24 Ιουνίου 2024

Χαρδαλιάς για κοροναϊό: Δεν υπάρχουν αδήλωτα κρούσματα στα νησιά – Είμαστε μακριά από lockdown.

Εάν δεν τηρήσουμε τα μέτρα για τον κοροναϊό τα πράγματα μπορεί να λάβουν άσχημη τροπή προειδοποίησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι είναι αστήρικτη η φιλολογία για δεκάδες αδήλωτα κρούσματα σε περιοχές της Ελλάδας. «Δεν υπάρχει ούτε ένα κρούσματα που κάποιος μπορεί να κρύψει» είπε κατηγορηματικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

«Φαντάζεστε ο καθένας στην επικράτεια να ανακοίνωνε αριθμό κρουσμάτων; Ένας είναι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων και είναι αυτός που κάθε απόγευμα επίσημα ανακοινώνεται» συμπλήρωσε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ακόμα ότι είμαστε πολύ μακριά από ένα lockdown.

O υφυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η μη ανακοίνωση συγκεκριμένων κρουσμάτων ανά νησί, γίνεται για να μην υπάρχει στοχοποίηση της περιοχής. Στη διαδικασία διαχείρισης της νόσου παίζουν ρόλο τα χωροταξικά στοιχεία.Αποκλειστικό στοιχείο είναι η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας. Η φημολογία αδήλωτων κρουσμάτων στα νησιά αυτά είναι αστήρικτη. Δηλώνονται υποχρεωτικά στο σύστημα. Στην Πάρο και στην Αντίπαρο δεν υπάρχει λόγος πανικού, είναι όλα απομονωμένα μαζί με το στενό τους περιβάλλον. Η κατάσταση είναι υπό απόλυτο έλεγχο. Δεν χρειάζεται κανείς να δημιουργεί πανικό. Σε κάθε γωνιά η Πολιτική Προστασία έχει εικόνα για τα επιδημιολογικά δεδομένα».

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας τόνισε ακόμα ότι η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση συγκριτικά με άλλες χώρες. «Είμαστε 132η χώρα σε κρούσματα ανά εκατομμύριο και 108η σε θανάτους ανά εκατομμύριο. Στην Ελλάδα είναι 22 θάνατοι ανά ένα εκατομμύριο, ενώ τα κρούσματα είναι 693 ανά ένα εκατομμύριο».

Όσον αφορά την ανησυχία των πολιτών για το άνοιγμα στον τουρισμό ο κ. Χαρδλιάς ήταν κατηγορηματικός: «Ο τουρισμός δεν ευθύνεται για την αύξηση των κρουσμάτων. «Το 83% των κρουσμάτων είναι εγχώρια και έχουν προκληθεί από τις συναθροίσεις. Υπάρχουν χώρες που δεν άνοιξαν τον τουρισμό και εμφανίζουν χειρότερα μέτρα, όπως το Ισραήλ και η Νέα Ζηλανδία. Η Ελλάδα δεν τα πάει χειρότερα, έχουμε καταφέρει να ανοίξουμε οικονομία και τουρισμό με μικρό κόστος» είπε ο ίδιος.

«Αυτή τη στιγμή γίνεται διπλός αγώνας, από τις αρχές κάθε χώρας με τον τρόπο που κρίνει κάθε μια για την αντιμετώπιση της πανδημάις και από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα για την εύρεση θεραπείας. Μέχρι να έχουμε ικανοποιητικό αποτέλεσμα πρέπει να τηρούμε τα μέτρα προστασίας. Το κάναμε με επιτυχία μέχρι τώρα, να συνεχίσουμε να το κάνουμε. Ας μην βοηθήσουμε άθελά μας τον ιό να εξαπλωθεί. Είναι στο χέρι μας. Ο τρόπος για να κλείσουμε την πόρτα στον ιό είναι ένας, να τηρούμε τα μέτρα για να βγούμε και πάλι νικητές» ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς.

O κ. Χαρδαλιάς ρωτήθηκε ακόμα για ένα πιθανό τοπικό lockdown ακόμα και στην Αττική. «Δεν υπάρχει κανένα lockdown μέχρι τώρα. Είναι σε φάση ειδικών περιοριστικών μέτρων. Απέχουμε πολύ από κάτι τέτοιο. Μια προοπτική lockdown θα αφορά όλη την Αττική. Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ότι μπορούμε να οδηγηθούμε εκεί. Δεν είναι σε επίπεδο δήμων λοιπόν. Δεν θα συμβεί γιατί θα τηρήσουμε τα μέτρα και δεν θα χρειαστεί τίποτα τέτοιο. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη» απάντησε ο υφυπουργός.

«Στα νέα παιδιά πρέπει απλώς να τους εξηγήσουμε τι πρέπει να γίνει. Σε αυτούς βασιζόμαστε για να πάνε όλα καλά. Μπορούν να πειθαρχήσουν. Μέσα σε αυτά που κάνουν και κάναμε στην ηλικία τους θα δείξουν την υπευθυνότητα που χρειάζεται. Η νεολαία μας είναι υπεύθυνη. Είναι οι αυριανοί πολίτες και στην πλειοψηφία τους είναι υπεύθυνοι πολίτες. Ευθύνη μας είναι να τους εξηγήσουμε επιμέρους πως μπορεί χωρίς να το θέλουν να μεταφέρουν τον ιό» απάντησε ο κ. Χαρδαλιά σε σχετική ερώτηση για τους νέους.

Ο κ. Κοντοζαμάνης αναφερόμενος στο εμβόλιο επιβεβαίωσε με τη σειρά του όσα είπε το πρωί ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας πως το εμβόλιο αναμένεται στην Ελλάδα το Δεκέμβριο, ενώ διευκρίνισε πως θα υπάρξει προτεραιότητα για το ποιος θα κάνει πρώτος το εμβόλιο.

Αναλυτικά τα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας

Επισκέψεις: 37

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει