20 Απριλίου 2024

Έπεσαν οι υπογραφές για την ανακαίνιση του Πύργου του Πειραιά.

Μετά από 45 και πλέον χρόνια από την κατασκευή του, ο Πύργος του Πειραιά θα αποκτήσει «ζωή». Σήμερα, έπεσαν οι υπογραφές στη σύμβαση για την ανακαίνιση του Πύργου του Πειραιά.

«Πρόκειται για μια ιστορική ημέρα για τον Πειραιά και για το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας», δήλωσε ο Γιάννης Μώραλης από το δημοτικό θέατρο Πειραιά.

Εκεί, υπεγράφη η σύμβαση για την αξιοποίηση του πύργου στο λιμάνι της πόλης, μεταξύ:

της δημοτικής Αρχής,
της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD),
της εταιρείας Dimand-Prodea Investments και
της Alpha Bank που χρηματοδοτεί το έργο, με την παρουσία των υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη και Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου.

«Τα αδύνατα μπορούν να γίνουν δυνατά, με σχέδιο, προγραμματισμό και θέληση», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Πειραιά.

Σημειώνεται ότι το ύψος της επένδυσης ανέρχεται στα 50 εκατ. ευρώ, ενώ το οικονομικό αντάλλαγμα για τον δήμο Πειραιά θα ανέρχεται στο 1.010.000 ευρώ με αναπροσαρμογή 2% ετησίως.

Η επένδυση, που αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα τις επόμενες εβδομάδες και να ολοκληρωθεί περίπου σε 2,5 χρόνια, προβλέπει μικτές χρήσεις γραφείων, καταστημάτων, χώρους ενημέρωσης και ανάδειξης του τουριστικού προϊόντος του Πειραιά, πολυχώρο πολιτιστικών λειτουργιών, με χώρο εστίασης, γραφεία και εστιατόριο.

Το «πράσινο φως» στον δήμο Πειραιά να υπογράψει τη σύμβαση αξιοποίησής του με τον ανάδοχο, έδωσε το Ελεγκτικό Συνέδριο, αφού ολοκληρώθηκε ο απαιτούμενος προ συμβατικός έλεγχος.

Ο δήμος Πειραιά σχεδίασε και προχώρησε σε διεθνή διαγωνισμό για την αξιοποίησή του, που προέβλεπε την παραχώρησή του για 99 έτη, τη διαχείριση και εκμετάλλευσή του από επενδυτές.

Το έργο και η διαμόρφωση του κτιρίου
Η αξιοποίηση του Πύργου προβλέπει μικτές χρήσεις γραφείων/ καταστημάτων και όπως διευκρινίζεται από τον Δήμο, πρόθεση των επενδυτών έως σήμερα είναι να διαμορφωθεί το κτήριο ως εξής:

Α και Β Υπόγειο: Μηχανολογικοί χώροι και χώροι στάθμευσης
Ισόγειο: Χώρος ενημέρωσης και ανάδειξης τουριστικού προϊόντος του Πειραιά και καταστήματα
1ος και 2ος όροφος: Καταστήματα
3ος όροφος: Πολυχώρος Πολιτιστικών λειτουργιών με χώρο εστίασης
4ος – 18ος όροφος: Γραφεία
19ος και 20ος όροφος: Εστιατόριο

Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης είναι 33 μήνες για την ριζική ανακαίνιση και διαμόρφωση των εσωτερικών χώρων και του άμεσου περιβάλλοντος χώρου, την αναβάθμιση όψεων με δημιουργία προστατευτικού κελύφους, κατακόρυφες ζώνες πρασίνου και σύγχρονο σύστημα φωτισμού για την ανάδειξη του Πύργου ως τοπόσημου.

 Πηγή: aftodioikisi.gr

Επισκέψεις: 152

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει