5 Δεκεμβρίου 2024

Ξεπέρασαν τις 6.000 οι αιτήσεις για κατασκευή μικρών έργων ΑΠΕ.

Αγώνα δρόμου κάνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΔΕΔΔΗΕ για να ξεμπλοκάρουν πάνω από 6.000 αιτήσεις για μικρά έργα ΑΠΕ που προχωρούν εκτός διαγωνιστικής διαδικασίας. Μάλιστα, προκειμένου να διεκπεραιωθεί το δύσκολο αυτό έργο, αφού το ανθρώπινο δυναμικό του ΔΕΔΔΗΕ δεν επαρκεί, ο Διαχειριστής έχει απευθυνθεί σε εξωτερικούς συνεργάτες. Οπως τονίζει στην «Κ» ο διευθυντής Διεύθυνσης Χρηστών Δικτύου Δημήτρης Βράνης, κάθε άτομο από το μόνιμο προσωπικό πλαισιώνεται από τέσσερις με πέντε εξωτερικούς συνεργάτες, αφού στα κατά τόπους γραφεία του ΔΕΔΔΗΕ, και μάλιστα σε περιοχές υψηλού επενδυτικού ενδιαφέροντος, όπως η Λαμία και η Θεσσαλονίκη, έχει συσσωρευθεί μεγάλος αριθμός αιτήσεων, ο οποίος καθημερινά αυξάνεται καθώς οι καταθέσεις συνεχίζονται.

Αξιολογήσεις

Ο κ. Βράνης αναγνωρίζει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τις καθυστερήσεις στην αξιολόγηση των αιτήσεων και την αγωνία των ιδιωτών επενδυτών που βρίσκονται επί μήνες σε αναμονή, επισημαίνει ωστόσο ότι ο ρυθμός εξέτασης των αιτημάτων είναι ραγδαία αυξανόμενος. Οπως αναφέρει, το πρώτο εξάμηνο του 2019 αξιολογήθηκαν 512 αιτήματα, το δεύτερο εξάμηνο 732 αιτήματα και το πρώτο φετινό εξάμηνο 1.513 αιτήματα, παρότι ο Απρίλιος λόγω κορωνοϊού ουσιαστικά χάθηκε (αξιολογήθηκαν μόλις 60 αιτήσεις). Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρώτο εξάμηνο του 2020 υπερτριπλασιάστηκαν τα μεγαβάτ για έργα στα οποία χορηγήθηκαν όροι σύνδεσης με το δίκτυο

Το πρώτο εξάμηνο του 2019 ο ΔΕΔΔΗΕ είχε χορηγήσει όρους σύνδεσης για 164 μεγαβάτ, το δεύτερο εξάμηνο για 244 μεγαβάτ και το πρώτο εξάμηνο του 2020 για 579 μεγαβάτ. «Καταφέραμε με πάρα πολλές προσπάθειες να εξυπηρετήσουμε τις απαιτήσεις του ΕΣΕΚ, που προβλέπει σύνδεση με το δίκτυο 500 μεγαβάτ ετησίως μέχρι το 2030. Εχουμε ήδη χορηγήσει οριστικές προσφορές σύνδεσης για 800 μεγαβάτ», αναφέρει ο κ. Βράνης, ο οποίος πάντως αναγνωρίζει ότι υπάρχει ακόμη σε εκκρεμότητα ένας αριθμός αιτήσεων άνω των 6.000.

Η πλευρά των επενδυτών, πάντως, αναμένει μεγαλύτερη κινητικότητα από τον Διαχειριστή, καθώς διαπιστώνει ότι, με τους ρυθμούς που προχωράει η εξέταση των αιτημάτων στις περιφέρειες με υψηλό ενδιαφέρον, θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί. Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά εκπρόσωποι των ιδιωτών επενδυτών, στο περιφερειακό γραφείο του ΔΕΔΔΗΕ στη Λαμία έχουν συσσωρευτεί περί τις 2.000 αιτήσεις, οι οποίες «τρέχουν» με ρυθμό αξιολόγησης 80 τον μήνα, και σε αυτό της Θεσσαλονίκης περί τις 2.800 αιτήσεις με ρυθμό αξιολόγησης 110 τον μήνα.

Το πρόβλημα, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, προέκυψε κυρίως από τον μεγάλο αριθμό αιτήσεων για έργα ΑΠΕ από ενεργειακές κοινότητες, οι οποίες μέχρι και τον περασμένο Μάρτιο είχαν εκ του νόμου προτεραιότητα στην αξιολόγηση αλλά και στους όρους σύνδεσης
με το δίκτυο.

Η νομοθετική ρύθμιση που κατατέθηκε τον Μάρτιο και περιορίζει την προτεραιότητα αξιολόγησης στους τέσσερις μήνες για την κατηγορία των ενεργειακών κοινοτήτων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και στον ένα μήνα για την κατηγορία του κερδοσκοπικού χαρακτήρα βελτιώνει την κατάσταση, όμως το κακό έχει ήδη γίνει με τον συνωστισμό των αιτήσεων, αναφέρει η πλευρά των ιδιωτών επενδυτών μικρών έργων ΑΠΕ, η οποία ανησυχεί κυρίως για τη δυνατότητα απορρόφησης της νέας ισχύος από το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ.

Πηγή: kathimerini.gr

Επισκέψεις: 101

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει