14 Ιουλίου 2024

Αδήλωτα τετραγωνικά -παράταση: Κόντρα Θεοδωρικάκου -ιδιοκτητών ακινήτων -Όλο το παρασκήνιο.

Σε κόντρα υπουργείου Εσωτερικών, ΚΕΔΕ από την μια πλευρά και ιδιοκτητών ακινήτων από την άλλη εξελίσσεται το θέμα της παράτασης λειτουργίας της πλατφόρμας για τα αδήλωτα τετραγωνικά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) με επιστολή της στον υΠΕΣ και τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ ζήτησε να δοθεί παράταση πέραν της 31ης Αυγούστου καθώς η προθεσμία λήγει:

-Εντός των θερινών διακοπών, ένα μήνα προ της λήξης της προθεσμίας τακτοποίησης αυθαιρέτων (30.9) και υπό συνθήκες δυσχερέστατης πρόσβασης και μόνον με ραντεβού, των ενδιαφερομένων πολιτών προς τις υπηρεσίες εσόδων των οικείων Δήμων, για την επίλυση επί μέρους συχνών προβλημάτων που δεν μπορούν να λυθούν μέσω της πλατφόρμας.

-Χωρίς ακόμη να έχουν ενημερωθεί σχετικά και ο τελευταίος ιδιοκτήτης της περιφέρειας της χώρας μας και του Απόδημου Ελληνισμού, με αποστολή  ενημερωτικών emails από την ΑΑΔΕ προς όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων – κατόχους ΑΦΜ της χώρας και τους φοροτεχνικούς τους, όπως σας έχουμε κατ΄επανάληψη ζητήσει!

-Ενώ η πρωτοφανής κατάσταση στην οποία βρίσκεται η κοινωνία και η χώρα μας λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού, που σε ένα βαθμό συνεχίζει να επηρεάζει δυσμενώς τους πολίτες και τις δραστηριότητές τους.

Το παρασκήνιο

Αμέσως μετά την επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), προφανώς ως απάντηση, το υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία Θεοδωρικάκος και Παπαστεργίου είχαν τηλεδιάσκεψη και συν-αποφάσισαν ότι δεν συντρέχει λόγος για παράταση.

Τι πραγματικά, όμως, συμβαίνει: Όπως πληροφορείται η aftodioikisi.gr ο «επισπεύδων» στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι το υπουργείο Εσωτερικών που θέλει να κλείσει «εδώ και τώρα» το θέμα, ενώ από την πλευρά της ΚΕΔΕ εμφανίζονται πιο ελαστικοί. Άλλωστε, όπως αναφέρει και η ΠΟΜΙΔΑ στην ανακοίνωσή της,  ένα μήνα αργότερα (30/9) λήγει και η προθεσμία τακτοποίησης αυθαιρέτων και δεν θα χανόταν ο κόσμος αν δινόταν παράταση ενός μηνός.

Να σημειωθεί ότι και κατά την ανακοίνωση στις 27/2/2020, δηλαδή λίγες ημέρες πριν η πανδημία «χτυπήσει» και επίσημα την χώρα, της λειτουργίας της πλατφόρμας, ο υπουργός Εσωτερικών υποστήριζε ότι «ο χρόνος έως τις 31.3.2020 είναι επαρκής για τη δήλωση»!!!! Βεβαίως, εκ των υστέρων και λόγω του κορωνοϊού, αναγκάσθηκε να δώσει παράταση έως 31 Αυγούστου, δηλαδή, εν μέσω θερινών διακοπών.

Τώρα το ερώτημα είναι αν θα δοθεί και νέα παράταση, τουλάχιστον έως τις 30 Σεπτεμβρίου…

Φωτο από πλαιότερη συνάντηση Θεοδωρικάκου -ΠΟΜΙΔΑ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΠΟΜΙΔΑ

Προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο

ΚΟΙΝ: Προς τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Δημήτρη Παπαστεργίου

Ενταύθα                                                                                                                                                                 Αθήνα, 18.8.2020

ΘΕΜΑ: ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ ΚΕΔΕ ΓΙΑ ΑΔΗΛΩΤΑ & ΜΗ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ

Ως γνωστόν, λήγει σε λίγες ημέρες (31.8) η συντομότατη παράταση που δώσατε προ διμήνου για τη δήλωση προς τους Ο.Τ.Α. των αδήλωτων εμβαδών ακινήτων αλλά και των κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων χώρων τους, σύμφωνα με τις σχετικές προτάσεις της Ομοσπονδίας μας.

Επειδή η παράταση αυτή λήγει εντός των θερινών διακοπών, ένα μήνα προ της λήξης της προθεσμίας τακτοποίησης αυθαιρέτων (30.9) και υπό συνθήκες δυσχερέστατης πρόσβασης και μόνον με ραντεβού, των ενδιαφερομένων πολιτών προς τις υπηρεσίες εσόδων των οικείων Δήμων, για την επίλυση επί μέρους συχνών προβλημάτων που δεν μπορούν να λυθούν μέσω της πλατφόρμας. Τέτοια είναι κυρίως η διόρθωση των εμβαδών βοηθητικών χώρων πολυκατοικιών (αποθηκών, πάρκιν κλπ.) που ηλεκτροδοτούνται από την κοινόχρηστη παροχή πολυκατοικίας, είτε οι επιφάνειες αυτές δεν προσμετρούνται, είτε έχουν ήδη προσμετρηθεί στη συνολική επιφάνεια κοινοχρήστων χώρων και καταβάλλονται, για αυτές, τέλη και φόρος μέσω του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος, χωρίς όμως χρέωση ΤΑΠ, όπως και η αλλαγή χρήσης ακινήτου.

Επειδή και η παράταση αυτή λήγει χωρίς ακόμη να έχουν ενημερωθεί σχετικά και ο τελευταίος ιδιοκτήτης της περιφέρειας της χώρας μας και του Απόδημου Ελληνισμού, με αποστολή  ενημερωτικών emails από την ΑΑΔΕ προς όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων – κατόχους ΑΦΜ της χώρας και τους φοροτεχνικούς τους, όπως σας έχουμε κατ΄επανάληψη ζητήσει!

Επειδή η πρωτοφανής κατάσταση στην οποία βρίσκεται η κοινωνία και η χώρα μας λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού, που σε ένα βαθμό συνεχίζει να επηρεάζει δυσμενώς τους πολίτες και τις δραστηριότητές τους, επιβάλλει την παράταση όλων των νομοθετημένων προθεσμιών για διάφορα ζωτικά θέματα που αφορούν τους ιδιοκτήτες ακινήτων της χώρας και του Απόδημου Ελληνισμού.

Για τους λόγους αυτούς επανερχόμαστε στο αίτημά μας να παραταθεί μέχρι την 31.12.2020 η λειτουργία της απόλυτα επιτυχημένης πλατφόρμας της ΚΕΔΕ ως προς όλες τις λειτουργίες της.  Η παράταση αυτή είναι απόλυτα αναγκαία, τόσο για το συμφέρον των πολιτών, που το ζητούν επίμονα γιατί αδυνατούν να προλάβουν να ανταποκριθούν, όσο και των ΟΤΑ οι οποίοι εν μέσω κρίσης απέκτησαν με την πρότασή μας, ένα κρίσιμο παράγοντα μόνιμης αύξησης των εσόδων τους!

Πηγή: aftodioikisi.gr

Επισκέψεις: 134

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει