2 Οκτωβρίου 2023

Όλυμπος: Εκεί που ο κοροναϊός δύσκολα φτάνει.

Την ώρα που οι περισσότερες παραθαλάσσιες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας και τα νησιά γνωρίζουν μείωση των τουριστών λόγω της πανδημίας του νέου κοροναϊού, ο Όλυμπος κερδίζει ολοένα και περισσότερους φίλους. Από το περασμένο Σαββατοκύριακο, η επισκεψιμότητα στο «βουνό των θεών», επανήλθε στα προ Covid-19 επίπεδα.

Όλα δείχνουν ότι ο Αύγουστος, παραδοσιακά ο μήνας με την μεγαλύτερη κίνηση στον Όλυμπο -και μήνας που για 1η φορά στα νεότερα χρόνια «κατακτήθηκε» η κορυφή του, ο Μύτικας, το 1913 από τους Ελβετούς F. Boissonas και D. Baud-Bovy με οδηγό το Χρήστο Κάκκαλο- θα συνεχίσει να έχει ανοδική πορεία, όπως ταιριάζει στο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας.

Το μεγαλύτερο μέρος των επισκεπτών στον Όλυμπο, σχεδόν τα 2/3, προέρχεται κάθε χρόνο από διάφορες χώρες του κόσμου, από 70 διαφορετικές εθνικότητες κατά μέσο όρο. Η Covid-19 άλλαξε φέτος την ανθρωπογεωγραφία των επισκεπτών, όχι όμως και τον αριθμό τους. Αυτήν την εποχή, το 85-90% όσων ανεβαίνουν στο βουνό είναι Έλληνες, είτε έμπειροι ορειβάτες, είτε άνθρωποι που λόγω της πανδημίας αποφάσισαν να… πάρουν τα βουνά κι όχι τις παραλίες.

Η τρομερή θέα από σκηνή στον Όλυμπο/ Φωτογραφίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γιατί ο Όλυμπος είναι ασφαλής προορισμός στην Covid-19 εποχή

Η Βασιλική Σκουρολιάκου, από τη Λειβαδιά, αγαπά την πεζοπορία, αλλά είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεται τον Όλυμπο. Από την μαγευτική θέα στο καταφύγιο «Χρήστος Κάκκαλος», που βρίσκεται στο Οροπέδιο των Μουσών, σε ύψος 2650 μ, εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το βουνό αποτελεί φέτος, λόγω κοροναϊού, πιο άνετο τρόπο διακοπών, καθώς η μετακίνηση γίνεται οδικώς και στη συνέχεια με τα πόδια. «Μπορείς να κρατάς αποστάσεις, μένεις σε σκηνή και αποτελεί ιδανική εναλλακτική για όποιον φοβάται πολυσύχναστες παραλίες και μετακινήσεις με λεωφορεία, πλοία και αεροπλάνα», τονίζει.

«Πιθανόν φέτος οι αποδράσεις στον Όλυμπο να λειτουργούν σαν εναλλακτική μορφή διακοπών λόγω της κατάστασης», σημειώνει, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Ολύμπου Άρης Νίκας. 

Την προτίμηση του βουνού έναντι παραθαλάσσιων προορισμών καταγράφει και η Μαρία Ζολώτα, κόρη του Κώστα Ζολώτα, ενός από τους πρώτους οδηγούς βουνού και διαχειρίστρια του καταφυγίου «Σπήλιος Αγαπητός». «Υπάρχει σαφής μείωση των επισκεπτών από το εξωτερικό, από την Ιαπωνία μέχρι την Αμερική που έχουμε κάθε χρόνο, ωστόσο έχουμε πολλούς Έλληνες που επισκέπτονται για πρώτη φορά το βουνό, καθώς κάποιοι αποφεύγουν, εξαιτίας της πανδημίας, να κατευθυνθούν προς πολυσύχναστες παραλιακές περιοχές», τονίζει η κ. Ζολώτα.

Ο Γιάννης Κουτρέλης, μόλις λίγες μέρες αφότου γύρισε από τις Κυκλάδες, ανέβηκε στο βουνό, και από το καταφύγιο «Σπήλιος Αγαπητός» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Εδώ, νιώθεις μεγαλύτερη ασφάλεια, καθώς οι άνθρωποι στα καταφύγια είναι πολύ οργανωμένοι, είναι συγκεκριμένος ο αριθμός των επισκεπτών, αυτός που ανεβαίνει στο βουνό συνήθως προσέχει τον εαυτό του και αποκλείεται να είναι ασθενής».

Στα ύψη η επισκεψιμότητα στον Όλυμπο

Την τελευταία δεκαετία, η επισκεψιμότητα στον Όλυμπο έχει αυξηθεί κατά 200%, τάση που δε φαίνεται να έχει επηρεάσει ούτε η πανδημία. «Με το που βάλαμε το κλειδί στο καταφύγιο, η ζήτηση ήταν πολύ μεγάλη. Δεν έχουμε πού να βάλουμε τον κόσμο», εξηγεί ο Αλέξανδρος Στύλλας, ο οποίος μαζί με τον αδερφό του Μιχάλη, διαχειρίζονται εδώ και 17 χρόνια το καταφύγιο «Χρήστος Κάκκαλος».

Το καταφύγιο «Αγαπητός»

Τα μέτρα προστασίας λόγω του κοροναϊού μέσα στα καταφύγια είναι αυστηρά, με μειωμένη πληρότητα, όπως απαιτούν οι συνθήκες, αλλά ο κόσμος βρίσκει «καταφύγιο» στα αντίσκηνα. Το περασμένο Σαββατοκύριακο, το τελευταίο του Ιουλίου, το Οροπέδιο των Μουσών «φιλοξένησε» 62 αντίσκηνα.

«Στην αρχή της περιόδου είχαμε πολλές επιφυλάξεις. Λέγαμε να σωθεί η σεζόν, αλλά τελικά ο κόσμος μας τιμά με το παραπάνω με την παρουσία του», σημειώνει ο Μιχάλης Στύλλας. «Υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια μια σταδιακή στροφή του κόσμου προς το βουνό. Σε αυτό συμβάλλει και η μεγαλύτερη προβολή, ιδιαίτερα μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, αλλά και η αύξηση σε πιστοποιημένους συνοδούς», παρατηρεί ο κ. Νίκας και ο κ. Στύλλας καταγράφει τη «δίψα του κόσμου να ανέβει στο βουνό»!

Φέτος, λόγω της ιδιαιτερότητας των διακοπών εξαιτίας της πανδημίας, οι άνθρωποι του Ολύμπου παρατηρούν περισσότερους «νέους» επισκέπτες, οι οποίοι γίνονται εύκολα αντιληπτοί στα έμπειρα μάτια των ειδικών. Ξεχωρίζουν από τον εξοπλισμό τους και ιδιαίτερα από τα αντίσκηνα …παραλίας και όχι βουνού, τα οποία αντενδείκνυνται για τις συνθήκες της περιοχής.

Θεωρείται ωστόσο σχεδόν βέβαιο, ότι θα μάθουν και την επόμενη φορά θα είναι οργανωμένοι κατάλληλα, καθώς, όπως τονίζει ο κ. Κουτρέλης, «όποιος ανέβει μια φορά στον Όλυμπο, θα ξανανέβει». Το επιβεβαιώνουν και οι Τάσος Λούκος και Σωτήρης Γρίλλιας, από την Αθήνα, οι οποίοι, επίσης μένουν στο καταφύγιο «Σπήλιος Αγαπητός». Επισκέπτονται για πρώτη φορά τον Όλυμπο και δηλώνουν με βεβαιότητα ότι θα ξανανέβουν, για τα μοναδικά μονοπάτια, για το τοπίο, αλλά και επειδή «εδώ, νιώθεις ελεύθερος», όπως εξηγούν.

https://www.in.gr/2020/07/28/greece/olympos-ekei-pou-o-koronaios-dyskola-ftanei-ginetai-adiaxorito-para-tin-pandimia/

Επισκέψεις: 90

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει