19 Απριλίου 2024

Πώς απογειώθηκαν οι επιδόσεις της Ελλάδας στα ΣΔΙΤ την τελευταία δεκαετία.

Πριν από περίπου δέκα χρόνια οι Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) αποτελούσαν, εν πολλοίς, έναν άγνωστο όρο με αποτέλεσμα τα υψηλόβαθμα στελέχη της κρατικής μηχανής να χρειάζεται να παρακολουθήσουν ειδικά σεμινάρια για να μάθουν σε τι συνίσταται η συγκεκριμένη κατηγορία έργων.

Παρ’ όλα αυτά, σε διάστημα μόλις μίας δεκαετίας, η Ελλάδα κατάφερε να ενταχθεί στις πρωτοπόρες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς τις επιδόσεις στον τομέα των ΣΔΙΤ. Στην αγορά αποδίδουν την αλματώδη πρόοδο της Ελλάδας στην προώθηση και υλοποίηση των ΣΔΙΤ, που στηρίζονται σε μόχλευση ιδιωτικών και κοινοτικών πόρων, στον Νίκο Μαντζούφα, τον μέχρι πρότινος επικεφαλής της Ειδικής Γραμματείας ΣΔΙΤ.

Η διατήρησή του στη συγκεκριμένη θέση, από όλες τις κυβερνήσεις από το 2009 μέχρι σήμερα, είχε καταστήσει τον κ. Μαντζούφα έναν κρατικό λειτουργό παντός (κομματικού) καιρού. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που, ιδίως επί της πρώτης περιόδου διακυβέρνησης, είχε σηκώσει το λάβαρο του αγώνα κατά των ΣΔΙΤ, στη συνέχεια υπέκυψε στη… γητεία των συγκεκριμένων συμβάσεων, δρομολογώντας και καινούργια τέτοιου είδους έργα.  Σήμερα, η Ελλάδα διαθέτει προς υπογραφή 18 έργα ΣΔΙΤ αξίας  2,7 δισ. ευρώ από τα οποία τα περισσότερα εκτιμάται ότι θα συμβασιοποιηθούν το 2021-2022.

Από το 2009

Πριν επιλεγεί, μέσω της πλατφόρμας opengov, για τη θέση του ειδικού γραμματέα ΣΔΙΤ, ο Ν. Μαντζούφας δραστηριοποιούνταν ως πολιτικός μηχανικός, αλλά και στην επενδυτική τραπεζική. Είχε διατελέσει επικεφαλής του τμήματος Project Finance της Grant Thornton στην Ελλάδα, με την εταιρεία να ενεργοποιείται το 2004 στον τομέα των ΣΔΙΤ με επικεφαλής τον κ. Μαντζούφα. Όπως επισημαίνεται στο βιογραφικό σημείωμα του μέχρι πρότινος Ειδικού Γραμματέα ΣΔΙΤ, η Grant Thornton, τέλη του 2000, υπήρξε σύμβουλος του αναδόχου στο πρώτο έργο ΣΔΙΤ που δημοπρατήθηκε στην Ελλάδα, αυτό των πυροσβεστικών σταθμών. Και πριν μεταπηδήσει στο Δημόσιο, ο Ν. Μαντζούφας είχε υποστηρίξει τη συμβουλευτική εταιρεία στο χρηματοοικονομικό κλείσιμο του έργου, στο οποίο συμμετείχε ως δανειστής και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Με τα δεδομένα αυτά η τότε κυβέρνηση Παπανδρέου τον επέλεξε για την Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ.

Το 2010, λόγω της κρίσης, που είχε καταστήσει δυσχερή την πρόσβαση σε χρηματοδότηση για την υλοποίηση μεγάλων έργων, υλοποιήθηκε μία σειρά έργων μέσω του εργαλείου των ΣΔΙΤ. Το 2014, που είχε αμβλυνθεί η κρίση, η τότε κυβέρνηση υπέγραψε επτά συμβάσεις, με την πρώτη από αυτές να αφορά τα 14 σχολικά κτίρια για τα οποία η χρηματοδότηση προήλθε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και από το Ταμείο Χαρτοφυλακίου Jessica. Τότε πρόεδρος του επενδυτικού συμβουλίου του Jessica ήταν ο Ν. Μαντζούφας.

Όπως αναφέρουν όσοι γνωρίζουν, στο έργο των 14 σχολικών κτιρίων για πρώτη φορά κατέστη εφικτός ο συνδυασμός ενός χρηματοδοτικού εργαλείου της Ε.Ε. με δάνεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λύνοντας, με τον τρόπο αυτό, το αδιέξοδο εξασφάλισης χρηματοδότησης από ελληνικές τράπεζες. Ακολούθησε το ΣΔΙΤ των 10 σχολικών κτιρίων, η τηλεματική, το ηλεκτρονικό εισιτήριο και τα τρία έργα των ευρυζωνικών δικτύων σε απομακρυσμένες περιοχές. Λόγω της σημαντικής προόδου που είχε εμφανίσει το 2014, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε έκθεσή του για την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων ανέδειξε την Ελλάδα ως κορυφαία χώρα στην αξιοποίηση ιδιωτικών και κοινοτικών κονδυλίων σε έργα ΣΔΙΤ και παραχωρήσεων στην Ευρώπη.

Το 2015, η έλευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έθεσε σε νέα δοκιμασία αυτής της μορφής τα έργα, αλλά όχι για πολύ. Κι αυτό διότι τον Ιούνιο του 2015, η, αρχικά εχθρική, τότε κυβέρνηση προχώρησε στη συμβασιοποίηση του πρώτου έργου ΣΔΙΤ στα απορρίμματα. Εν συνεχεία υπογράφηκαν τα ΣΔΙΤ απορριμμάτων Ηπείρου, Σερρών και Πελοποννήσου, και εγκρίθηκαν νέα έργα, όπως το Καλαμάτα-Πύργος-Μεθώνη, οι φοιτητικές εστίες Κρήτης, τα σχολικά κτίρια Χανίων και το νέο κτίριο του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, όπου συμμετέχει χρηματοδοτικά η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης (EBRD).  

https://www.capital.gr/oikonomia/3478643/pos-apogeiothikan-oi-epidoseis-tis-elladas-sta-sdit-tin-teleutaia-dekaetia

Επισκέψεις: 38

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει