13 Δεκεμβρίου 2024

Το Υπόμνημα του ΤΕΕ/ΤΚΜ προς τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

Θέματα του κλάδου των μηχανικών, προτάσσει το ΤΕΕ/ΤΚΜ στο Υπόμνημα που παρέδωσε στον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Πρόεδρος κ. Γιώργος Τσακούμης, κατά τη σημερινή συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της Θεσσαλονίκης.

Όπως επισημαίνεται στο Υπόμνημα η πρόταξη των θεμάτων των Μηχανικών “δεν οφείλεται σε κάποιο συντεχνιακό παροξυσμό αλλά στην πεποίθησή ότι οι καλοί Μηχανικοί είναι εθνικό κεφάλαιο, η Χώρα τους χρειάζεται και οφείλει να τους κρατήσει”.

Σε αυτό το πλαίσιο, πρώτο και κύριο ζήτημα είναι η μείωση των επιβαρύνσεων και η   αύξηση του Τεχνικού Αντικειμένου. Δηλαδή:

  • Μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης και κυρίως ένα σταθερό, λογικό και απλοποιημένο φορολογικό σύστημα.
  • Μείωση του μη μισθολογικού κόστους.
  • Εξορθολογισμό του Ασφαλιστικού.

Όπως επισημαίνεται, ενώ οι Έλληνες Μηχανικοί συνεισέφεραν στο ασφαλιστικό σύστημα το μοναδικό υγιές Ταμείο,  καθυστερεί επί ένα έτος η ασφάλισή τους, στην αρχή του επαγγελματικού τους βίου, ενώ στο τέλος,  καθυστερεί επί 3 έτη η απονομή της σύνταξής τους.

Σχετικά με το Τεχνικό Έργο υπογραμμίζεται ότι το ζητούμενο δεν είναι απλώς να αυξηθεί το επαγγελματικό  αντικείμενο των Μηχανικών, αλλά να  καταγραφούν οι ανάγκες και να δρομολογηθεί η κάλυψή τους.  Εν προκειμένω ζητείται:

  • Έλεγχος, ενίσχυση και αποκατάσταση των υποδομών: γέφυρες, σήραγγες, αγωγοί, δίκτυα, κοινωνικές υποδομές, βιομηχανικά κτίρια.
  • Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Υλοποίηση των ώριμων έργων και μελέτη νέων βάσει των νέων δεδομένων συχνότητας εμφάνισης και έντασης των καιρικών φαινομένων.
  • Βελτίωση του κτιριακού κεφαλαίου από κάθε άποψη: αντισεισμική, ενεργειακή, περιβαλλοντική, αισθητική, εργονομίας, φιλικότητας στους χρήστες, τεχνολογικού εξοπλισμού.
  • Ανανέωση γηρασμένου αστικού ιστού.
  • Επιτάχυνση και ολοκλήρωση των δρομολογημένων έργων.
  • Μελέτη, ωρίμανση και δρομολόγηση νέων έργων.

Ως ζητήματα για την Εθνική Οικονομία αλλά και για τον κλάδο των μηχανικών υπογραμμίζονται ακόμα τα εξής:

  • Υποστήριξη των Τεχνικών Εταιρειών

Όπως επισημαίνεται ο τεχνικός τομέας είναι εξαγώγιμος, με τη μορφή οργανωμένων δομών όμως, όχι ως αιμορραγία ικανών στελεχών.

  • Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της παραγωγής, δηλαδή:

– Αποτελεσματική Δημόσια Διοίκηση: Ψηφιακές υπηρεσίες (όπως κατέδειξε η επιδημία COVID 19) και μείωση της γραφειοκρατίας.

– Ορθολογικός χωροταξικός σχεδιασμός

– Περιβάλλον υγιούς ανταγωνισμού

– Ασφάλεια δικαίου

– Άρση της πολυνομίας

– Ενίσχυση της συνεργασίας – clusters

Ειδικά για το νέο ΕΣΠΑ το ΤΕΕ/ΤΚΜ τονίζει τη σημασία της δημιουργίας προγραμμάτων ειδικών για την υποστήριξη των μηχανικών και των τεχνικών εταιρειών,  της επιτάχυνσης των διαδικασιών ελέγχου των επενδύσεων  του Αναπτυξιακού Νόμου, της θέσπισης νομοθετικού πλαισίου κινήτρων στήριξης της νεανικής και νεοφυούς επιχειρηματικότητας κ.α.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην τεχνική παιδεία καθώς δεν νοείται τεχνικό έργο και παραγωγική διαδικασία χωρίς στελεχιακή πυραμίδα, τεχνικούς εξειδικευμένους, τεχνίτες πιστοποιημένους και αξιόπιστους.

Για τη Θεσσαλονίκη, στο Υπόμνημα  προτάσσεται  η ανάγκη ολοκλήρωσης της βασικής γραμμής του ΜΕΤΡΟ. Όπως σημειώνεται η πάροδος είκοσι ετών για 9,6 χιλιόμετρα, με μία ανοιχτή πληγή κατά μήκος της πόλης, ταλαιπωρία, οικονομική ζημιά, κυκλοφοριακό κομφούζιο,  ρύπους και εκνευρισμό είναι και παραλογισμός και εμπαιγμός.

Σχετικά με τα δύο εμβληματικά έργα, τον εκσυγχρονισμό της  ΔΕΘ και την ανάπλαση του Παραλιακού Μετώπου, τονίζεται η ανάγκη να  προχωρήσουν απρόσκοπτα.

Ζητούμενα ακόμα είναι:

  • Ο Στρατηγικός χωρικός σχεδιασμός Μητροπολιτικού επιπέδου
  • Η Αστική Συγκοινωνία
  • Η σύνδεση του λιμανιού με ΠΑΘΕ και σιδηροδρομικό δίκτυο και η υλοποίηση του fly over εντός του χρονοδιαγράμματος.

Τέλος υπογραμμίζεται η σημασία του THESSINTEC αλλά και η προϋπάρχουσα έντονη δραστηριότητα σε ότι αφορά την καινοτομία και την εξωστρέφεια, η οποία οφείλεται στις πρωτοβουλίες ενός ντόπιου, πολύ κινητικού ιδιωτικού δυναμικού.

Η συνεργασία αυτού του δυναμικού με το THESSINTEC, την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, το ΑΠΘ και τα άλλε Επιστημονικά και Ερευνητικά Ιδρύματα είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη για την ταχεία ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε θύρα καινοτομίας.

Για την Κεντρική Μακεδονία, προτάσσεται η ανάγκη ανάδειξης των Αστικών Κέντρων της, δηλαδή της  αξιοποίησης των στρατοπέδων, βελτίωσης του αστικού περιβάλλοντος, ανάδειξης του Δημόσιου Χώρου μέσω Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών και υλοποίησης των αποτελεσμάτων τους.

Σε ότι αφορά στην προστασία από φυσικές καταστροφές  γίνεται συνοπτική αναφορά στις  προτάσεις του ΤΕΕ/ΤΚΜ για  αντισεισμικές δράσεις  και αντιπλημμυρική προστασία.

Επίσης αναφέρονται συνοπτικά οι προτάσεις για θέματα Υποδομών, Οδικών και Σιδηροδρομικών,  Ενεργειακών Δικτύων, Ευρυζωνικών και Δικτύων νέας γενιάς, θέματα Πολιτισμού και Περιβάλλοντος.

Τέλος, το ΤΕΕ/ΤΚΜ καταθέτει την πρότασή του για σχεδιασμό και εφαρμογή καινοτόμων δράσεων στην Κεντρική Μακεδονία, που είναι μια μικρή Ελλάδα, οι οποίες στη συνέχεια θα αποτελέσουν πιλοτικό σχέδιο για όλη τη Χώρα.

Η ΔΕ του ΤΕΕ/ΤΚΜ θα αποστείλει στη συνέχεια, στους αρμόδιους Υπουργούς, εξειδικευμένες προτάσεις για τα θέματα που περιλαμβάνονται στο υπόμνημα προς τον Πρωθυπουργό.

Δείτε ολόκληρο το Υπόμνημα ΕΔΩ

Επισκέψεις: 101

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει