14 Ιουλίου 2024

Αγία Σοφία – Η πρώτη μουσουλμανική προσευχή έπειτα από 86 χρόνια.

Ρόλο πρωτοστάτη στη φιέστα που έστησε και ενορχήστρωσε στην Αγία Σοφία είχε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς έψαλε και ο ίδιος κάποιους από τους στίχους του κορανίου, πριν δοθεί το κάλεσμα για την επίσημη πρώτη προσευχή, έχοντας μαζί του όλο το Υπουργικό του Συμβούλιο. Ο Ερντογάν και οι πλέον υψηλόβαθμοι υπουργοί του, φορώντας λευκές μάσκες για την προστασία τους από τον κορονοϊό, γονάτισαν πάνω σε γαλάζια χαλιά, σηματοδοτώντας την επιστροφή της μουσουλμανικής λατρείας στο μνημείο.

Χαρακτηριστικό είναι το ενδιαφέρον του Δυτικού Κόσμου για την πρώτη προσευχή στην Αγία Σοφία μετά από σχεδόν εννέα δεκαετίες, με τα μεγάλα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία να το έχουν ως πρώτο θέμα και να μεταδίδουν απευθείας εικόνα. Το Associated Press βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη και δημοσιεύει τις πρώτες εικόνες από το προαύλιο του ναού:

ap_20206345365822.jpg
AP Images
ap_20206295532737.jpg
AP Images
ap_20206347244842.jpg
AP Images

 Τις ημέρες που προηγήθηκαν, ο Τούρκος πρόεδρος είχε επιδοθεί σε πληθώρα προκλητικών ενεργειών. Δεν είναι τυχαίο ότι την Πέμπτη 23 Ιουλίου, μόλις μία ημέρα πριν από την πρώτη λειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τζαμί, εμφανίστηκε συνοδεία του επικεφαλής των «Γκρίζων Λύκων», Ντεβλέτ Μπαχτσελί, στην Αγία Σοφία, προκειμένου να επιθεωρήσει και τις τελευταίες λεπτομέρειες για την πρώτη λειτουργία. Προχώρησε, μάλιστα, και στα αποκαλυπτήρια της Αγίας Σοφίας ως τζαμιού, αφού έβγαλε το λευκό χαρτί και έδειξε τη νέα ονομασία.

Οι προετοιμασίες

Την Πέμπτη, 23 Ιουλίου, έγινε και δοκιμή για την ακουστική της Αγίας Σοφίας με συστήματα ήχου, ενώ έξω από την Αγία Σοφία, όπου επίσης θα παραβρεθούν άνθρωποι για να προσευχηθούν, οι δημοτικές Αρχές κόλλησαν ειδικά αυτοκόλλητα στις πλάκες της πλατείας, ώστε να τηρηθεί η κοινωνική απόσταση. Το χαλί έχει στρωθεί, οι κουρτίνες έχουν καλύψει τις αγιογραφίες και τα ψηφιδωτά της Αγίας Σοφίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας.

Ο πρόεδρος της Υπηρεσίας Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, Αλί Ερμπάς, σημείωνε την Πέμπτη ότι «ένα μέρος της επικάλυψης έχει ολοκληρωθεί. Τα υπόλοιπα μωσαϊκά και οι αγιογραφίες αυτή τη στιγμή καλύπτονται με κουρτίνες. Με τις δυνατότητες της τεχνολογίας θα τοποθετηθεί ένα σύστημα, χωρίς καν να μπει ούτε ένα καρφί».

Οι απουσίες

Η κρατική Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων δεν έστειλε ούτε καν πρόσκληση στον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης για συμμετοχή στην πρώτη λειτουργία στην Αγία Σοφία, όπως κατήγγειλε την Πέμπτη, ο ίδιος ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου. «Σε εμένα δεν ήρθε πρόσκληση. Ούτε από την Άγκυρα, ούτε από κανένα υπουργείο ούτε από άλλον κρατικό θεσμό δέχτηκα οποιαδήποτε πρόσκληση για εγκαίνια ή για άλλη εκδήλωση που είναι να λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη», δήλωσε δηκτικά ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος διαβεβαίωσε ωστόσο ότι οι υπάλληλοι του δήμου έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προσευχή της Παρασκευής στην Αγία Σοφία.

«Δεν έχω λάβει πρόσκληση», επανέλαβε, ωστόσο, όπως κάθε πολίτης, έτσι και οποιοσδήποτε συνεργάτης του μπορεί να πάει. «Θα είμαι στην Άγκυρα, στο τζαμί Χατζί Μπαϊράμ Βελί», ενημέρωσε ο Εκρέμ Ιμάμογλου.

Πένθιμες καμπάνες και «Ακάθιστος Ύμνος» στις εκκλησίες

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Αρχιεπισκοπή Αθηνών, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος την Παρασκευή θα προστεί, στις 20:00το βράδυ, της Ιεράς Ακολουθίας του Ακαθίστου Ύμνου στον Καθεδρικό Ι. Ναό Αθηνών, ενώ ο ο προκαθήμενος της ελλαδικής Εκκλησίας κάλεσε τον κόσμο να είναι παρών, λέγοντας τα εξής: «Την 24η Ιουλίου, ημέρα πένθους και οδύνης για όλη την Ορθοδοξία,  τον Χριστιανισμό και ολόκληρο τον Ελληνισμό, θα προστώ της Ιεράς Ακολουθίας του Ακάθιστου Ύμνου, στον Καθεδρικό Ι.Ν. των Αθηνών και σας καλώ όλους και όλες να ψάλλουμε μαζί το ‘’τη Υπερμάχω’’ υπέρ βοηθείας και ενισχύσεως του γένους μας». 

Παράλληλα, σε πολλά μέρη της Ελλάδας οι μητροπολίτες έχουν πάρει την απόφαση οι καμπάνες των ενοριών τους να χτυπούν πένθιμα σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να δείξουν με αυτό τον τρόπο τη δυσαρέσκεια των πιστών για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Ήδη, το βράδυ της Πέμπτης 23 Ιουλίου, στην εκκλησίας της Τήνου, με την αφορμή της άφιξης της εικόνας της Οσίας Πελαγίας στο νησί, ο Μητροπολίτης Σύρου – Τήνου κ. Δωρόθεος Βστο κήρυγμα του αναφέρθηκε στην μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και κάλεσε τον κόσμο να ψάλλουν όλοι μαζί τον Ακάθιστο ύμνο. Όπως είπε ο Μητροπολίτης «καμία εκκλησία δεν μπορεί να γίνει τζαμί. Και αν η Αγία Σοφία άντεξε την Άλωση και άντεξε τον πόνο, θα αντέξει και αυτό τον πόνο αυτή τη δύσκολη στιγμή. Η Αγία Σοφία θα είναι πάντοτε μέσα στην καρδιά μας που κανείς δεν θα μπορέσει να απαξιώσει».

Πένθιμα θα χτυπούν οι καμπάνες και στην Πάτρα,  ως αντίδραση στην προπαγανδιστική φιέστα Ερντογάν για την Αγία Σοφία, όπως ενημερώνει με εγκύκλιό του ο μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος. «Την Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020, κατά την ώρα που θα βεβηλώνεται ο Ναός της του Θεού Σοφίας της Κωνσταντινουπόλεως, την ώρα που θα υβρίζονται για μια ακόμα φορά τα ιερά και τα όσια του Γένους μας, από τους απογόνους των βαρβάρων κατακτητών της Βασιλίδος των πόλεων, εκείνη την ώρα θα τελεσθεί η Ιερά Παράκληση προς την Παναγία μας την Ελευθερώτρια του Γένους μας, στον  Ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου Πατρών με την συμμετοχή συνόλου του Ιερού Κλήρου της Ιεράς Μητροπόλεως», επισημαίνει στην  εγκύκλιο.

Παράλληλα, θα ηχούν πένθιμα οι καμπάνες όλων των Εκκλησιών της πόλεως των Πατρών και όλων των Ιερών Ναών της Ιεράς Μητροπόλεως. Όλα αυτά σημειώνει ο ιεράρχης, «σε ένδειξη βαθυτάτης οδύνης και άλγους ψυχής και διαμαρτυρίας για το ανοσιούργημα το οποίο επιτελείται εις βάρος της ορθοδόξου πίστεως, του Ελληνισμού και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς».

https://www.ethnos.gr/politiki/116875_epsale-o-erntogan-stin-agia-sofia-i-proti-moysoylmaniki-proseyhi-epeita-apo-86

Επισκέψεις: 131

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει