25 Απριλίου 2024

Σοβαρά προβλήματα με λάθος εγγραφές ακινήτων στο Κτηματολόγιο.

Σοβαρά προβλήματα έχει δημιουργήσει η διαδικασία της κτηματογράφησης σε οικισμούς που έχει ξεκινήσει η πρώτη φάση (συνολικά 11 στο νομό Ρεθύμνου) και για τους οποίους, σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο, η διαδικασία αναμένεται να κλείσει στο τέλος του χρόνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει πλήθος από λάθος εγγραφές και οι διορθώσεις τους έχουν μεγάλο κόστος για τους ιδιοκτήτες, διότι πρέπει να κινηθούν δικαστικές διαδικασίες.
Πολλές φορές, μάλιστα, όταν πρόκειται για μικρό κλήρο, το κόστος αυτό μπορεί να υπερβαίνει το κόστος του ίδιου του ακινήτου.
Ζητούμενο για τους κατοίκους των περιοχών αυτών είναι να δοθεί παράταση πέραν της 31/12 για την κτηματογράφηση, να δημιουργηθεί ένα γραφείο με υπάλληλο του Κτηματολογίου για την διεκπεραίωση των υποθέσεων και να απλοποιηθούν οι διαδικασίες, με εξωδικαστική λύση για τις περιπτώσεις που δεν υπάρχουν αντιδικίες (που είναι η πλειοψηφία) και δεν είναι απαραίτητη η δικαστική οδός.
Χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή των Αρμένων, για αυτό και την προσεχή Τετάρτη 26 Αυγούστου η κοινότητα Αρμένων καλεί τους κατοίκους της περιοχής στις 8.30 μμ στον αύλειο χώρο του Πολιτιστικού κέντρου σε συνέλευση με θέμα «Κτηματολόγιο – δασικοί χάρτες».
Η αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν, όπως επισημαίνεται, καθίσταται άμεση και αφορά όλους. Οι κίνδυνοι είναι πολλοί και μεγάλοι καθώς αν δε βρεθούν λύσεις θα χαθούν περιουσίες. Στη συνάντηση θα συζητηθεί και το πρόβλημα της αποζημίωσης της απαλλοτριωμένης ζώνης για την παράκαμψη των Αρμένων. Αντίστοιχες συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν στους οικισμούς Φωτεινού και Σωματά.
Όπως τόνισε μιλώντας στην «Κ.Ε.» ο πρόεδρος της κοινότητας Αρμένων Μανώλης Σκουλούδης τα προβλήματα με τις λάθος εγγραφές είναι τεράστια και στο μεγαλύτερο ποσοστό – 80% – αφορούν λάθη που έκανε στις καταχωρήσεις η «Ελληνικό Κτηματολόγιο», όχι οι πολίτες. Η κοινότητα έχει συστήσει μια τριμελή επιτροπή που έχει μελετήσει τα επιμέρους θέματα και τα προβλήματα που έχουν προκύψει και στη συνάντηση θα ενημερωθούν οι πολίτες.
Ειδικότερα, όπως τόνισε στην «Κ.Ε.» ο κ. Γιωργος Κτιστάκης, μέλος της επιτροπής, περιγράφοντας το πρόβλημα: Για τις περιπτώσεις που έχει γίνει λάθος εγγραφή – όχι με ευθύνη του ιδιοκτήτη – αν για το ακίνητο υπάρχουν σχετικά συμβόλαια, τότε το πρόβλημα λύνεται εξωδικαστικά. Αν όμως δεν υπάρχουν συμβόλαια αλλά είναι ακίνητα που προέρχονται από χρησικτησία, τότε πρέπει να ακολουθηθεί η δικαστική οδός. Ωστόσο, εφόσον δεν υπάρχουν αντιδικίες μεταξύ των πολιτών, ζητούμενο είναι να μπορεί η διαδικασία να απλοποιηθεί χωρίς την ταλαιπωρία των δικαστηρίων και το κόστος των παραβόλων. Προτείνεται η εξωδικαστική λύση, με την δημιουργία ενός κτηματολογικού γραφείου με υπάλληλο του Κτηματολογίου για την κατάθεση των όποιων δικαιολογητικών και υπεύθυνων δηλώσεων.
ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ
Στα προβλήματα του Κτηματολογίου προστέθηκε και η υπόθεση των δασικών χαρτών, αφού το υπουργείο περιβάλλοντος ανακάλεσε ακόμη και αυτούς που είχαν κυρωθεί για να κάνει αλλαγές και αναμένεται να αναρτηθούν στο τέλος του χρόνου.
Για να καταθέσει κάποιος αντιρρήσεις χρειάζεται μια διαδικασία που γίνεται μόνο ηλεκτρονικά, συνοδεύεται από το αντίστοιχο κόστος και υπάρχουν πολλοί που φοβούνται ότι θα χαθούν περιουσίες, καθώς θα αμφισβητηθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς εκτάσεων από το κράτος.

Επισκέψεις: 348

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει