το λόγο, σε ένα από τα επόμενα νομοσχέδια του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα διευκολύνει την ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών. Στόχος, σύμφωνα με τον κ. Τζωρτζακάκη, είναι μέσα στο 2020 τα δίκτυα FTTH να φθάσουν σε όρους κάλυψης τα 450 με 500 χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

kostaskets@capital.gr

https://www.capital.gr/epixeiriseis/3460724/auxanetai-i-zitisi-gia-polu-upsiles-taxutites-internet-kai-stin-ellada

Επισκέψεις: 145

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει