16 Απριλίου 2024

“Η σημασία του Πολιτισμού εν μέσω πανδημίας”, γράφει ο Ν. Κορακιανίτης.

Αυτό το καλοκαίρι θα μείνει σε όλους μας αξέχαστο… θεωρώ ότι γενικά το 2020 θα το θυμόμαστε για πολλά χρόνια.

Ένα καλοκαίρι εν μέσω πανδημίας με πρωτόγνωρες καταστάσεις, με μειωμένη κίνηση, με κλείσιμο καταστημάτων στις 12 αλλά και πολιτιστικές εκδηλώσεις που σίγουρα δεν τις είχαμε ξανά ζήσει.

Να ξεκινήσω με το τελευταίο με το θέμα του πολιτισμού. ..

Νομίζω ότι αυτή η κατάσταση απέδειξε αφενός την σημαντικότητα των εκδηλώσεων στο νησί μας και αφετέρου ότι ακόμα και έτσι τα σωματεία μόνα τους προσπάθησαν να δώσουν μια αισιόδοξη νότα μέσα σε αυτό το μουντό καλοκαίρι.

Είδαμε εικόνες πρωτόγνωρες με την Παλαιά να επιλέγει συναυλία στον επιβλητικό ναό του Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Φρούριο χωρίς κόσμο!  Εικόνες συγκινητικές για όλες τις φιλαρμονικές αλλά και τις χορωδίες όπου ακολουθώντας πιστά τα μέτρα ασφαλείας έδειξαν την ιστορία τους, την σημαντικότητά τους και το υψηλό επίπεδο που έχουν.

Θεωρώ πάντως ότι η συγκεκριμένη κατάσταση ήταν ένα μάθημα για όλους μας έτσι ώστε να καταλάβουμε και να συνειδητοποιήσουμε ότι χωρίς πολιτισμό δεν μπορούμε να συνεχίσουμε. Χωρίς εκδηλώσεις υπάρχει ένα κενό στο παζλ της ιστορίας της Κέρκυρας το οποίο πάντα θα μένει άδειο.

Δεν ξέρω και δεν μπορώ εγώ να κρίνω αν η απαγόρευση των εκδηλώσεων και αναφέρομαι στην Κέρκυρα όσον αφορά τα σωματεία και όχι σε άλλα events εννοώ ιδιωτών ήταν προς την σωστή κατεύθυνση. Δεν εννοώ σίγουρα να γεμίσουμε στάδια και πλατείες αλλά ούτε τα 50 ή 100 άτομα ήταν σωστό. Όποιος πρόλαβε δηλαδή τον κύριο είδε!

Και για να μην αδικήσω και άλλες εκδηλώσεις δεν είναι μόνο αυτές από τα σωματεία, ήταν και τα πανηγύρια που ξέρουμε όλοι μας πως είναι κομμάτι της παράδοσης μας.

Θεωρώ πάντως άδικο αυτό που είδαμε να γίνονται «πριβε» εκδηλώσεις με χιλιάδων κόσμου σε άλλα νησιά και σε κάποια άλλα να μην επιτρέπεται ούτε μια συναυλία.

Και έτσι να κάνω ένα ερώτημα ρητορικό…

Ποια μέτρα έχουν ληφθεί για την προστασία όλων αυτών των ανθρώπων που ασχολούνται με αυτές τις διοργανώσεις;

Και μετά τις κουτσουρεμένες εκδηλώσεις ήρθε εν μέσω 15 Αυγούστου το κλείσιμο των καταστημάτων στις 12:00.

Ίσως το μοναδικό μέτρο που έχει ληφθεί από τον Μάρτιο έως σήμερα χωρίς καμία εξήγηση τουλάχιστον επιστημονική.

Αναρωτιέμαι:

1. Με ποια επιστημονική τεκμηρίωση αποφασίστηκε το 12:00; Δηλαδή το πρωί που είναι λογικό γεμίζουν οι καφετέριες ή το απόγευμα που οι περισσότεροι με τα παιδιά τους πηγαίνουν για φαγητό δεν πειράζει;

2. Να δεχτώ την αύξηση κρουσμάτων και στο νησί μας και γι αυτό την ανάγκη για άμεσα μέτρα, αλλά το συγκεκριμένο έχουμε συνειδητοποιήσει ότι θα καταστρέψει τελείως οικονομικά το νησί; Θεωρώ ότι θα μπορούσαν να ληφθούν άλλα μέτρα περιορισμό τραπεζιών, υποχρεωτική χρήση μάσκας και σε πελάτες κα αλλά όχι το συγκεκριμένο

3. Με τους εργαζομένους που θα μείνουν στον δρόμο αφού είναι λογικό ότι κάποιοι (βλ. νυχτερινά κέντρα) δεν θα ανοίξουν καν θα αναγκαστούν να διώξουν προσωπικό ή άλλοι να προχωρήσουν σε απολύσεις αφού θα κλείνουν στις 12:00, τι θα γίνει; Ποια τα μέτρα προστασίας γι αυτούς;

4. Τον τουρισμό τον σκέφτηκαν; Όσοι επέλεξαν το νησί μας γι αυτές τις λίγες ημέρες διακοπών το έκαναν για να μπορούν να διασκεδάσουν στα μαγαζιά εστίασης χωρίς περιορισμό.Ήρθαν με άλλα δεδομένα και ξαφνικά τους περιορίζεις για κάτι που δεν ήξερες ή μήπως δεν είχες προβλέψει? Άκρως τουριστικές περιοχές (βλ. Κάβο, Ύψο) με πλειοψηφία τους νέους ανθρώπους αλήθεια τι θα γίνει; Άρα μήπως θα έχουμε και ακυρώσεις συμβολαίων;

5. Ποιο το όφελος από το νέο ωράριο λειτουργίας των παραπάνω καταστημάτων όταν έχει αποδειχθεί πλέον ότι θα υπάρχει συνωστισμός στα πάρκα η σε ιδιωτικές συναθροίσεις;

Ένα ακόμα είναι και αυτό το αίσθημα του «φόβου».

Τώρα γίνεται κάτι αντίστοιχο με τους καταστηματάρχες αφενός να βρίσκονται στην δυσάρεστη θέση να διώχνουν τον κόσμο από τις 23:50 και τους πελάτες από την άλλη να γυρίζουν σπίτι τους χωρίς ουσιαστικά να έχουν νιώσει αυτό που λέμε όλοι μας καλοκαίρι.

Δεν αμφισβητώ ότι ναι γίνονται για την μείωση της διασποράς του ιού αλλά το ξανά λέω δεν έχω καταλάβει ακόμα πως κολλάς μετά τις 12:00 και όχι πχ το απόγευμα.

Ή πως στα μαγαζιά κολλάς και μετά τις 12:05 που όλοι μας πηγαίνουμε μια βόλτα άρα υπάρχει κόσμος στους δρόμους δεν κολλάς.

Και ενα σχόλιο τελευταίο είναι ότι θα περίμενα δραστικά μέτρα από τους τοπικούς φορείς. Περιφέρεια, Δήμο, Βουλευτές αφού η κατάσταση είναι έτσι και βλέπουμε την οικονομία μας να καταστρέφεται θα ήθελα να γινόταν μια σύσκεψη, μια πρωτοβουλία, ένα υπόμνημα κοινό με μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και επαγγελματιών.

Δεν ξέρω πραγματικά που θα οδηγήσει όλο αυτό. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η κατάσταση δεν θα είναι καλή και ο χειμώνας θα είναι δύσκολος για όλους μας…

Νίκος Κορακιανίτης: Πολιτικός Μηχανικός.

Επισκέψεις: 580

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει