Στις νέες πρωτοβουλίες του ΥΠΕΝ αναφέρθηκε σήμερα ο υπουργός ενέργειας και περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου “Ξεπερνώντας την Πανδημία”.
Αρχικά, ο υπουργός ανέφερε ότι οι δράσεις του ταμείου ανάκαμψης της Ε.Ε. έχουν στο επίκεντρο την πράσινη ανάπτυξη και το κύμα ανακαινίσεων ενεργειακής αναβάθμισης εκατ. κτηρίων ανά την Ευρώπη. Επίσης, υπάρχει στήριξη των μεταφορών όπως η ηλεκτροκίνηση, στήριξη των ΑΠΕ με έμφαση στα υβριδικά και το υδρογόνο και φυσικά το ταμέιο δίκαιης μετάβασης για την απολιγνιτοποίηση του οποίου οι πόροι αυξάνονται διαρκώς και εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσουν τα 6,2 δις. ευρώ.
Όπως πρόσθεσε ο κ. Χατζηδάκης, “η κυβέρνηση προφανώς έχει μια πράσινη ατζέντα και προσπαθεί να τη συνδυάσει με δράσεις σε τομείς που αναφέρθηκα. Στην ηλεκτροκίνηση δεν είναι θεωρητική η προσέγγιση, το νομοσχέδιο κατατίθεται στις επόμενες ημέρες και έχει αντιμετωπιστεί θετικά από την αγορά και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις”.
Επίσης, ο υπουργός δήλωσε ότι “μιλάμε με το ΥΠΑΝ για το Εξοικονομώ 3, το οποίο θα προχωρήσει. Μέσα στους επόμενους μήνες ακολουθεί και το πρόγραμμα Ηλέκτρα το οποίο επεξεργαζόμαστε για να έχει τις αντίστοιχες προϋποθέσεις όπως στην Ευρώπη. Θέλουμε να συμμετέχουν και οι εταιρείες ενεργειακών υπηρεσιών στο Εξοικονομώ”.
Αναλύοντας τα περί του προγράμματος, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι στόχος του νέου Εξοικονομώ είναι να προκηρυχθεί το Σεπτέμβριο ή το πολύ τον Οκτώβριο. “Θέλουμε να το συνεχίσουμε και οι πρόσφατες ανακοινώσεις της Κομισιόν για το ταμείο ανάκαμψης δείχνουν ότι το Εξοικονομώ όπως το ξέραμε ως σήμερα θα είναι απλά ένα μέρος αυτού που θα τεθεί σε εφαρμογή στην Ε.Ε. το οποίο θα είναι ένα πρόγραμμα-μαμούθ ενεργειακής αναβάθμισης των κτηρίων. Μας ενδιαφέρει να συνδυάζονται οι κοινοτικοί πόροι με φορολογικά κίνητρα και τραπεζικά δάνεια. Γίνονται ήδη οι σχετικές συζητήσεις με το υπουργείο οικονομικών και για το άμεσο μέλλον θα συνεχιστούν και με τις τράπεζες. Να σημειώσω επίσης ότι μας ενδιαφέρει να ενεργοποιηθούν και οι Ενεργειακές Εταιρείες γιατί έτσι συμβαίνει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Μας ενδιαφέρει και εκτός από τις κλασσικές δράσεις αναβάθμισης να υπάρχουν και δράσεις άλλες, όπως ενταγμένες ΑΠΕ”.
Σχετικά με την απολιγνιτοποίηση, ο υπουργός είπε ότι τρέχει ήδη ένα πρόγραμμα με 12 δράσεις και ως το Σεπτέμβριο θα παρουσιαστεί το master plan το οποίο θα στηριχθεί στο ταμείο δίκαιης μετάβασης.
Στα απορρίμματα σχολίασε ότι υπάρχει ήδη το ΕΣΠΑ και θα επιχειρήσουμε και δράσεις εκτός αυτού να βρούμε χρηματοδότηση από το ταμείο ανάκαμψης. “Θα χρειαστεί γιγάντια προσπάθεια”, υπογράμμισε.
Αναφορικά με τη βιομηχανία ο υπουργός είπε ότι “θέλω να πιστεύω πως είμαστε σε μια τελική φάση και η Ελλαδα θα ασκήσει πίεση για να κλείσει επιτέλους η συζήτηση και να έχουμε λύσεις για τη διακοψιμότητα. Προωθούμε το target model μέσω του οποίου θα μπορούν και οι βιομηχανίες να έχουν καλύτερες τιμές. Ταυτόχρονα, θα επιχειρήσουμε να εκμεταλλευτούμε τους πόρους του ΕΣΠΑ και του ταμείου ανάκαμψης για να ενισχυθεί η βιομηχανία και οι εργαζόμενοί της στην προσπάθεια προσαρμογής στη νέα εποχή. Είναι προφανές ότι αναφερόμαστε σε δράσεις που σχετίζονται με την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, την κυκλική οικονομία, την πράσινη επιχειρηματικότητα”.
Τέλος, αναφορικά με τη ΔΕΗ και τις ΑΠΕ, ο υπουργός δήλωσε πως “η ΔΕΗΑΝ είχε 3% μερίδιο στις ΑΠΕ, ένα ποσοστό ντροπή για μια επιχείρηση όπως η ΔΕΗ. Επιχειρήθηκε η ΔΕΗ να συνάψει συμφωνίες συνεργασίας με διάφορες εταιρείες όπως αυτή με τη RWE για πολύ μεγάλες επενδύσεις στα φ/β, ιδίως στη Δ. Μακεδονία”.
Πηγή: energypress.gr
Επισκέψεις: 84
Περισσότερες ειδησεις
Ο καιρός σήμερα …
Σαν σήμερα 1 Μαΐου …
Ο καιρός σήμερα …