20 Ιουνίου 2024

Συνάντηση Μητσοτάκη – Δένδια, επικοινωνίες με Παναγιωτόπουλο και Φλώρο.

ÓõíÜíôçóç ôïõ Ðñùèõðïõñãïý ÊõñéÜêïõ ÌçôóïôÜêç ìå ôïí Ðñüåäñï ôçò Êýðñïõ Íßêï ÁíáóôáóéÜäç ôçí Ôñßôç 14 Éïõëßïõ 2020.Óôçí öùôïãñáößá ï Ðñùèõðïõñãüò (á) ìå ôïí ÕÐÅÎ Íßêï ÄÝíäéá(ä) óôçí åßóïäï ôïõ ÌåãÜñïõ Ìáîßìïõ,ëßãï ðñßí ôçí Üöéîç ôïõ Êýðñéïõ ÐñïÝäñïõ (EUROKINISSI/ÔÁÔÉÁÍÁ ÌÐÏËÁÑÇ)

Συνάντηση είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο γραφείο του με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο.

Ψυχραιμία και ετοιμότητα

Αντικείμενο των συνομιλιών του πρωθυπουργού με τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας και την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων είναι η κατάσταση όπως αυτή διαμορφώνεται μετά και τις νέες τουρκικές προκλήσεις με την έκδοση navtex για έρευνες νοτιοανατολικά της Κρήτης και τις υπερπτήσεις στο νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση παρακολουθούν τις εξελίξεις με ψυχραιμία και ετοιμότητα.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Άμυνας έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού, ενώ ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι η έκτακτη επιστροφή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού, Κωνσταντίνου Φλώρου από την Κύπρο, σήμερα, αντί για αύριο που ήταν προγραμματισμένο.

Αν και επισήμως δεν έχει ενεργοποιηθεί η διαδικασία για ανάκληση των αδειών, παρ’όλα αυτά οι μονάδες στην ηπειρωτική χώρα βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής. Σύμφωνα με όσους έχουν γνώση της κατάστασης, η εξέλιξη αυτή συνδέεται έντονα με την τουρκική Navtex, αφού έρχεται σε μια περίοδο που οι προσφυγικές ροές στον Έβρο είναι ιδιαιτέρως μειωμένες και δεν δικαιολογούσαν αυξημένη επιφυλακή.

Νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο θέμα κατά τη συνάντησή του με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας και είπε τα εξής:

Μονόδρομος οι κυρώσεις

«Δυστυχώς η επικαιρότητα με υποχρεώνει να ξεκινήσω από μια παρατήρηση: Η Τουρκία για ακόμα μια φορά προσθέτει έναν ακόμα κρίκο στις επιθετικές ενέργειες απέναντι στην Ελλάδα, απέναντι στην Κύπρο, απέναντι τελικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά.

Δεν ξέρω αν ενοχλείται καθ΄ οποιοδήποτε τρόπο από την Ευρωπαϊκή και εθνική επιτυχία η οποία διαδραματίστηκε στις Βρυξέλλες, σε κάθε περίπτωση αυτό το οποίο θέλω να σας πω είναι ότι η Ελλάδα παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις με αυτοπεποίθηση, με σιγουριά και απόλυτη ετοιμότητα.

Και βέβαια η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος και της Κύπρου συνιστά αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ευρώπης τελικά.

Προσβλέπουμε στη στήριξη των συμμάχων μας αλλά πρέπει να γνωρίζετε κι εσείς ότι εφόσον η Τουρκία εξακολουθεί να κινείται σε αυτή την κατεύθυνση η επιβολή κυρώσεων από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Τουρκίας θα είναι μονόδρομος. Είναι στο χέρι της Τουρκίας να επιλέξει τι σχέση θέλει να έχει με την Ελλάδα, με την Κύπρο, με την Ευρώπη. Πιστεύω όμως ότι αυτή τη στιγμή φαίνεται να επιλέγει τον λάθος δρόμο».

https://www.in.gr/2020/07/21/politics/synantisi-mitsotaki-dendia-epikoinonies-panagiotopoulo-kai-floro/

Επισκέψεις: 43

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει