23 Σεπτεμβρίου 2023

Αναστολές συμβάσεων: Όλες οι προθεσμίες υποβολής δηλώσεων από εργοδότες και εργαζόμενους.

Μπαράζ προθεσμιών για την υποβολή δηλώσεων για την αναστολή συμβάσεων εργαζομένων σε πληττόμενους κλάδους της οικονομίας προβλέπεται κατά τον τρέχοντα μήνα και συγκεκριμένα από σήμερα. 

Εργοδότες και εργαζόμενοι στους  πληττόμενους  κλάδους της εστίασης, του τουρισμού, του αθλητισμού, του πολιτισμού και των μεταφορών, μπορούν  να υποβάλλουν δηλώσεις  μεταξύ 5 και 7 Αυγούστου για αναστολές συμβάσεων για τον  Ιούνιο.  

Εργοδότες και εργαζόμενοι  από τους πληττόμενους κλάδους του τουρισμού, του αθλητισμού, του πολιτισμού και των μεταφορών μπορούν να υποβάλλουν δηλώσεις, για τον Ιούλιο, από τις 10 έως τις 24-25 Αυγούστου.

Παράλληλα,  το Υπουργείο Εργασίας αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα να δώσει ξανά τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της εστίασης, του πολιτισμού και του αθλητισμού να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους τον Αύγουστο. Σημειώνεται πως με βάση το προηγούμενο “καθεστώς” οι αναστολές στην εστίαση μπορούσαν να γίνουν έως και τον Ιούνιο, ενώ αναστολές στον αθλητισμό και τον πολιτισμό έως και τον Ιούλιο.  Οι σχετικές δηλώσεις εργοδοτών και εργαζομένων για κλάδους εστίασης, αθλητισμού και πολιτισμού,  σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, εκτιμάται ότι θα μπορούν να υποβληθούν μετά το α΄δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. 

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας, το χρονοδιάγραμμα της υποβολής δηλώσεων ανά  πληττόμενο κλάδο,  τύπο ωφελούμενων εργαζομένων και μήνα  έχει ως εξής: 

– Ιούνιος 

Δίδεται η δυνατότητα υποβολής δηλώσεων αναστολών συμβάσεων εργασίας μόνο για εργαζόμενους, για τους οποίους δεν έχει υποβληθεί δήλωση για τον Ιούνιο.

Η δυνατότητα αυτή αφορά αποκλειστικά τους κλάδους της εστίασης, του τουρισμού, των μεταφορών, του αθλητισμού και του πολιτισμού. 

Επιχειρήσεις -εργοδότες  και οι εργαζόμενοι  μπορούν να υποβάλλουν δηλώσεις (στο σύστημα “Εργάνη” και στο  supportemployees.services.gov.gr αντίστοιχα)  από 5 έως 7 Αυγούστου.

– Ιούλιος 

 
Δίδεται η δυνατότητα αναστολών συμβάσεων εργασίας στους κλάδους Τουρισμού – Μεταφορών – Πολιτισμού – Αθλητισμού καθώς και για τις επαναλειτουργούσες επιχειρήσεις, εποχικής λειτουργίας, κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών ή τουριστικών καταλυμάτων και τουριστικών λεωφορείων.

Επιχειρήσεις-εργοδότες μπορούν να υποβάλλουν δηλώσεις και ορθές επαναλήψεις  (στο σύστημα “Εργάνη”)  από 10 έως 24 Αυγούστου.

Εργαζόμενοι μπορούν να υποβάλλουν δηλώσεις και ορθές επαναλήψεις (στο  supportemployees.services.gov.gr)  από 10 έως 25 Αυγούστου. 

Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι, των οποίων η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή για πρώτη φορά εντός του μηνός Ιουλίου, είναι απαραίτητο να προβούν σε υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης, μετά τη δήλωση της αναστολής της σύμβασης εργασίας από την επιχείρηση-εργοδότη στο πληροφοριακό σύστημα “Εργάνη” και εντός των παραπάνω προθεσμιών.

Οι εργαζόμενοι, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τους τελούσαν σε αναστολή κατά το μήνα Ιούνιο και παρατείνεται η αναστολή τους για τον μήνα Ιούλιο, δεν απαιτείται να προβούν σε δήλωση παρά μόνο αν επιθυμούν την τροποποίηση στοιχείων τους (π.χ. ΙΒΑΝ) και εντός των ανωτέρω προθεσμιών.

Μονομερείς δηλώσεις 

Δίδεται η δυνατότητα για μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις  (για το μήνα Ιούλιο  στο  supportemployees.services.gov.gr ) εργαζομένων με δικαίωμα επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις -εργοδότες κύριων ή μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων ή τουριστικών λεωφορείων για τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ως αποζημίωση ειδικού σκοπού.

Αν η δήλωση αφορά όλο το μήνα Ιούλιο το ύψος της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ανέρχεται στο ποσό των 534 ευρώ. Σε διαφορετική περίπτωση, η αποζημίωση υπολογίζεται αναλόγως των δηλωθέντων ημερών.

Εργαζόμενοι μπορούν να υποβάλλουν μονομερείς δηλώσεις από 7 έως 31 Αυγούστου. 

Σημειώνεται ότι είναι δυνατή η υποβολή μονομερών δηλώσεων και για το μήνα Ιούνιο.

Ειδικές κατηγορίες εργαζομένων  

Η προθεσμία υποβολής υπεύθυνων δηλώσεων (στο  supportemployees.services.gov.gr) από τους δικαιούχους ειδικών κατηγοριών  (για το μήνα Ιούλιο), παρατείνεται έως και 31 Αυγούστου 2020.

Η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των ειδικών κατηγοριών θα πραγματοποιείται μετά την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων διασταυρώσεων και ελέγχων με τα Πληροφοριακά Συστήματα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και των φορέων που καταβάλουν αποζημιώσεις λόγω των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης κορονοϊού COVID -19.

https://www.capital.gr/oikonomia/3472843/anastoles-sumbaseon-oles-oi-prothesmies-upobolis-diloseon-apo-ergodotes-kai-ergazomenous

Επισκέψεις: 50

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει