24 Απριλίου 2024

“Επένδυση Ερημίτη: Διασφάλιση διαδικασιών ή «Aνάπτυξη» κατά το δοκούν;” γράφει ο Ν. Κορακιανίτης.

Μία ακόμα εβδομάδα που παρακολουθούμε τις εξελίξεις για την επένδυση του Ερημίτη και πραγματικά τα ερωτηματικά πολλαπλασιάζονται καθημερινά με μόνο σίγουρο την αποκάλυψη της κυβερνητικής θέσης για το πώς αντιμετωπίζονται οι επενδύσεις αυτές.

Θα πρέπει να είναι σαφές ότι η ευθύνη για το όλο ζήτημα βαρύνει αποκλειστικά κυβερνητικούς παράγοντες (αφού από την μία η ανάδοχος εταιρία ορθά κοιτάζει να αναπτύξει και να ολοκληρώσει την επένδυση το συντομότερο δυνατό, από την άλλη αφαιρέθηκαν αρμοδιότητες στους θεσμικούς φορείς).

Η παράκαμψη όλων των νομίμως διαδικασιών.

Μιλάμε πάντως για ένα έργο που έχει την απόλυτη στήριξη (δεν ξέρω αν είναι όλης της Κυβέρνησης βλ. δηλώσεις του τότε Βουλευτή τώρα Υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια), σίγουρα όμως του Υπουργού Ανάπτυξης Α. Γεωργιάδη ο οποίος έως τώρα έχει κάνει ότι μπορεί για να διαφημίσει παντού την «έναρξη» των εργασιών  όταν ο ίδιος μας μιλάει για Εγκαίνια…

 Αλλά αλήθεια για ποια έναρξη μιλάει ο υπουργός;

Θυμόμαστε όλοι ότι γι αυτή την επένδυση αφαιρέθηκαν  αρμοδιότητες από την Τοπική αυτοδιοίκηση με fast truck διαδικασίες μέσα σε ένα βράδυ, αλλά δεν είχαν προβλέψει όσοι στηρίζουν αυτή την επένδυση και τον παράγοντα Πολιτισμό, όπως αυτός υπηρεσιακά μεταφράζεται σε αρχαιολογική υπηρεσία.

Και επειδή όλοι μας κατά καιρούς έχουμε εκφράσει τις ενστάσεις μας σχετικά με τις παρεμβάσεις της συγκεκριμένης υπηρεσίας, οι οποίες φέρνουν καθυστερήσεις σε έργα , αλλά και σε ιδιώτες, τώρα όμως με αυτή την εξέλιξη όλοι μας ενδεχομένως να καταλάβαμε ότι κανένας έστω και αν έχει την δυνατότητα να διαχειρίζεται τους νόμους κατ’ επιλογή, δεν μπορεί να προβλέψει και να παραβλέψει την νομιμότητα.

Αυτό που βέβαια είναι άξιο σχολιασμού για την Κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι ότι ενώ μιλούν για τις διαδικασίες έναρξης των εργασιών  με έντονα ενθουσιώδη σχόλια , την ίδια στιγμή , οι υφιστάμενες Υπηρεσίες (των Κυβερνητικών παραγόντων) διακόπτουν το έργο.

Αλήθεια η Κυβέρνηση για «να εκπληρώσει τις φιλοδοξίες κάποιων αιρετών στελεχών», θα παρακάμψει ακόμα και τις δικιές της υπηρεσίες;;;

Θα παρακάμψει και τις νόμιμες διαδικασίες; Θα μου πει κανείς μα το έχει ήδη κάνει στο παρελθόν με την αφαίρεση αρμοδιοτήτων των θεσμικών οργάνων γιατί εκπλήσσεστε;;;

Η αλήθεια είναι ότι τώρα πρέπει να το κάνει και στους υπηρεσιακούς παράγοντες, με ότι αυτό σημαίνει….

Οφείλω σε αυτό το σημείο να αναγνωρίσω τον αγώνα της Δημοτικής αρχής Βόρειας Κέρκυρας. Αναφέρομαι στην μήνυση που κατατέθηκε την Παρασκευή από τον Αντιδήμαρχο Χ. Κουτσούρη με εύλογα ερωτήματα για αυτή την διαδικασία που έχει ξεκινήσει στο Παλαιό φυλάκιο στην θέση Αρταβάνη στον Άγιο Στέφανο, όπως και του συλλόγου Ερημίτης Πλους.

Και λέω έχω εντυπωσιαστεί γιατί με αυτές τις ενέργειες αποδεικνύεται ότι όσο και αν κάποιοι θέλουν να μειώσουν τον ρόλο της Αυτοδιοίκησης αφαιρώντας αρμοδιότητες δεν μπορούν πάντα να τα καταφέρουν.

Το επικοινωνιακό παιχνίδι

Προσωπικό στοίχημα θα πρέπει να θεωρείται η επένδυση αυτή για τον Υπουργό Ανάπτυξης αφού ο ίδιος αναφέρεται μέσω Twitter με βαρύγδουπους τίτλους «Επιτελούς ξεκίνησε η επένδυση στην Κασσιόπη που είχε κολλήσει 10 χρόνια (!)».

Αλήθεια, για πότε μιλάει ο Κύριος Υπουργός; Για την Κυβέρνηση Σαμαρά;

Η χειραγώγηση για το «καλό» όλων μας…

Κλείνοντας, όταν δεν υπάρχει σωστός σχεδιασμός Εθνικού Αναπτυξιακού μοντέλου επενδύσεων ή και Υποδομών αυτά είναι βέβαια να αντιμετωπίζονται κατ’ επιλογή.

Είναι όμως εντυπωσιακό πώς η Πολιτική-(οί) στον βωμό της ψηφοθηρίας διαχειρίζονται υπηρεσιακά ζητήματα, χειραγωγούν θεσμικούς φορείς, και εν κατακλείδι αναγκάζονται να παρατυπήσουν δίνοντας έτσι το μήνυμα στον Έλληνα πολίτη ότι στην Ελλάδα ότι και να κάνεις θα πρέπει να το κάνεις με τρόπο «μοναδικό» , ιδιαίτερο και εκτός προβλεπόμενων τυπικών διαδικασιών.

Νίκος Κορακιανίτης: Πολιτικός Μηχανικός

Επισκέψεις: 721

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει