13 Δεκεμβρίου 2024

Πώς επηρέασε η πανδημία τις οικονομίες στις πιο μεγάλες αγορές του ελληνικού τουρισμού.

Η συνεχιζόμενη επιβάρυνση της γερμανικής οικονομίας λόγω της πανδημίας, η προβλεπόμενη μεγάλη πτώση του ΑΕΠ (στο 2ο και 3μηνο αναμένεται πτώση κατά 15,3%) και οι περιορισμοί που εξακολουθούν να επηρεάζουν αρνητικά τα ταξίδια για τουρισμό φέτος (παρά την επανεκκίνησή τους από τον Ιούνιο) αναμένεται να έχουν ως συνέπεια τη δραστική μείωση των αφίξεων προς την Ελλάδα και των εισπράξεων  το 2020.

Μεγάλη πτώση των αφίξεων και των τουριστικών εισπράξεων αναμένεται και από την δεύτερη, μετά τη Γερμανία, μεγαλύτερη “πηγή” εσόδων για τον ελληνικό Τουρισμό, το Ηνωμένο Βασίλειο. 

Οι δυο αυτές διαπιστώσεις περιλαμβάνονται στην τελευταία μελέτη που δημοσιοποίησε το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) που παρουσιάζει τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία και στις χώρες προέλευσης των εισερχόμενων τουριστών στην Ελλάδα, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.

Σημειώνεται πως οι αφίξεις τουριστών από το Ηνωμένο Βασίλειο και οι εισπράξεις της Ελλάδος σημείωσαν εντυπωσιακή αύξηση, κατά 18,9% και 32,4% αντίστοιχα το 2019, έναντι του ελαφρά μειωμένου επιπέδου τους το 2018 λόγω του Brexit. Οι αφίξεις πέρυσι άγγιξαν τα 3,5 εκατομμύρια και τα έσοδα τα 2,5 δισ. Αντίστοιχα, οι αφίξεις από τη Γερμανία ήταν 4 εκατομμύρια και οι εισπράξεις 2,9 δισ. ευρώ.

Όπως τονίζεται στη μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ, η  Ελλάδα εισέπραξε από τον εισερχόμενο τουρισμό από τις χώρες της ζώνης του ευρώ περίπου 7,7 δισ. ευρώ το 2019 (44% του συνόλου). Η οικονομία της ζώνης του ευρώ εκτιμάται ότι λειτούργησε κατά μέσο όρο στο 55% της δυναμικότητάς της το δεύτερο τρίμηνο του 2020 και ότι θα μπορεί να λειτουργήσει στο 75% της δυναμικότητάς της στο τρίτο και στο 90% της δυναμικότητάς της στο τέταρτο. Με αυτές τις υποθέσεις – εκτιμήσεις, σημειώνεται, αναμένεται τώρα πτώση του ΑΕΠ της ζώνης του Ευρώ κατά 7,5% το 2020, ενώ το 2021 αναμένεται ανάκαμψή του κατά 5,3%.

Οι εκτιμήσεις για τις βασικές αγορές 

Από τη Γαλλία, συνολικά το 2019 επισκέφτηκαν την Ελλάδα 1,54 εκατ. τουρίστες και δαπάνησαν  1,09 δισ., από  1,19 δισ. το 2015. Οι εισπράξεις από τους τουρίστες από τη Γαλλία ήταν ήδη μειωμένες το 2018 κατά 4% έναντι του 2017 και κατά 20,1% έναντι του 2015. Όπως αναφέρεται στη μελέτη, η μεγάλη δοκιμασία που υπέστη η Γαλλία από τον Covid-19, η μεγάλη αναμενόμενη πτώση του ΑΕΠ της το 2020 και η καταλυτικά αρνητική επίπτωση του κορονοϊού στον παγκόσμιο τουρισμό, αναμένεται να έχουν εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες στις αφίξεις και στη δαπάνη στην Ελλάδα των τουριστών που προέρχονται από τη Γαλλία.

Την ίδια ώρα, η εξάπλωση του Covid-19 στη Ρωσία σε συνδυασμό με τις πολύ χαμηλές τιμές του πετρελαίου, αποτελούν σημαντικούς αρνητικούς παράγοντες που σηματοδοτούν μεγάλη πτώση του ΑΕΠ της Ρωσίας στο 2ο και το 3ο 3μηνο 2020 και το 2020 συνολικά. Και αυτό, παρά την αύξησή του κατά 1,6% σε ετήσια βάση στο 1ο 3μηνο 2020 (4ο 3μηνο 2019: 2,2%). Το ρωσικό ρούβλι, το οποίο επηρεάζει τους τουρίστες από τη Ρωσία στις χώρες της ζώνης του Ευρώ και στην Ελλάδα, είχε υποτιμηθεί σημαντικά το 2015, εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία, της μεγάλης πτώσης της τιμής του πετρελαίου, καθώς και της κρίσης στη Συρία και της διένεξης με την Τουρκία, που οδήγησαν τη ρωσική οικονομία στη βαθιά ύφεση. Από τον Οκτώβριο του 2018 το ρούβλι άρχισε να ανατιμάται, όμως εξακολουθεί να διαμορφώνεται σε υποτιμημένα επίπεδα στις αρχές του Ιουλίου και αυτό σε συνδυασμό με την διαφαινόμενη ύφεση στην οικονομία της Ρωσίας επιδρούν αρνητικά στον ελληνικό τουρισμό και την ελληνική οικονομία γενικότερα.

Βίκυ Κουρλιμπίνη
vicky.kourlibini@capital.gr

Επισκέψεις: 21

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει