25 Σεπτεμβρίου 2023

Έξι μέρες διορία για τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά – Βήμα βήμα η διαδικασία.

Εξι 24ωρα απομένουν για να κλείσει η πρώτη φάση της πλατφόρμας για τη δήλωση των «ξεχασμένων» τετραγωνικών, μέσω της οποίας περισσότεροι από 1,2 εκατ. πολίτες έδωσαν δυναμικό «παρών», γλιτώνοντας μάλιστα με αυτόν τον τρόπο πρόστιμα και αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων και τελών για την πενταετία 2015-2019.

Οπως έχει διαμηνύσει το υπουργείο Εσωτερικών, δεν αναμένεται να δοθεί άλλη πίστωση χρόνου, καθώς, πέρα από τη μεγάλη συμμετοχή που έχει καταγραφεί, η κλεψύδρα ακόμα μετρά αντίστροφα και οι ιδιοκτήτες μέσα σε μόνο λίγα λεπτά μπορούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία εύκολα και χωρίς να αντιμετωπίσουν γραφειοκρατικό… κυκεώνα. Ωστόσο, για όσους πολίτες έχουν εντός των ακινήτων τους αυθαιρεσίες και με δεδομένο ότι η αντίστοιχη ρύθμιση υπαγωγής εκπνέει στα τέλη Σεπτεμβρίου, δίνεται μια μικρή παράταση προκειμένου να τακτοποιήσουν ταυτόχρονα και τις δύο αυτές εκκρεμότητές τους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις από το ΥΠΕΣ, οι δηλώσεις μέχρι και την εκπνοή της προθεσμίας, δηλαδή στις 31 Αυγούστου, αναμένεται να ξεπεράσουν τα 25 εκατ. τετραγωνικά – αριθμός που φανερώνει αφενός πως η πλατφόρμα «τρέχει» και αφετέρου πως η ρύθμιση πρόκειται να γεμίσει τα ταμεία των δήμων. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως τα έσοδα των ΟΤΑ θα αυξηθούν κατά 50.000.000 – 60.000.000 ευρώ ετησίως. Το ίδιο ισχύει, βέβαια, και για τους πολίτες, δεδομένου ότι θα γλιτώσουν 400 εκατ. σε αναδρομικά τέλη.

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, τόσο ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος όσο και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου να δηλώνουν ευχαριστημένοι από το όλο εγχείρημα.

«Είμαστε ικανοποιημένοι για την πορεία της πλατφόρμας, καθώς μέχρι σήμερα έχει σημειωθεί τεράστια επιτυχία, ενώ τεχνικά -εκτός από μερικά προβλήματα που προέκυψαν, αλλά αντιμετωπίστηκαν- εκατομμύρια χρήστες εξυπηρετήθηκαν και δήλωσαν τα ξεχασμένα τετραγωνικά», σημειώνει στον Ελεύθερο Τύπο ο κ. Παπαστεργίου. Οπως είπε, «αφού τελειώσει το πρώτο στάδιο, αυτό της δήλωσης των τετραγωνικών, δεν αποκλείεται η πλατφόρμα να διατηρηθεί, και με τις κατάλληλες ρυθμίσεις να εξυπηρετεί στο μέλλον προσθήκες τετραγωνικών, διορθώσεις κ.λπ.».

Οπως έκανε γνωστό το ΥΠΕΣ, έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, οπότε και λήγει η παράταση υπαγωγής αυθαίρετων κτισμάτων, μπορούν να δηλώσουν οι ιδιοκτήτες τα επιπλέον τετραγωνικά του ακινήτου τους χωρίς επιβολή προστίμων και επιπλέον τελών. Για όλους τους υπόλοιπους, δηλαδή όσους πολίτες δεν κάνουν δήλωση νομιμοποίησης της ιδιοκτησίας τους, η προθεσμία εκπνέει στις 31 Αυγούστου.

Τα βήματα

Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των δηλώσεων λειτουργεί στη διεύθυνση https://tetragonika.govapp.gr/. Κάθε ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης ακινήτου μπορεί -με τους κωδικούς που έχει για να αποκτά πρόσβαση στις υπηρεσίες του TAXISnet- να εισέρχεται στη συγκεκριμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα και να δηλώνει υπεύθυνα στον οικείο δήμο, συμπληρωματικά ή και αρχικά, το πραγματικό σημερινό εμβαδόν κάθε ιδιοκτησίας του που ηλεκτροδοτείται ή και που δεν ηλεκτροδοτείται, ή και δεν ηλεκτροδοτήθηκε ποτέ, τακτοποιημένη ή μη. Το εμβαδόν που δηλώνεται πρέπει να συμπίπτει με το εμβαδόν που είναι δηλωμένο στο Ε9.

Βήμα 1: Σύνδεση στο σύστημα μέσω των στοιχείων πρόσβασης (μέσω user name και κωδικού πρόσβασης) στο TAXISnet.

Βήμα 2: Δημιουργία μιας δήλωσης για κάθε ακίνητο για το οποίο ο ενδιαφερόμενος επιθυμεί να προχωρήσει στη διόρθωση των στοιχείων των τετραγωνικών μέτρων, επιλέγοντας αρχικά το δήμο στον οποίο ανήκει.

Βήμα 3: Επιλογή του ακινήτου που επιθυμεί να διορθώσει από τη λίστα όλων των ιδιοκτησιών του και τροποποίηση του αριθμού των τετραγωνικών μέτρων, σύμφωνα με τα πραγματικά, τα οποία έχουν δηλωθεί στο Ε9.

Βήμα 4: Υποβολή της δήλωσης.

Υπενθυμίζεται ότι λόγω της άμεσης διασύνδεσης της εφαρμογής με τις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων του Ε9 και των δήμων, της άμεσης διασταύρωσης των στοιχείων τους και της προσωπικής ευθύνης του δηλούντος για την ακρίβεια των δηλούμενων στοιχείων, δεν απαιτείται η αυτοπρόσωπη προσέλευση των δημοτών σε καμία υπηρεσία ούτε η συνυποβολή κάποιου δικαιολογητικού. Κάθε δήλωση διόρθωσης επιφανειών ακινήτων, αμέσως μόλις υποβάλλεται, διαβιβάζεται από την ΑΑΔΕ στην Υπηρεσία Εσόδων του οικείου δήμου για επεξεργασία και υπολογισμό τυχόν οφειλόμενου ποσού ΤΑΠ, καθώς και των οφειλόμενων από 1ης-1-2020 δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών. Για το αποτέλεσμα του υπολογισμού ενημερώνεται και ο ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης.

Τα οφέλη και οι απαλλαγές από την ευνοϊκή ρύθμιση

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η ευνοϊκή νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε από τη Βουλή τον περασμένο Δεκέμβριο, κάθε πολίτης που έχει δηλωμένα στους δήμους λιγότερα τετραγωνικά μέτρα από όσα έχει δηλωμένα στην εφορία, για ένα ή περισσότερα ακίνητά του, μπορεί να υποβάλει -σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχουν δημιουργήσει το υπουργείο Εσωτερικών, η ΚΕΔΕ, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ) και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ)- διορθωτικές δηλώσεις σε κάθε δήμο στον οποίο έχει τέτοια ακίνητα, για να «αποκαλύψει» τα αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα των επιφανειών τους.

Μάλιστα, η οικειοθελής αποκάλυψη των πραγματικών επιφανειών όλων των ακινήτων μπορεί να γίνει χωρίς επιβάρυνση του ιδιοκτήτη με πρόστιμα και αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών για την πενταετία 2015-2019.

Παράλληλα, όποιος πολίτης δεν έχει καν δηλώσει ένα ή περισσότερα ακίνητά του στον οικείο δήμο μπορεί κι αυτός να υποβάλει δήλωση μέσω της οποίας θα αποκαλύψει τις επιφάνειες των αδήλωτων ακινήτων που ανήκουν στην ιδιοκτησία του, ενώ και σ’ αυτή την περίπτωση προβλέπεται απαλλαγή του δηλούντος ιδιοκτήτη από πρόστιμα και αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών για την πενταετία 2015-2019.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ιδιοκτήτες που υποβάλλουν τις δηλώσεις αυτές χρεώνονται μόνο με τα ποσά δημοτικών φόρων και τελών τα οποία αναλογούν στα επιπλέον δηλούμενα τ.μ. και αφορούν σε χρονικές περιόδους από την 1η-1-2020 και μετά. Εξαίρεση αποτελούν όσοι δηλώνουν ακίνητα των οποίων διεκόπη κατά το παρελθόν η ηλεκτροδότηση.

Για την κατηγορία αυτή προβλέπεται:

α) Απαλλαγή από τους δημοτικούς φόρους και τα δημοτικά τέλη τόσο πριν την 1η-1-2020 όσο και από την 1η-1-2020 και μέχρι την ημερομηνία επανηλεκτροδότησης.

β) Υποχρέωση πληρωμής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) αναδρομικά και για όλο το διάστημα διακοπής της ηλεκτροδότησης.

Επιπλέον, όσοι δηλώνουν μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα εξακολουθούν να απαλλάσσονται από δημοτικούς φόρους και δημοτικά τέλη, όχι όμως και από το ΤΑΠ, το οποίο οφείλουν να καταβάλουν για όλες τις χρονικές περιόδους από την 1η-1-2020 και μετά.

Επί της ουσίας, η ρύθμιση για τη διόρθωση των στοιχείων των δηλωθεισών επιφανειών των ακινήτων στους δήμους αφορά:

– ιδιοκτήτες ηλεκτροδοτούμενων και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων που δεν τα έχουν δηλώσει ποτέ στους δήμους,

– όσους ιδιοκτήτες έχουν δηλώσει στους δήμους τους ακίνητα με μικρότερο εμβαδόν από το πραγματικό, καθώς επίσης και

– όσους τακτοποίησαν πρόσφατα ή πρόκειται να τακτοποιήσουν αυθαίρετα κτίσματα.

Ειδικότερα:

–           Για όσους ιδιοκτήτες ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων υπάγονται στη συγκεκριμένη ρύθμιση με σκοπό να δηλώσουν επιπλέον τετραγωνικά μέτρα τα οποία ήταν αδήλωτα τόσα χρόνια στους δήμους, η χρέωση με τα επιπλέον ποσά δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών, για τα επιπλέον δηλούμενα τετραγωνικά μέτρα, αρχίζει να υπολογίζεται από την 1η-1-2020 και μετά.

–           Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων των οποίων διεκόπη η ηλεκτροδότηση οποτεδήποτε στο παρελθόν, η υπαγωγή στη ρύθμιση για τη δήλωση των πραγματικών επιφανειών έχει ως αποτέλεσμα την απαλλαγή από δημοτικούς φόρους και δημοτικά τέλη για τα επιπλέον τετραγωνικά μέτρα που δηλώνουν τόσο για την περίοδο μέχρι την 31η-12-2019 όσο και μετά την ημερομηνία αυτή και μέχρι την επανηλεκτροδότησή τους. Η μόνη επιβάρυνση από την οποία δεν μπορούν να απαλλαγούν είναι το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), το οποίο οφείλουν να καταβάλουν αναδρομικά για όλο το διάστημα διακοπής της ηλεκτροδότησης.

–           Στους ιδιοκτήτες ουδέποτε ηλεκτροδοτηθέντων ακινήτων οι οποίοι τα δηλώνουν για πρώτη φορά στους δήμους παρέχεται πλήρης απαλλαγή από όλους τους δημοτικούς φόρους και τα δημοτικά τέλη, όμως για τις περιόδους από την 1η-1-2020 και μετά οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες πρέπει να πληρώνουν μόνο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ).

–           Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων για την υπαγωγή στη ρύθμιση, αν τελικά δεν δοθεί παράταση, λήγει στις 31 Αυγούστου.

πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Επισκέψεις: 537

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει