19 Απριλίου 2024

Ερώτηση στη Βουλή για τις διπλές εισφορές των μηχανικών μελών εταιρειών.

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας σχετικά με την απαλλαγή πολιτικών μηχανικών, μελών εταιρειών, από τις διπλές εισφορές ασφάλισης, κατέθεσε η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ, Κυριακή Μάλαμα.

Όπως αναφέρει, με βάση τον νόμο 4670/2020 προβλέπεται ότι «σε περιπτώσεις αυτοτελώς απασχολουμένων που παράλληλα ασκούν και ελεύθερο επάγγελμα ή επάγγελμα υπαγόμενο στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ, καταβάλλεται με ελεύθερη επιλογή του ασφαλισμένου μία ασφαλιστική εισφορά κύριας σύνταξης από τις προβλεπόμενες έξι (6) ασφαλιστικές κατηγορίες».

Ωστόσο, πολλοί μηχανικοί, μέλη εταιριών με διαφορετικό εμπορικό αντικείμενο από εκείνο του μηχανικού, υπογραμμίζουν ότι η εφαρμογή του συγκεκριμένου άρθρου χρειάζεται αποσαφήνιση, ώστε ο ΕΦΚΑ να απαλλάσσει και τους συγκεκριμένους αυτοτελώς απασχολούμενους από την υποχρέωση διπλής ασφάλισης.

Επειδή το νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει μία ασφαλιστική εισφορά για τους αυτοτελώς απασχολούμενους που ασκούν παράλληλα κι ελεύθερο επάγγελμα, η κα Μάλαμα ρωτά τον υπουργό Εργασίας «Τι ακριβώς ισχύει με τις ασφαλιστικές εισφορές των μηχανικών, οι οποίοι είναι μέλη εταιριών με άλλο εμπορικό αντικείμενο από εκείνο του μηχανικού; Υποχρεούνται σε διπλή ασφάλιση;».

Το κείμενο της ερώτησης

«Με το άρθρο 32 του νόμου 4670/2020, προστίθεται άρθρο 36Α στο νόμο 4387/2016. Στην παράγραφο β του συγκεκριμένου άρθρου προβλέπεται ότι “Σε περιπτώσεις αυτοτελώς απασχολουμένων που παράλληλα ασκούν και ελεύθερο επάγγελμα ή επάγγελμα υπαγόμενο στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ, καταβάλλεται με ελεύθερη επιλογή του ασφαλισμένου μία ασφαλιστική εισφορά κύριας σύνταξης από τις προβλεπόμενες έξι  ασφαλιστικές κατηγορίες”.

Αντίστοιχα, στην ίδια παράγραφο προβλέπεται ότι “Στις ανωτέρω περιπτώσεις και εφόσον υποχρεούται ο ασφαλισμένος σε καταβολή εισφοράς επικουρικής ασφάλισης ή εφάπαξ παροχής, καταβάλλεται αντίστοιχα, με ελεύθερη επιλογή του ασφαλισμένου, μία ασφαλιστική εισφορά επικουρικής ασφάλισης από τις προβλεπόμενες τρεις ασφαλιστικές κατηγορίες της παραγράφου 3 του άρθρου 97 σύμφωνα με τη παράγραφο 4 του άρθρου 97 και μία ασφαλιστική εισφορά εφάπαξ παροχής από τις προβλεπόμενες τρεις ασφαλιστικές κατηγορίες”.

Εντούτοις, πολλοί μηχανικοί, μέλη εταιριών με διαφορετικό εμπορικό αντικείμενο από εκείνο του μηχανικού, υπογραμμίζουν ότι η εφαρμογή του συγκεκριμένου άρθρου χρειάζεται αποσαφήνιση, ώστε ο ΕΦΚΑ να απαλλάσσει και τους συγκεκριμένους αυτοτελώς απασχολούμενους από την υποχρέωση διπλής ασφάλισης.

Το γεγονός ότι είναι μέλη εταιριών δεν μπορεί να αποτελεί, όπως υπογραμμίζουν, κριτήριο διαφορετικής ασφαλιστικής αντιμετώπισης από συναδέλφους τους που δραστηριοποιούνται και σε άλλο ελεύθερο επάγγελμα, αλλά δεν είναι μέλη εταιριών.

Η συμμετοχή μηχανικών σε εταιρίες με διαφορετικό αντικείμενο από εκείνο της επιστημονικής τους ειδικότητας δεν πρέπει συνεπώς να αποτελεί λόγο επιβολής διπλών ασφαλιστικών επιβαρύνσεων.

Επειδή το νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει μία ασφαλιστική εισφορά για τους αυτοτελώς απασχολούμενους που ασκούν παράλληλα κι ελεύθερο επάγγελμα.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Τι ακριβώς ισχύει με τις ασφαλιστικές εισφορές των μηχανικών, οι οποίοι είναι μέλη εταιριών με άλλο εμπορικό αντικείμενο από εκείνο του μηχανικού; Υποχρεούνται σε διπλή ασφάλιση;

Η ερωτώσα βουλευτής

Μάλαμα Κυριακή»

Επισκέψεις: 66

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει