14 Ιουνίου 2024

534 ευρώ: Έρχονται νέες αναστολές σε επισιτισμό, πολιτισμό, αθλητισμό έως 30 Σεπτεμβρίου.

Αναστολές και ειδική αποζημίωση 534 ευρώ ανά μήνα έρχονται τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους σε επιχειρήσεις επισιτισμού, πολιτισμού, αθλητισμού καθώς και κάθε άλλου κλάδου που πλήττεται σημαντικά βάσει ΚΑΔ.

Νέα ρύθμιση μπήκε σε ισχύ με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία διευρύνεται η δυνατότητα αναστολής συμβάσεων εργασίας για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Πρόσφατα νομοθετήθηκε η δυνατότητα αναστολών το εν λόγω 2μηνο για τις επιχειρήσεις του τουρισμού – εποχικής ή μη λειτουργίας – και των μεταφορών. Με την νέα νομοθετική διάταξη οι αναστολές Αυγούστου – Σεπτεμβρίου επεκτείνονται στις επιχειρήσεις του επισιτισμού (που είχε βγει εκτός αναστολών τον Ιούλιο), του πολιτισμού και του αθλητισμού καθώς και κάθε άλλου κλάδου που πλήττεται σημαντικά βάσει ΚΑΔ.

Οι εργοδότες των συγκεκριμένων κλάδων μπορούν να θέτουν σε αναστολή μέρος ή το σύνολο των εργαζομένων τους, είτε είχαν τεθεί σε αναστολή τους προηγούμενους μήνες είτε όχι. Αυτό σημαίνει πως στην ειδική αποζημίωση του Αυγούστου – Σεπτεμβρίου μπαίνουν :

  1. Εργαζόμενοι που είχαν τεθεί σε αναστολή τους προηγούμενους μήνες και θα παραταθεί η αναστολή τους
  2. Εργαζόμενοι που δεν είχαν τεθεί στο παρελθόν σε αναστολή και τίθενται τώρα για πρώτη φορά
  3. Εργαζόμενοι που είχαν τεθεί σε αναστολή τους προηγούμενους μήνες και ακολούθως ανακλήθηκε οριστικά η αναστολή τους από τον εργοδότη.

Δίνεται δηλαδή η δυνατότητα παράτασης της αναστολής ή έναρξης καινούριας αναστολής από το μηδέν, ενώ το μέτρο ανοίγει και στους εργαζόμενους που είχαν ανακληθεί οριστικά σε ενεργή απασχόληση. Σε αναστολή μπορούν να τεθούν έως 30 ημέρες ανά μήνα οι εργαζόμενοι που έχουν προσληφθεί έως και τη δημοσίευση της νέας ρύθμισης σε ΦΕΚ.

Τα ποσά της ειδικής αποζημίωσης

Όπως κάθε μήνα, οι εργαζόμενοι που θα τεθούν σε αναστολή ολόκληρο τον Αύγουστο ή ολόκληρο τον Σεπτέμβριο θα λάβουν 534 ευρώ ανά μήνα. Διαφορετικά η αποζημίωση ειδικού σκοπού θα υπολογιστεί με βάση τις ημέρες της αναστολής ανά μήνα με βάση υπολογισμού τα 17,8 ευρώ ανά μήνα.  

Ημέρες αναστολής Ποσό ειδικής αποζημίωσης  (σε €)
30534
29516
28498
27480
26463
25445
24427
23409
22392
21374
20356
19338
18320
17303
16285
15267
14249
13231
12214
11196
10178
9160
8143
7125
6107
589
471
353
236
117,8

Οι ημερομηνίες

Η νέα ρύθμιση δίνει το δικαίωμα στους εργοδότες να προβούν σε πρόσληψη και απευθείας σε αναστολή, ώστε οι εργαζόμενοι να δικαιωθούν την ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ. Ισχύει η ρήτρα της μη απόλυσης, καθώς οι εργοδότες υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις του προσωπικού τους με απολύσεις για όσο χρόνο κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής και σε κάθε περίπτωση μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Οι εργοδότες υποχρεούνται επίσης μετά από τη λήξη του χρονικού διαστήματος της αναστολής, να διατηρήσουν για χρονικό διάστημα 30 ημερών τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης εργασίας.

Όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Εργασίας, οι δηλώσεις αναστολών του Ιουλίου υποβάλλονται:

Οι εργαζόμενοι, των οποίων η σύμβαση εργασίας τους τέθηκε σε αναστολή για πρώτη φορά εντός του Ιουλίου, είναι απαραίτητο να προβούν σε υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης, μετά τη δήλωση της αναστολής από την επιχείρηση. Οι εργαζόμενοι, των οποίων οι συμβάσεις τελούσαν σε αναστολή νωρίτερα και απλώς παρατάθηκε η αναστολή για τον Ιούλιο, δεν απαιτείται να προβούν σε δήλωση.

Μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις εργαζόμενων με δικαίωμα επαναπρόσληψης σε τουριστικά καταλύματα ή τουριστικά λεωφορεία για την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ θα μπορούν να υποβάλλονται διαρκώς στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr έως και 31 Αυγούστου. Σημειώνεται ότι είναι δυνατή η υποβολή μονομερών δηλώσεων και για το μήνα Ιούνιο.

Στον… αέρα χιλιάδες εργαζόμενοι

Η δυνατότητα των αναστολών για ένα ακόμη 2μηνο ειδικά στους κλάδους του τουρισμού και επισιτισμού, έρχεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για τους εργαζόμενους. Χιλιάδες εποχικοί χωρίς δικαίωμα επαναπρόσληψης, ειδικά στον κλάδο της εστίασης, βρίσκονται στον… αέρα και με μηδενικό εισόδημα εδώ και μήνες. Ειδικά μετά τα νέα μέτρα περιορισμού της λειτουργίας των επισιτιστικών καταστημάτων λόγω κορωνοιού, η ανησυχία εντείνεται. 

Η Ομοσπονδία εργαζομένων στον τουρισμό και επισιτισμό καταγγέλλει εργοδοτική παραβατικότητα, απολύσεις, εξαναγκασμούς σε οικειοθελή αποχώρηση, μαύρη και ανασφάλιστη εργασία. Αναφέρεται, μάλιστα, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις εργοδοτών, οι οποίοι αρνήθηκαν την επαναπρόσληψη στο περσινό προσωπικό, προκειμένου να γλιτώσουν επιδόματα αδείας και Δώρα Χριστουγέννων. Οι συνδικαλιστές αναρωτιούνται αν επήλθε «έμμεση κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον κλάδο». Όπως λένε, πολλοί εργοδότες παροτρύνουν τους εργαζόμενούς τους να υποβάλλουν μονομερή υπεύθυνη δήλωση, ώστε να λάβουν τα 534 ευρώ, χωρίς όμως να δημιουργήσουν υποχρέωση στον εργοδότη να καταβάλλει τμήμα του επιδόματος αδείας και του Δώρου Χριστουγέννων.  

Στο θέμα αναφέρθηκε με δήλωσή της και η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου : «Η κυβέρνηση καταργεί 13ο και 14ο μισθό στους εργαζόμενους σε αναστολή», σημείωσε, προσθέτοντας πως «η κυβέρνηση σκόπιμα δεν προέβη σε καμία πρόβλεψη, με αποτέλεσμα τη σιωπηρή κατάργηση των κατοχυρωμένων μισθών για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους».

Ειδικοί επισημαίνουν πως δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί ο τρόπος με τον οποίο θα υπολογιστούν φέτος το επίδομα αδείας και το Δώρο Χριστουγέννων των εργαζόμενων που έχουν τεθεί σε αναστολή. Υπενθυμίζεται πως για το Δώρο Πάσχα υπήρξε ρύθμιση με την οποία το κράτος ανέλαβε να καταβάλλει το τμήμα του Δώρου που αντιστοιχούσε στην χρονική περίοδο της αναστολής. Το Δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται με βάση την χρονική περίοδο εργασίας από 1η Μαΐου έως 31 Δεκεμβρίου.  

Ο πρόεδρος των εργαζομένων σε τουρισμό και επισιτισμό, Γιώργος Χότζογλου, με ανακοίνωσή του ζητά την ένταξη όλων των εργαζομένων του κλάδου στις ευνοϊκές ρυθμίσεις χωρίς ορούς και προϋποθέσεις και διατυπώνει 5 ερωτήματα :

  1. Το λάθος που προέκυψε στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ με τις λάθος πληρωμές των 534 ευρω του Ιουνίου πότε θα διορθωθεί;
  2. Οι εργαζόμενοι που δεν έχουν πληρωθεί ακόμα είτε από τον ΟΑΕΔ είτε από το ΕΡΓΑΝΗ πότε θα πληρωθούν;
  3. Οι εργαζόμενοι στην εστίαση και στον επισιτισμό που μένουν εκτός ρύθμισης πως θα ζήσουν;
  4. Οι εργαζόμενοι που είναι εποχικοί και για λογούς βιοποριστικούς έκαναν μεροκάματα νόμιμα τον Χειμώνα και τους βρήκε το lockdown σε άλλον εργοδότη πως θα ζήσουν;
  5. Ο αριθμός των 50 ενσήμων πότε θα νομοθετηθεί; Η σαιζόν απ’ ότι όλα δείχνουν θα ολοκληρωθεί νωρίτερα και οι συνάδελφοι δεν θα μπορούν να επιδοτηθούν με το επίδομα ανεργίας από Σεπτέμβριο.

https://www.ethnos.gr/oikonomia/119208_534-eyro-erhontai-nees-anastoles-se-episitismo-politismo-athlitismo-eos-30

Επισκέψεις: 60

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει