14 Δεκεμβρίου 2024

Εξοικονομώ κατ’ οίκον: Επιδοτήσεις 850 εκατ. ευρώ για 60.000 κατοικίες.

Μόνιμα ανοικτό για αιτήσεις επιδότησης και χρηματοδότησης θα είναι το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον», το οποίο προκηρύσσεται το φθινόπωρο.

Και όχι μόνο! Οπως ανακοίνωσαν τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ανάπτυξης και Επενδύσεων ο προϋπολογισμός του εκτοξεύεται στα 850 εκατ. ευρώ από τα περίπου 300 εκατ. που ήταν την προηγούμενη χρονιά.

Οπως έγραψαν «ΤΑ ΝΕΑ» το πρόγραμμα μετονομάζεται πια σε «Εξοικονομώ – Αυτονομώ για Εξυπνα Σπίτια» και πέραν των καθιερωμένων επιλέξιμων προς χρηματοδότηση δαπανών θα προβλέπει κι ενισχύσεις και για άλλες παρεμβάσεις, π.χ. φωτοβολταϊκά, φορτιστές ηλεκτρικών Ι.Χ., συστήματα αποθήκευσης ενέργειας κ.λπ.

Τα δύο υπουργεία αναφορικά με την ενεργοποίηση του νέου ανοικτού προγράμματος – δηλαδή δεν θα έχει ημερομηνία λήξης στην υποβολή αιτήσεων – για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών, κινήθηκαν με βάση τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και των προβλέψεων του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργειας και το Κλίμα.

Το χρηματοδοτικό πλαίσιο του νέου προγράμματος συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης με τη συμμετοχή του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμου Θωμά, του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννη Τσακίρη και της προέδρου και διευθύνουσας συμβούλου της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Αθηνάς Χατζηπέτρου.

Ο αρχικός προϋπολογισμός του «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ – ΑΥΤΟΝΟΜΩ» ανέρχεται σε 850 εκατ. ευρώ και το πρόγραμμα, όπως προαναφέρθηκε, θα ξεκινήσει το φθινόπωρο. Το ποσό θα προέλθει από πόρους του τρέχοντος και νέου ΕΣΠΑ καθώς και άλλα κοινοτικά κονδύλια που αναμένονται στο μέλλον, ώστε η δράση – που είναι προσαρμοσμένη στις νέες απαιτήσεις και ανάγκες των ελληνικών νοικοκυριών – να είναι διαρκώς ανοιχτή και να υπάρχει δυνατότητα για συνεχή υποβολή προτάσεων.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των υπουργείων, «το «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ – ΑΥΤΟΝΟΜΩ» αποτελεί ένα νέο, μοντέρνο, φιλόδοξο και ολοκληρωμένο πλαίσιο ενίσχυσης της ενεργειακής εξοικονόμησης των κατοικιών, με διευρυμένες επιλέξιμες παρεμβάσεις σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα, όπως μεταξύ άλλων έξυπνα συστήματα διαχείρισης (π.χ. έξυπνα συστήματα σκίασης, έξυπνοι θερμοστάτες

κ.λπ.), υποδομές φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα, συστήματα παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση ΑΠΕ (π.χ. φωτοβολταϊκά με ενεργειακό συμψηφισμό)».

Στόχος είναι η δημιουργία ενός «κύματος», όπως τονίζεται σχετικώς, επενδύσεων στα ελληνικά νοικοκυριά για την ποιοτική αναβάθμιση τουλάχιστον 60.000 κατοικιών ετησίως έως το 2030 το οποίο θα οδηγήσει στη ριζική ανανέωση του γερασμένου και ενεργοβόρου κτιριακού αποθέματος της Ελλάδας, δίνοντας παράλληλα σημαντική ώθηση σε κλάδους εγχώριας προστιθέμενης αξίας (κατασκευαστικός κλάδος, δομικά υλικά, θερμικά ηλιακά) και δημιουργώντας υψηλά οικονομικά και λειτουργικά οφέλη προς τα ελληνικά νοικοκυριά. Επιδιώκεται, επιπροσθέτως, να σηματοδοτηθεί η μετάβαση σε πιο «έξυπνα» σπίτια, δηλαδή σε ενεργειακά αποδοτικά σπίτια με υψηλό βαθμό αυτονομίας, μέσα από τη χρήση καινοτόμων και ψηφιακών τεχνολογιών.

Νέες δράσεις

Η ενεργοποίηση του προγράμματος «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ – ΑΥΤΟΝΟΜΩ για Εξυπνα Σπίτια» αποτελεί την πρώτη από μια σειρά σχεδιασμένων κυβερνητικών δράσεων στον τομέα ενεργειακής εξοικονόμησης, οι οποίες θα συμβάλουν στην άμεση αξιοποίηση και διοχέτευση στην πραγματική οικονομία του χρηματοδοτικού πακέτου της τάξης των 72 δισ. ευρώ που διασφάλισε πρόσφατα η ελληνική κυβέρνηση.

Οπως έγραψαν «ΤΑ ΝΕΑ», το νέο πρόγραμμα αναμένεται να έχει τις ακόλουθες κύριες αλλαγές:

1. Ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών κατά τρεις κατηγορίες κατ’ ελάχιστον. Αυτό επιβάλει μεγαλύτερη έμφαση στην ποιοτική αναβάθμιση των κατοικιών με αυστηρότερα κριτήρια για τα θερμομονωτικά χαρακτηριστικά των υλικών και την καλύτερη πιστοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας. Για όλο το πρόγραμμα θα υπάρχει αυστηρός ενεργειακός έλεγχος πριν και μετά την επιδότηση από μηχανικούς που θα τεκμηριώνεται με έκδοση ΠΕΑ (Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης).

2.Προσαύξηση του ποσοστού επιδότησης για τις κατοικίες που κατατάσσονται σε χαμηλές ενεργειακές κατηγορίες (Η και Ζ), με τον όρο να προκύπτει πρόσθετη ενεργειακή αναβάθμιση τουλάχιστον κατά 4 κατηγορίες, μετά τις παρεμβάσεις.

3. Διεύρυνση των εισοδηματικών ορίων

4.Επιπλέον ποσοστό επιδότησης στις λιγνιτικές περιοχές Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης.

https://www.in.gr/2020/07/25/economy/oikonomikes-eidiseis/eksoikonomo-kat-oikon-epidotiseis-850-ekat-eyro-gia-60-000-katoikies/

Επισκέψεις: 209

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει