14 Ιουλίου 2024

Σ. Φάμελλος: «Τα ελληνικά δάση στο στόχαστρο της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

«Η ΝΔ θυσιάζει τα δάση για τα κέρδη λίγων, εφόσον, όπως είπε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στην Κέρκυρα, «κάποια στιγμή θα καούν». Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση επιχειρεί μία σχεδιασμένη προσπάθεια να απορρυθμίσει πλήρως τη δασική νομοθεσία, με αντισυνταγματικές διατάξεις, στραγγαλίζοντας τις δασικές υπηρεσίες και εφαρμόζοντας πρακτικές «μπάτε σκύλοι αλέστε» στην ελληνική ύπαιθρο, κλείνοντας το μάτι σε «τακτοποιήσεις» και ρουσφέτια πολιτευτών της δεξιάς. Αυτή η επιλογή της ΝΔ δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους δασικών πυρκαγιών, εφόσον αφήνει τα δάση απροστάτευτα εν μέσω κλιματικής κρίσης» δηλώνει ο Σωκράτης Φάμελλος, Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ σε άρθρο παρέμβασή του που δημοσιεύτηκε χθες στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

Στο άρθρο του ο Σωκράτης Φάμελλος αναλύει τις παραμέτρους τις αντιδασικής πολιτικής των Μητσοτάκη-Χατζηδάκη επικεντρώνοντας στην ακύρωση των δασικών χαρτών, στην απαξίωση των δημόσιων δασικών υπηρεσιών με πάγωμα των εγκεκριμένων προσλήψεων δασολόγων και δασοπόνων, στην απαξίωση της Πολιτικής Πρόληψης Δασικών Πυρκαγιών (ΦΕΚ2863/Β/2019), στο πάγωμα της Δασικής Στρατηγικής και στη διακοπή χωρίς επαναπροκήρυξη, αξιολόγηση και αξιοποίηση του πιλοτικού και καινοτόμου προγράμματος των 5.066 θέσεων εργασίας κοινωφελούς απασχόλησης Δασοπροστασίας.

Και καταλήγει «Ένας σημαντικός περιβαλλοντικός και αναπτυξιακός πόρος παραδίδεται απροστάτευτος στα τοπικά μικροσυμφέροντα, οι υπηρεσίες και το κράτος δικαίου αποδομούνται και απαξιώνονται, η υγιής επιχειρηματικότητα δεν προχωράει αν δεν έχει «μπάρμπα στην Κορώνη» και ο κίνδυνος της κλιματικής αλλαγής και των δασικών πυρκαγιών παραμονεύει, γιατί τα δάση μας είναι πιο απροστάτευτα από ποτέ».

Ακολουθεί το σύνολο του άρθρου:

Τα ελληνικά δάση στο στόχαστρο της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Η ΝΔ θυσιάζει τα δάση για τα κέρδη λίγων, εφόσον, όπως είπε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στην Κέρκυρα, «κάποια στιγμή θα καούν».

Τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης επιχειρείται μία σχεδιασμένη προσπάθεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη να απορρυθμίσει πλήρως τη δασική νομοθεσία, με αντισυνταγματικές διατάξεις, στραγγαλίζοντας τις δασικές υπηρεσίες και εφαρμόζοντας πρακτικές «μπάτε σκύλοι αλέστε» στην ελληνική ύπαιθρο, κλείνοντας το μάτι σε «τακτοποιήσεις» και ρουσφέτια πολιτευτών της δεξιάς. Αυτή η επιλογή της ΝΔ δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους δασικών πυρκαγιών, εφόσον αφήνει τα δάση απροστάτευτα εν μέσω κλιματικής κρίσης.

Πίσω από ένα προσωπείο φιλοτεχνημένο από τα εκατομμύρια της λίστας Πέτσα -και όχι μόνο- ο κος Χατζηδάκης υλοποιεί ένα οργανωμένο σχέδιο κατά των δασών και της πολιτικής περιβάλλοντος:

Η Ελλάδα με πρωτοβουλία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ απέκτησε στο 55% της έκτασής της αναρτημένους και στο 44% κυρωμένους δασικούς χάρτες, ενώ στο υπόλοιπο 45% έτοιμους χάρτες για ανάρτηση. Σαράντα πέντε χρόνια μετά τη Συνταγματική υποχρέωση Δασολογίου, η ΝΔ μας φέρνει ξανά στο μηδέν, ναρκοθετώντας και το Κτηματολόγιο και ανοίγοντας νέο θέμα καταδίκης και προστίμων από την ΕΕ.

Η ΝΔ νομοθέτησε με τον 4685/20 (προφανέστατα αντισυνταγματικά) να εξαιρεθούν από το δασικό χάρτη περιοχές με πράξεις και έγγραφα αμφιβόλου εγκυρότητας (όπως τα πληροφοριακά έντυπα για τον δασικό ή μη χαρακτήρα), ενώ έχει κριθεί το αντίθετο ήδη από το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπως ξεκαθάρισε και ο Συνήγορος του Πολίτη στη  Βουλή.

Με δικαιολογία τις αντιρρήσεις για το 7% των αναρτημένων χαρτών ακυρώνει τους κυρωμένους χάρτες (δηλαδή το 93% των αναρτημένων), όπου δεν υπάρχουν αντιρρήσεις, κλείνοντας το μάτι σε καταπατήσεις, αλλοιώσεις του δασικού χαρακτήρα και αυθαιρεσίες, ακόμα και στα αναντίρρητα και αδιαμφισβήτητα σημεία των ελληνικών δασικών οικοσυστημάτων. Από την άλλη ακυρώνει τις αποφάσεις των επιτροπών αντιρρήσεων τα τελευταία δύο χρόνια, το έργο των δασικών υπηρεσιών αλλά και τις αντιρρήσεις και τα έξοδα που έκαναν οι πολίτες.

Τελικά οι δασικοί χάρτες παραπέμπονται στις καλένδες, η ελληνική ύπαιθρος μένει χωρίς ένα εργαλείο ανάπτυξης και κράτους δικαίου και αναμένονται νέες ακυρώσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Χωρίς κυρωμένους χάρτες δεν προχωράνε ούτε οι υπόλοιπες αναπτυξιακές δραστηριότητες στην ύπαιθρο.

Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι έχουμε ξαναγυρίσει στο Μηδέν όσον αφορά στον χαρακτηρισμό, την προστασία και την αξιοποίηση των ελληνικών δασικών οικοσυστημάτων. Για άλλη μια φορά μια κυβέρνηση της δεξιάς καταδικάζει την χώρα μας στην οπισθοδρόμηση και ακυρώνει την δημιουργία ενός σταθερού πλαισίου προστασίας των δασών μας.

Ένας σημαντικός περιβαλλοντικός και αναπτυξιακός πόρος παραδίδεται απροστάτευτος στα τοπικά μικροσυμφέροντα, οι υπηρεσίες και το κράτος δικαίου αποδομούνται και απαξιώνονται, η υγιής επιχειρηματικότητα δεν προχωράει αν δεν έχει «μπάρμπα στην Κορώνη» και ο κίνδυνος της κλιματικής αλλαγής και των δασικών πυρκαγιών παραμονεύει, γιατί τα δάση μας είναι πιο απροστάτευτα από ποτέ.

Πηγή: aftodioikisi.gr

Επισκέψεις: 8

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει