20 Απριλίου 2024

“ΤΕΕ: Μήπως ξέχασε τον ρόλο του; Θα σταθεί στο πλευρό των Μηχανικών;”, γράφει ο Ν. Κορακιανίτης.

Αρχές Ιουλίου και σε τίποτε δεν μοιάζει με άλλες εποχές που όλοι θα είχαμε βάλει σε μια τάξη τις δουλειές μας και ενδεχομένως να κανονίζαμε τις ημέρες που θα ηρεμούσαμε και εμείς για λίγο.

Αυτός ο Ιούλιος θα είναι διαφορετικός όπως και ο Αύγουστος για όλους τους κλάδους όχι μόνο για τον δικό μας.

Η ανησυχία υπάρχει πλέον παντού, η έλλειψη ρευστότητας φαίνεται και το βλέμμα στρέφεται στον τουρισμό που σίγουρα και γι αυτό το κομμάτι κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα. Τα πάντα είναι μια αλυσίδα. Αν οι μεγάλες επιχειρήσεις δεν ανοίξουν, αν η ανεργία αυξάνεται τότε κανείς δεν θα μπορεί να δουλέψει. Και μάλλον αυτό είναι ψιλά γράμματα για κάποιους της Κυβέρνησης αφού τα 534 ευρώ που δίνει στους εποχικούς εργαζόμενους δεν μπορούν να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες.

Αλλά ας αφήσουμε αυτό το κομμάτι και ας δούμε τα δικά μας.

Οι παρατάσεις, των παρατάσεων …

Ας αναφερθώ λίγο και στον κλάδο μας γιατί για ακόμα μια φορά είχαμε εξελίξεις την εβδομάδα που πέρασε αλλά όχι θετικές.

Είδαμε την παράταση για τα αδήλωτα τετραγωνικά. Δεν μείναμε με το στόμα ανοιχτό το περιμέναμε αυτό, κανείς νομίζω δεν μπορούσε να πιστέψει ότι εν μέσω κορονοιου το θέμα αυτό θα είχε λυθεί στις ημερομηνίες που έπρεπε. Αλλά και σε αυτό φαίνεται για ακόμα μια φορά ότι η Κυβέρνηση δεν μας δίνει σημασία. Αλλιώς δεν μπορώ να εξηγήσω το γεγονός ότι ζητούσαμε 6μηνη παράταση και μας δίνει τρίμηνη.

«Off the record», ξέρουμε ότι θα δοθεί και νέα αλλά γιατί θα πρέπει αυτό να ανακοινωθεί τελευταία στιγμή και όχι από την αρχή έτσι ώστε και εμείς να είμαστε προετοιμασμένοι;

Και πραγματικά τώρα μου κάνει εντύπωση η ανακοίνωση του ΤΕΕ η οποία ήρθε μια ΜΕΡΑ ΜΕΤΑ την παράταση και τονίζει ότι ο Πρόεδρος Στασινός έστειλε επιστολές προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη και Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός και ζητάει εκ νέου την παράταση των προθεσμιών που λήγουν στα τέλη Ιουνίου μέχρι το τέλος του έτους για:

–          νέες δηλώσεις αυθαιρέτων του Ν.4495/2017, συμπεριλαμβανομένης της 5ης κατηγορίας

–          περαίωση δηλώσεων και υποβολή σχεδίων – δικαιολογητικών των νόμων 4014/2011, 4178/2013 και 4495/2017

–          υποβολής δηλώσεων αδήλωτων τετραγωνικών προς τους ΟΤΑ, που εμπλέκονται άμεσα με τις δηλώσεις αυθαιρέτων

Ο κ. Στασινός θυμήθηκε να στείλει την επιστολή αφού είχε ανακοινωθεί η παράταση; Πραγματικά τώρα αυτό είναι σοβαρότητα; Αυτό μας δείχνει ότι το ανώτερο όργανο μας μας βλέπει σοβαρά και «νοιάζεται», για τα προβλήματα μας;

Να το πω κακόγουστο αστείο καθώς δεν γνώριζαν ότι μετά από δύο μήνες lockdown, με κλειστές υπηρεσίες, χωρίς μέτρα ενίσχυσης για τους μηχανικούς και με την αγορά παγωμένη θα έπρεπε να ήταν αυτονόητο η παράταση και όχι να στέλνουμε επιστολές και μάλιστα καθυστερημένες.

Δεν μπορώ να μην κάνω και ένα σχόλιο για την ανακοίνωση της Συμμαχίας που ενημερώνει (και πολύ σωστά) ότι τόσο στον Α΄ κύκλο όσο και στο Β΄ κύκλο του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ» στην καρτέλα «Προθεσμίες» η καταληκτική ημερομηνία της εκάστοτε εκκρεμότητας έχει παραταθεί μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2020.

Ενημερώνει η παράταξη γιατί απλά κανείς άλλος και πόσο μάλλον το ΥΠΕΝ δεν μπήκε καν στον κόπο να στείλει μια επίσημη ανακοίνωση. Και άντε στο Υπουργείο ας υποθέσουμε ότι «έχει πέσει πολύ δουλειά», και δεν πρόλαβαν να γράψουν τρεις λέξεις γι αυτό, το ΤΕΕ που σίγουρα ενημερώθηκε για την εξέλιξη και με δεδομένο την άριστη σχέση (τουλάχιστον έτσι διαφαίνεται) του κ. Στασινού με τα στελέχη της Κυβέρνησης δεν θα μπορούσε να μάθει;

 «Ξέχασαν» τους μηχανικούς από την τμηματική καταβολή ασφαλιστικών εισφορών του Μαΐου.

Και κλείνοντας θέλω να αναφερθώ και σε ένα ακόμα σοβαρό ζήτημα που γίναμε δέκτες αυτή την εβδομάδα.

Στις 23/6/2020 αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ για τις ασφαλιστικές εισφορές Μαΐου και γνωστοποιήθηκε στους αυτοαπασχολούμενους ότι έχουν τη δυνατότητα τμηματικής εξόφλησης των εισφορών σε 4 μηνιαίες δόσης αρχής γενομένης από τις 30/10/2020.

Ωστόσο, ο κ. Βρούτσης αποφάσισε τελικά στις 26/6/2020 με την Υ.Α. Δ.15/Δ’/οικ.21552/681 ότι οι αυτοαπασχολούμενοι μηχανικοί δε δικαιούνται την παραπάνω ευεργετική διάταξη.

Εύλογα τα ερωτήματα της Συμμαχίας:

Η παραπάνω ρύθμιση είναι σε γνώση του Προέδρου του ΤΕΕ και της Πλειοψηφίας;

Αν την έχει αντιληφθεί ποιες ήταν οι κινήσεις στις οποίες προέβη;

Και όλα αυτά, μετά τον εμπαιγμό των voucher «σκόιλ ελικικού», μετά τον εμπαιγμό της τρίμηνης παράτασης για τα αυθαίρετα και της δίμηνης παράτασης για τα αδήλωτα τετραγωνικά την ώρα που η χώρα υπολειτουργεί, μετά τις ψεύτικες υποσχέσεις για μέτρα ενίσχυσης και χορήγηση αποζημίωσης το Μάιο στο επιστημονικό δυναμικό της χώρας.

Που είναι το ΤΕΕ;

Τα 800 ευρώ δεν ήρθαν ποτέ, η υγειονομική κρίση μας έδωσε ένα γερό χαστούκι για την επιβίωση μας και τώρα περιμένουμε να δούμε τις εξελίξεις με τον ρόλο μας ως μηχανικοί.

Τώρα λοιπόν όσο ποτέ χρειαζόμαστε το ΤΕΕ να προωθεί τα ζητήματα μας με ενέργειες που στοχεύουν στην ανάπτυξη του κλάδου μας και στην βελτίωση του τρόπου ζωής των πολιτών.

Νίκος Κορακιανίτης: Πολιτικός μηχανικός

Επισκέψεις: 2105

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει