Οδεύοντας σιγά σιγά προς τον Αύγουστο, το θετικό είναι ότι παρά την δύσκολη συγκυρία βλέπουμε κάτι έστω και μικρό να κινείται στην αγορά και κυρίως στις τουριστικές περιοχές, αν και ο φόβος είναι πάντα μέσα μας και μας ακολουθεί.
Δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι η μικρή ανάσα αυτών των μηνών μπορεί να καλύψει τις συνέπειές που ήδη βιώνουμε οι οποίες σε όλους τους παραγωγικούς τομείς, ιδιαίτερα στον τουρισμό και τον επισιτισμό, είναι τεράστιες.
Τα 534 ευρώ μηνιαίο εισόδημα για τους ανθρώπους που εργάζονται στον τουρισμό μας χτυπά το «καμπανάκι» για δύσκολες ημέρες. Από την μία πλευρά ξενοδοχεία κλειστά και από την άλλη ο κατασκευαστικός κλάδος να παραμένει παγωμένος.
Τόσο ο κατασκευαστικός όσο και ο ευρύτερος οικοδομικός κλάδος, προκειμένου να εξέλθει του τέλματος στο οποίο έχει βρεθεί τα τελευταία χρόνια αναμένει ένα επενδυτικό άνοιγμα και σίγουρα, ανάσα θα είναι τα κεφάλαια που θα μπορούσαν να κινητοποιηθούν τα επόμενα χρόνια για την εκτέλεση έργων υποδομής, δεκάδων ΣΔΙΤ, έργων πράσινης ανάπτυξης και ασφαλώς ιδιωτικών έργων τα οποία προσεγγίζουν τα 40-50 δισ. ευρώ έως το τέλος της δεκαετίας, ήτοι περίπου 4-5 δισ. ευρώ ετησίως τα οποία θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης που δρομολογεί η Ε.Ε. και τα οποία στην περίπτωση της Ελλάδας έχουν υπολογιστεί σε 32 δισ. Ευρώ.
Έως εδώ όλα καλά. Αλλά θεωρώ ότι σε αυτές τις συνθήκες το ζητούμενο δεν είναι να δουλέψουν μόνο οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες αλλά και οι μικρές οι οποίες είναι αβέβαιο αν θα συνεχίσουν να υπάρχουν μέχρι να «πέσει το ζεστό χρήμα» των ΣΔΙΤ.
Θετικό ίσως το μόνο ότι με την τροπολογία, του ΥΠΕΝ λόγω δυσχερειών στην άσκηση της οικοδομικής δραστηριότητας από την πανδημία, παρατείνεται και η ισχύς των οικοδομικών αδειών, των αδειών δόμησης και των αναθεωρήσεών τους μέχρι το τέλος του 2022.
Πάντως θέλω να πω ότι η κρίση δεν αγγίζει μόνο τις μικρές εταιρείες αλλά και πολλούς συνάδελφους μας. Γιατί κακά τα ψέματα είμαστε μια αλυσίδα και ο δικός μας ο κλάδος πλέον δεν μπορεί να βασιστεί στον μέσο πολίτη που ζει με 534 ευρώ και καλείτε να πληρώσει πέρα από τα καθημερινά που έξοδα και όλα τα υπόλοιπα (κτηματολόγια, αυθαίρετα, τετραγωνικά κτλ).
Αν ήθελε το Κράτος να στηρίξει τον τομέα αυτό αφενός θα ψήφιζε και άλλη παράταση στον νόμο των αυθαιρέτων ,κάτι που είναι και πάγιο αίτημα μας και αφετέρου δεν θα έβαζε στο Νομοσχέδιο απίστευτα επιπρόσθετα πρόστιμα μετά τον Σεπτέμβρη.
Να σημειωθεί ότι οι πολύ σοβαρές αυθαιρεσίες αφορούν σε υπέρβαση τουλάχιστον κατά 40% στην κάλυψη και στη δόμηση ή καθ’ ύψος πάνω από 20%.
Για τα υπόλοιπα αυθαίρετα –κατηγορίας 1 έως 4, που περιλαμβάνουν και τις πιο μικρές αυθαιρεσίες όπως είναι οι ημιυπαίθριοι, ισχύει κανονικά η διαδικασία της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας και οι ιδιοκτήτες τους θα μπορούν να τα τακτοποιούν και μετά τις 30 Σεπτεμβρίου, με καταληκτική ημερομηνία την 31η Μαρτίου 2026, καταβάλλοντας προσαυξημένα ποσά τακτοποίησης κατά 20% για το πρώτο έτος καθυστέρησης και επιπλέον 5% για κάθε έναν χρόνο καθυστέρησης.
Τονίζω σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά ότι η αυξηση των προστίμων διαμορφώνεται ως εξής:
· κατά + 10% αν η αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση βρίσκεται σε περιοχές προστασίας για τις οποίες έχουν εκδοθεί και ισχύουν Προεδρικά Διατάγματα καθορισμού όρων δόμησης.
· κατά + 20% αν η αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση υπαχθεί στις διατάξεις του νόμου από την 1η Οκτωβρίου 2020 μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2021
· κατά + 25% αν η αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση υπαχθεί από την 1η Οκτωβρίου 2021 μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2022
· κατά + 30% αν η αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση υπαχθεί στις διατάξεις του νόμου από την 1η Οκτωβρίου 2022 μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2023
· κατά + 35% αν η αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση υπαχθεί από την 1η Οκτωβρίου 2023 μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2024
· κατά + 40% αν η αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση υπαχθεί στις διατάξεις του νόμου από την 1η Οκτωβρίου 2024 μέχρι τις 31 Μαρτίου 2026.
Και όλα αυτά όταν ακόμα δεν έχει ψηφιστεί η παράταση ( με ότι αυτό συνεπάγεται για την νομιμότητα της απόφασης).
Άμεσα καταλαβαίνουμε ότι η έναρξη ισχύος αναμένεται στο τέλος του Ιούλη, αφήνοντας στον αέρα χιλιάδες μεταβιβάσεις ακινήτων για έναν ολόκληρο μήνα σε ένα ήδη επιβαρυμένο οικονομικό περιβάλλον.
Άμεσα μέτρα στήριξης.
Χρειάζονται εδώ και τώρα πολύπλευρα μέτρα ενίσχυσης και παρεμβάσεις σε τρεις κατευθύνσεις: ανάσχεση των συνεπειών, στήριξη των πρώτων βημάτων της επόμενης μέρας, ανάπτυξη νέων παραγωγικών τομέων.
Όπως έχει τονιστεί και από πλευράς της παράταξης Συμμαχία χρειάζεται άμεσα:
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ
1. Εμπροσθοβαρές πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων
2. Πρόγραμμα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας
3. Πρόγραμμα διατήρησης μισθών, θέσεων και σχέσεων εργασίας
4. Μέτρα ενίσχυσης ρευστότητας
5. Χρηματοδοτικά εργαλεία ενίσχυσης των αυτοαπασχολούμενων μηχανικών
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΛΑΦΡΥΝΣΗ
1. Κατάργηση προκαταβολής φόρου
2. Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος
3. Αφορολόγητο όριο στους αυτοαπασχολούμενους
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΛΑΦΡΥΝΣΗ
1. Διευκόλυνση ασφαλιστικής ενημερότητας
2. Ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών σε δόσεις
3. Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών
ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
1. Χρηματοδοτικά εργαλεία στην κατασκευή & ανακαίνιση
2. Αύξηση των δαπανών για την Έρευνα
3. Μέτρα μεγέθυνσης της μεταποίησης
4. Δράσεις Εξοικονόμησης ενέργειας
5. Ενεργειακά προγράμματα για τη μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας
6. Συλλογική Σύμβαση Εργασίας Μηχανικών & Επαναφορά ελάχιστων αμοιβών
ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΙΣ
1. Διευκόλυνση Δανειοδότησης
2. Πάγωμα δανειακών υποχρεώσεων
Γενικά περιμέναμε ενίσχυση και επιδότηση εργασίας για όλους τους επιμέρους κλάδους και όχι αναστολή εργασίας..
Στον κλάδο μας περιμέναμε την παρέμβαση του Προέδρου του ΤΕΕ αλλά κάτι τέτοιο δεν το είδαμε… έτσι και αλλιώς η σιωπή του και ακόμα περισσότερο η συναίνεσή του σε όλες τις επιλογές της κυβέρνησης για τους μηχανικούς το προηγούμενο διάστημα είναι γνωστή…
Τα 800 ή τα 534 ευρώ δεν ήρθαν ποτέ, η υγειονομική κρίση μας έδωσε ένα γερό χαστούκι για την επιβίωση μας και τώρα περιμένουμε να δούμε τις εξελίξεις με τον ρόλο μας ως μηχανικοί μετά και από την απελευθέρωση των Κολεγίων..
Τώρα λοιπόν όσο ποτέ χρειαζόμαστε το ΤΕΕ να ασκήσει τον ρόλο του και να πιέσει τους κυβερνητικούς παράγοντες ώστε να προωθηθούν τα ζητήματα μας με ενέργειες που στοχεύουν στην ανάπτυξη του κλάδου μας και στην βελτίωση του τρόπου ζωής των πολιτών.
Νικόλαος Κορακιανίτης: Πολιτικός Μηχανικός. http://laisergo.gr/
Επισκέψεις: 2681
Περισσότερες ειδησεις
Ο καιρός σήμερα …
Σαν σήμερα 1 Μαΐου …
Ο καιρός σήμερα …