23 Απριλίου 2024

Στο ναδίρ ο κατασκευαστικός κλάδος – Τι εκτιμά ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας.

Ο κορωνοϊός πρόλαβε την ολοκλήρωση της ανάκαμψης του κατασκευαστικού κλάδου και της οικοδομής και εκεί που όλοι ανέμεναν να δουν το φως στο βάθος του τούνελ, βλέπουν ξανά το σκοτεινό του μέρος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος Βασίλη Αϊβαλή «από τα μέσα του 2018 η δραστηριότητα στον κλάδο των κατασκευών έδειχνε να ανακάμπτει. Τα θετικά αποτελέσματα στην οικονομία της χώρας άρχισαν να αντικατοπτρίζονται και στους επαγγελματίες του τεχνικού κόσμου δημιουργώντας αύξηση των δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων τους».

Όμως τα πρώτα θετικά βήματα δεν πρόλαβαν να γίνουν καθώς ήρθε η πανδημία του κορωνοϊού η οποία ελαχιστοποίησε για άλλη μία φορά κάθε οικονομική δραστηριότητα γύρω από τα τεχνικά επαγγέλματα.

Που βρισκόμαστε τώρα, με την οικονομία να έχει ξεκινήσει εκ νέου την λειτουργία της μετά την καραντίνα; Ο κ. Αϊβαλής τονίζει: «Σήμερα και μετά το πέρασμα του πρώτου κύματος της πανδημίας η κίνηση στον τεχνικό κλάδο έχει περιοριστεί ιδιαίτερα και σε κάθε περίπτωση έχει ανακοπεί η τάση ανάκαμψης που υπήρχε.

Επισκευές, ανακαινίσεις και αναδιαμορφώσεις κτιρίων και διαμερισμάτων έχουν πλέον περιοριστεί ιδιαίτερα μιας και η κρίση του κορωνοϊού μείωσε την προτεραιότητα της αναγκαιότητάς τους.

Οι μόνες εργασίες που πραγματοποιούνται είναι αυτές που ξεκίνησαν πριν την εποχή του κορωνοϊού και δεν πρόλαβαν να ολοκληρωθούν. Νέες αυτή την στιγμή δεν ξεκινούν. Είτε διότι η κρίση της πανδημίας περιόρισε το αποθεματικό των ενδιαφερομένων είτε γιατί οι τελευταίοι είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί φοβούμενοι ένα νέο κύμα μετάδοσης του ιού και ματαιώνουν ή μεταθέτουν τέτοιες εργασίες».

Η οικοδομή και γενικότερα ο κατασκευαστικός κλάδος επανήλθαν σε μία κατάσταση που τους είχε οδηγήσει στο τέλμα. Σύμφωνα με τον κ. Αϊβαλή η δραστηριότητα του κατασκευαστικού κλάδου είναι αυτή τη στιγμή στο ναδίρ και το κυριότερο είναι ότι δεν φαίνεται να υπάρχει στον ορίζοντα μια νέα προοπτική που θα μπορούσε να δώσει στους επαγγελματίες ανάσα.

Ακινησία και στα δημόσια και στα ιδιωτικά έργα

«Βρισκόμαστε στο ναδίρ αυτή τη στιγμή τόσο από πλευράς  δημοσίων όσο και από πλευράς ιδιωτικών  έργων» τονίζει ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας   και προσθέτει: «Μεγάλα δημόσια έργα που θα μπορούσαν να δώσουν «κίνηση» στην αγορά των τεχνικών επαγγελμάτων της περιοχής για διαφόρους λόγους είτε ακυρώνονται, είτε καθυστερούν (βλ. Πατρών-Πύργου, υπογειοποίηση Νέας Σιδηροδρομικής Γραμμής από την πόλη της Πάτρας, αξιοποίηση/ανάπλαση περιοχής πρώην «Εργοστασίου Λαδόπουλου», Αμβρακία Οδός κ.α.).

Από την άλλη μεριά στα ιδιωτικά έργα η πανδημία έφερε μια απρόσμενη έντονη αναστολή στην ήδη περιορισμένη οικοδομική δραστηριότητα».

Για να μπορέσει να ξεπεραστεί αυτή η αναστολή θα πρέπει η πολιτεία να δώσει αφενός  τα κίνητρα στους ενδιαφερόμενους (επιχειρήσεις, νοικοκυριά κτλ) αφετέρου την κατάλληλη ώθηση στον κλάδο, ενεργοποιώντας κάθε δυνατότητα που έχει για να τον βοηθήσει.

