22 Μαΐου 2024

Elbphilharmonie: Μέσα στην τελειότερη αίθουσα συναυλιών του κόσμου.

Μπορεί το κτίριο της Φιλαρμονικής του Έλβα, στο Αμβούργο της Γερμανίας, να θεωρείται από τα πιο εντυπωσιακά του κόσμου για το σχεδιασμό, την κυματοειδή όψη, τις καμπύλες και τις φαινομενικά ατέλειωτες σκάλες του, η αίθουσα των συναυλιών του όμως είναι ένα θαύμα για τους μουσικόφιλους όλου του κόσμου. Η αίθουσα αυτή είναι η καρδιά και το κέντρο του κτιρίου των 843.000.000 δολαρίων, σχεδιασμένο έτσι ώστε ο ήχος να διαχέεται αρμονικά σε όλη την αίθουσα συναυλιών.

Το διάσημο ελβετικό αρχιτεκτονικό γραφείο των Herzog and de Meuron εργάστηκε παράλληλα με το One to One studio προκειμένου να δημιουργήσει μια επιφάνεια στην οροφή, τους τοίχους και όλο το χώρο με υφή κοραλλιογενούς υφάλου, που στην πραγματικότητα είναι 10.000 μοναδικά ακουστικά πάνελς, τα οποία διαθέτουν συνολικά ένα εκατομμύριο «κύτταρα», ή divots σχεδιασμένα για να διαμορφώσουν τον ήχο μέσα στο αμφιθέατρο.

Η Φιλαρμονική του Έλβα

Η Φιλαρμονική του Έλβα

Η είσοδος του κτιρίου

Η είσοδος του κτιρίου

Μαζί με τους Herzog and de Meuron συνεργάστηκε ο φημισμένος για την ακουστική Yasuhisa Toyota με σκοπό να δημιουργήσει την τέλεια ισορροπία ανάμεσα στη βέλτιστη ακουστική και τον άψογο σχεδιασμό. Αναπτύχθηκε ένας αλγόριθμος για να δημιουργηθεί ένα διαφορετικό σχήμα για κάθε ένα από τα πάνελς ακουστικών ινών. Η κεντρική αίθουσα έχει χωρητικότητα 2.150 άτομα και φωτίζεται από 1.000 λαμπτήρες από ελαφρύ χειροποίητο φυσητό γυαλί, που επιτείνει την φουτουριστική εμφάνιση της διαστημικής δομής της αίθουσας.

Η αίθουσα της Elbphilharmonie

Η αίθουσα της Elbphilharmonie

Elbphilharmonie
Elbphilharmonie
Μερικά από τα 10.000 πάνελς έχουν 1.000.000 κύτταρα

Μερικά από τα 10.000 πάνελς έχουν 1.000.000 κύτταρα

Επισκέψεις: 100

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει