Περισσότερα από 1.000 σχέδια φιλικά προς το περιβάλλον ενδέχεται να διεκδικήσουν ένα κομμάτι από την πίτα του Ταμείου Ανάκαμψης. Το συμπέρασμα προκύπτει από σχετική έρευνα που εκπόνησε η συμβουλευτική εταιρεία Ernst & Young για λογαριασμό του Reuters, αποκλειστικό ρεπορτάζ του οποίου δίνεται στη δημοσιότητα ενώ συνεδριάζουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για να συμφωνήσουν επί του Ταμείου Ανάκαμψης.
Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, πρόκειται για σχέδια που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν 2.000.000 θέσεις εργασίας, αλλά και να απαιτήσουν επενδύσεις ύψους 200 δισ. ευρώ. Τα επιλέξιμα σχέδια θα είναι έτοιμα προς υλοποίηση σε χρονικό διάστημα δύο ετών, εάν διασφαλίσουν την απαιτούμενη χρηματοδότηση. Αφορούν τους κλάδους της ενέργειας, της αποθήκευσης, της αναστήλωσης κτιρίων, τις μεταφορές με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα, τις τεχνολογίες επίσης με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα, καθώς και βιομηχανικές διαδικασίες υψηλής αποτελεσματικότητας.
Εχουν προηγηθεί μέσα στην εβδομάδα οι επικρίσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων κατά του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο κατηγορούν ότι δεν προβλέπει όσα είναι αναγκαία για να επιτευχθούν οι στόχοι κατά της κλιματικής, και συγκεκριμένα μέχρι το 2030 η μείωση των εκπομπών καυσαερίων κατά τουλάχιστον 40% σε σύγκριση με τα επίπεδα της δεκαετίας του 1990.
Η Κομισιόν έχει προτείνει έναν προϋπολογισμό ύψους 1,1 τρισ. ευρώ συν τα 750 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, που στοχεύει στην ανόρθωση όσων ευρωπαϊκών οικονομιών δέχθηκαν το ισχυρότερο πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού. Υποστηρίζει πως το συνολικό πακέτο θα προωθήσει την ανάκαμψη στηρίζοντας πράσινες βιομηχανίες και τεχνολογίες, ώστε να μειώσει τις εκπομπές καυσαερίων που προκαλούν την κλιματική αλλαγή.
Ανάμεσα στα επιλέξιμα σχέδια που εντόπισε η έρευνα της ΕΥ συγκαταλέγονται η κοινοπραξία Hyrbrit της βιομηχανίας χάλυβα SSAB με την εταιρεία ορυχείων LKAB και την εταιρεία κοινής ωφελείας Vattenfall.
Η κοινοπραξία θα αναλάβει να αντικαταστήσει τον λιθάνθρακα με υδρογόνο χωρίς ορυκτά καύσιμα με σκοπό τη χρήση του στην παραγωγή χάλυβα στη Σουηδία.
Σύμφωνα με την ΕΥ, η υλοποίηση του σχεδίου θα απαιτήσει 1,5 με 2 δισ. ευρώ.
Ενα άλλο σχέδιο είναι εκείνο της κορεατικής εταιρείας χημικών LG Chem, που σχεδιάζει να κατασκευάσει μια γιγάντια μονάδα για την παραγωγή μπαταριών λιθίου για ηλεκτροκίνητα οχήματα στην Κρακοβία της Πολωνίας. Και ένα τρίτο έχει σχέση με το όραμα της γαλλικής κυβέρνησης για ανακαίνιση παλαιών κτιρίων της γαλλικής πρωτεύουσας, με στόχο να τα καταστήσει πιο αποτελεσματικά σε ό,τι αφορά τη χρήση ενέργειας.
Η συμβουλευτική εταιρεία τόνισε, πάντως, πως τα εν λόγω 1.000 σχέδια αντιπροσωπεύουν μόλις το 10% των πράσινων σχεδίων που αναπτύσσονται αυτήν τη στιγμή στην Ευρώπη.
Πηγή: kathimerini.gr
Επισκέψεις: 99
Περισσότερες ειδησεις
Ο καιρός σήμερα …
Σαν σήμερα 1 Μαΐου …
Ο καιρός σήμερα …