Πώς μπορεί να μπει καύσιμο στη μηχανή;

«Η Πολιτεία για να μπορέσει να ενεργοποιήσει την πάλαι ποτέ “ατμομηχανή” της ελληνικής οικονομίας θα πρέπει άμεσα να ενεργοποιήσει όλους εκείνους του μηχανισμούς οι οποίοι κωλυσιεργούν τα μεγάλα δημόσια έργα, ενώ παράλληλα να δημιουργήσει δράσεις για την επανεκκίνηση των ιδιωτικών» τονίζει ο κ. Αϊβαλής, ξεκαθαρίζοντας ότι εφόσον υπάρχει θέληση, υπάρχουν τρόποι.

«Μία τέτοια δράση, για παράδειγμα,  είναι η άμεση ενεργοποίηση της τρίτης φάσης του Εξοικονόμηση κατ΄Οίκον, η οποία πλέον δεν θα πρέπει να περιορίζεται μόνο στις κατοικίες αλλά να συμπεριλαμβάνει και ενεργοβόρες δραστηριότητες του τριτογενή τομέα.

Μια άλλη είναι να προχωρήσει άμεσα σε δημιουργία κινήτρων ενίσχυσης και ανάπτυξης της μεταποιητικής δραστηριότητας ενισχύοντας τόσο τον παραγωγικό ιστό της χώρας, όσο και την δυνατότητα ανάπτυξης του κατασκευαστικού κλάδου».

Η αντισεισμική θωράκιση

Ωστόσο, το βασικό κίνητρο που θα μπορούσε να ενεργοποιήσει η πολιτεία για τον κατασκευαστικό κλάδο έχει να κάνει με την αντισεισμική θωράκιση των δημοσίων και ιδιωτικών κτιρίων.

«Το κυρίαρχο που η  Ελληνική Πολιτεία πρέπει να πράξει είναι σήμερα, κατά  τον σχεδιασμό του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΕΠΣΑ 2021-2027),  να πετύχει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στους θεσμούς της την οικονομική επιλεξιμότητα της Αντισεισμικής Θωράκισης Δημόσιων και Ιδιωτικών Κτιρίων.

Η επίτευξη του ανωτέρω στόχου θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στον τεχνικό κόσμο όλης της χώρας. Αξιοποιείται το υφιστάμενο κτιριακό απόθεμα της χώρας, δημόσιο και ιδιωτικό. Δημιουργείται μία έντονη μόχλευση ξεχασμένων κεφαλαίων σε λογαριασμούς ιδιωτών ενώ ταυτόχρονα ενεργοποιείται ένα μεγάλο τμήμα άμεσων και έμμεσων δραστηριοτήτων του τεχνικού κόσμου.

Και μάλιστα όλα αυτά γίνονται κάτω από το πρίσμα της αύξησης της ασφάλειας του πολίτη, της μείωσης της επικινδυνότητας των κατασκευών και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής του.

Είναι η στιγμή που η διεκδίκηση αυτή πρέπει να είναι κοινή και κυρίαρχη από την χώρα μας στο σχεδιασμό του ΕΣΠΑ 2021-2027 και δεν πρέπει να χαθεί».

Ο κίνδυνος της επιδείνωσης

Πάντως, ενδείξεις για ανάκαμψη στον κατασκευαστικό κλάδο δεν υπάρχουν. Τα πράγματα δύσκολα θα επανέλθουν άμεσα σε μία έστω ισορροπημένη πορεία για την οικοδομή, τις κατασκευές και γενικότερα τον τεχνικό  κόσμο.

Ο  κ. Αϊβαλής κρούει το καμπανάκι του κινδύνου, προειδοποιώντας ότι η κατάσταση μπορεί να γίνει ακόμα χειρότερη τους επόμενους μήνες.  «Με τα σημερινά δεδομένα οι ενδείξεις που έχουμε δεν είναι ευοίωνες. Μιλάμε για αποτελέσματα τα οποία μπορεί να μετασχηματιστούν και σε τραγικά για την οικονομική δραστηριότητα του τεχνικού κόσμου αν υπάρξει εντός του καλοκαιριού νέο κύμα μετάδοσης της πανδημίας καταστρέφοντας πλήρως την «κουτσή» φετινή τουριστική περίοδο, δημιουργώντας μεγάλο πλήγμα στην οικονομία της χώρας μας.

Σε κάθε περίπτωση η πολιτεία πρέπει πρωτίστως να προφυλάξει την υγεία των πολιτών, αλλά πρέπει παράλληλα να τους προστατέψει από τον οικονομικό τους στραγγαλισμό , είτε με μέτρα ενίσχυσής τους,  είτε δημιουργίας νέων δρόμων ενεργοποίησης των δραστηριοτήτων τους.

Τέτοιες καταστάσεις για να διαχειριστούν με επιτυχία και για να έχουν την μέγιστη αποτελεσματικότητα απαιτούν ειλικρίνεια προς τον πολίτη, εγρήγορση, προνοητικότητα και κοινωνική συνοχή».

Κ.Α. (Για την εφημερίδα “7 Μέρες Ενημέρωση”) – dete.gr

 Πηγή: sinidisi.gr

Επισκέψεις: 293

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει