14 Ιουλίου 2024

Κτηματολόγιο: Έρχεται παράταση – Πώς μπορείτε να ελέγξετε αν είναι σωστά όλα τα στοιχεία.

Παράταση αναμένεται να δώσει το διοικητικό συμβούλιο της ΚτηματολόγιοΑΕ στην προθεσμία υποβολής των διορθωτικών δηλώσεων όσον αφορά τα κτηματολογικά στοιχεία για τον Δήμο Αθηναίων.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Δημοκρατία”, η φάση της ανάρτησης του Κτηματολογίου στην Αθήνα εξελίσσεται χωρίς προβλήματα αλλά και με περιορισμένη συμμετοχή. Η προθεσμία εκπνέει στις 3 Αυγούστου, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες είναι σχεδόν δεδομένη η παράταση της διαδικασίας μέχρι την 1η Οκτωβρίου. Η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί στο προσεχές διοικητικό συμβούλιο της Κτηματολόγιο ΑΕ το οποίο θα πραγματοποιηθεί εντός εβδομάδας.

Συγκεκριμένα, μέχρι και τις 13 Ιουλίου είχαν υποβληθεί ηλεκτρονικά 2.408 αιτήσεις διόρθωσης κτηματολογικών στοιχείων και 8.637 αιτήσεις διόρθωσης πρόδηλου σφάλματος. Αντίστοιχα στο Γραφείο Κτηματογράφησης κατατέθηκαν 6.244 δηλώσεις , 2.855 αιτήσεις συμπληρωματικών στοιχείων, 1.589 αιτήσεις διόρθωσης πρόδηλου σφάλματος και 1.063 αιτήσεις διόρθωσης κτηματολογικών στοιχείων.

Όπως αναφέρει στην εφημερίδα Δημοκρατία, ο εκπρόσωπος της αναδόχου κοινοπραξίας που υλοποιεί το έργο ανάρτησης στην Αθήνα, Γιώργος Δημητρίου, από τις 22 Ιουνίου δίνεται η δυνατότητα να υποβάλουν μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών το φορέα Ελληνικό Κτηματολόγιο, με χρήση των προσωπικών τους κωδικών Taxisnet, αίτηση για χορήγηση πιστοποιητικού κτηματογραφούμενου ακινήτου .Αυτό σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες υπηρεσίες που παρέχονται ηλεκτρονικά, έχει ομαλοποιήσει τη λειτουργία του Γραφείου, με τους πολίτες να κλείνουν ραντεβού για μια δύο μέρες μετά.

Οι ενδιαφερόμενοι χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του taxisnet μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στα στοιχεία και να ελέγξουν την ορθότητα τους μέσω της ειδικής πλατφόρμας στην ιστοσελίδα του Κτηματολογίου (ktimatologio.gr). Όσοι δικαιούχοι έχουν δηλώσει το ακίνητο τους και δεν βρίσκουν τα στοιχεία τους θα πρέπει να επικοινωνήσουν με το τοπικό Γραφείο Κτηματογράφησης. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να ελέγξετε με προσοχή όλα τα στοιχεία του ακινήτου και του δικαιώματος του ενδιαφερόμενου.Είναι σημαντικό τυχόν σφάλματα και παραλείψεις να διορθωθούν σε αυτό το στάδιο (ανάρτηση) και όχι στη επόμενη φάση διορθώσεων που απαιτεί πολύπλοκες, δαπανηρές και χρονοβόρες διαδικασίες ( π.χ δικαστική απόφαση).

Η επικαιροποίηση των προσωπικών στοιχείων είναι απολύτως αναγκαία προκειμένου να μπορούν οι δικαιούχοι να ενημερωθούν για τυχόν μεταβολές που μπορεί να επέλθουν στην ιδιοκτησία τους κατά τη διενέργεια της ανάρτησης των προσωρινών κτηματολογικών στοιχείων μετά το πέρας της οποίας θα καταστούν αυτά οριστικά.

Τα SOS

Αν υπάρχουν σφάλματα πληκτρολόγησης –προφανή σφάλματα, υποβάλλεται αίτηση διόρθωσης προδήλου σφάλματος.Αφορά περιπτώσεις στις οποίες έχει καταχωριστεί εσφαλμένα το πατρώνυμο , έχει γίνει αναριθμητισμός στον αριθμό συμβολαίου, έχουν καταχωριστεί εσφαλμένα ο τόμος και ο αριθμός μεταγραφής του συμβολαίου ή έχει καταχωριστεί εσφαλμένα ο όροφος ή το εμβαδόν του διαμερίσματος σας. Η αίτηση υποβάλλεται ατελώς είτε ηλεκτρονικά μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του φορέα Ελληνικό Κτηματολόγιο με χρήση των προσωπικών κωδικών Taxisnet ή κατόπιν ραντεβού στο Γραφείο Κτηματογράφησης. Αν υπάρχουν πιο σοβαρά σφάλματα, υποβάλλεται αίτηση διόρθωσης κτηματολογικών στοιχείων. Η αίτηση απαραίτητα πρέπει να συνοδεύεται με όλα τα απαιτούμενα έγγραφα για τη θεμελίωση της και υπόκειται σε τέλος 5 ευρώ.

Πηγή: Κυριακάτικη Δημοκρατία

Πηγή: enikos.gr

Επισκέψεις: 240

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει