23 Απριλίου 2024

Έργα ΣΔΙΤ 500 εκατ. ευρώ για φοιτητικές εστίες – Έντονο το ενδιαφέρον των κατασκευαστών.

Με γρήγορους ρυθμούς προχωρά ο σχεδιασμός για τα έργα Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για την κατασκευή φοιτητικών εστιών ανά τη χώρα, με τους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους να δίνουν το παρών. Η αρχή έγινε με την Κρήτη, τον περασμένο Οκτώβριο, και σήμερα βρίσκονται στα σκαριά τρεις διαγωνισμοί για έργα συνολικού ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Την προηγούμενη ενδιαφέρον για τον διαγωνισμό για το έργο ΣΔΙΤ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, προϋπολογισμού 116,6 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ), έδωσαν επτά εταιρείες και σχήματα και συγκεκριμένα οι: ΓΕΚ Τερνα, Άκτωρ Παραχωρήσεις, Avax, Μυτιληναίος – ΑΤΕΣΕ, Αρχιρόδον, Intrakat και Θέμελη.

Το έργο είναι διπλό και περιλαμβάνει παρεμβάσεις στο Βόλο και στη Λαμία. Συγκεκριμένα, αφορά την αξιοποίηση τού βιομηχανικού ακινήτου της βαμβακουργίας στη Νέα Ιωνία Βόλου για τη δημιουργία φοιτητικών εστιών, εκπαιδευτικών και ερευνητικών εγκαταστάσεων, καθώς και την δημιουργία φοιτητικών εστιών και εκπαιδευτικών υποδομών στη Λαμία.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό οι εταιρείες που θα περάσουν στη β’ φάση θα ξεκινήσουν τον ανταγωνιστικό διάλογο για να καθοριστεί πλήρως το τεχνικό αντικείμενο και στη συνέχεια θα υποβληθούν οι οικονομικές και τεχνικές προσφορές.

Το έργο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας είναι το τρίτο ΣΔΙΤ για φοιτητικές εστίες που προκηρύσσεται μέσα σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους στη χώρα μας. Είχε προηγηθεί το έργο των φοιτητικών εστιών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, προϋπολογισμού περίπου 133 εκατ. ευρώ.

Ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο έργο έχουν εκδηλώσει έξι εταιρείες/σχήματα και συγκεκριμένοι οι  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ακτωρ Παραχωρήσεις, Avax, Intrakat, Θέμελη και Μυτιληναίος-ΑΤΕΣΕ.

Το αντικείμενο του ΣΔΙΤ αφορά τρεις διαφορετικές περιοχές στις οποίες δραστηριοποιείται το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο. Στην Αλεξανδρούπολη θα κατασκευαστούν τέσσερα κτήρια φοιτητικών εστιών που θα φιλοξενούν 350 άτομα, ένας χώρος σίτισης φοιτητών καθώς και πανεπιστημιακές κατοικίες.

Στην Κομοτηνή προβλέπονται δύο κτήρια φοιτητικών εστιών δυναμικότητας 350 ατόμων, ένας χώρος σίτισης, πανεπιστημιακές κατοικίες, καθώς κτήριο βιβλιοθήκης και χώρου εκδηλώσεων. Τέλος, στη Ξάνθη θα κατασκευαστεί ένα ερευνητικό κέντρο επιφάνειας 10.000 τμ.

Το μεγαλύτερο ΣΔΙΤ φοιτητικών εστιών τρέχει στην Κρήτη με προϋπολογισμό περίπου 250 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ). Στη β’ φάση του διαγωνισμού έχουν περάσει και πάλι οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Άκτωρ Παραχωρήσεις, Avax, Intrakat και Μυτιληναίος-ΑΤΕΣΕ.

Το έργο περιλαμβάνει τη μελέτη, κατασκευή και εκμετάλλευση συγκροτημάτων 3.000 κλινών για φοιτητές (2.000 στο Ρέθυμνο και 1.000 στο Ηράκλειο) του Πανεπιστημίου Κρήτης. Στο έργο περιλαμβάνεται επίσης και η μελέτη κατασκευής αμφιθέατρου στο Ρέθυμνο, το οποίο θα αξιοποιηθεί και ως συνεδριακό κέντρο.

Τα έργα ΣΔΙΤ για την κατασκευή φοιτητικών εστιών, έχουν βρεθεί στο επίκεντρο ως λύση για το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα στη φοιτητική στέγη. Υπολογίζεται ότι οι φοιτητικές εστίες και τα ξενοδοχεία που μισθώνονται για φοιτητές στα 35 Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας είναι δυναμικότητας 12.457 κλινών. Καλύπτουν δηλαδή μόνο το 2,94% του συνόλου των περίπου 423.505 φοιτητών (προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών) που σπουδάζουν σε αυτά.

kostaskets@capital.gr

Πηγή: capital.gr

Επισκέψεις: 83

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει