Η καινοτομία πλήττεται από την πανδημία, όπως αποδεικνύεται, διότι περιορίζει τις επενδύσεις που κατευθύνονται σε αυτήν. Το μήνυμα είναι σαφές και αυτό αποτυπώνεται στις δυσοίωνες προβλέψεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, ο Φράνσις Γκάρι, διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (WIPO) του ΟΗΕ, τονίζει ότι «η πανδημία του κορωνοϊού “παγώνει” τη χρηματοδότηση της καινοτομίας και ενδεχομένως να συντείνει στο να επιταχυνθεί η μεταφορά επαγγελματικών προσόντων και δεξιοτήτων προς τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας».
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου, ο κ. Γκάρι επισήμανε ότι «ο μέγιστος κίνδυνος αφορά στο ότι οι δαπάνες και οι πόροι για την καινοτομία περιστέλλονται τη στιγμή εκείνη που η παγκόσμια οικονομία έρχεται αντιμέτωπη με την ύφεση».
Επί του παρόντος, δεν υπάρχει ακριβής εκτίμηση του μεγέθους της περιστολής των επενδύσεων στην έρευνα και στην ανάπτυξη, η οποία ήρθε ως απότοκο της πανδημίας. Εντούτοις, όπως υπογράμμισε ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας, «διαπιστώνουμε σαφείς ενδείξεις ότι οι πηγές από τις οποίες προέρχονται τα κεφάλαια με κατεύθυνση την καινοτομία εξαντλούνται και μάλιστα σε διεθνή κλίμακα».
Παράλληλα, ο κ. Γκάρι υπενθύμισε πως στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-2009 «τα κεφάλαια για την έρευνα και την ανάπτυξη εμφάνισαν σημαντική αύξηση της τάξεως του 5,2%, η οποία ήταν πολύ μεγαλύτερη από την αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ». Αναφερόμενος τώρα στο ποιες επιχειρήσεις είναι αυτές που έχουν μακροπρόθεσμα τη μεγαλύτερη ανάγκη οικονομικής στήριξης, διευκρίνισε πως πρόκειται για τις νεοφυείς. Οσες δε από αυτές έχουν έδρα σε αναπτυσσόμενες χώρες είναι και εκείνες που θα υποστούν το σοβαρότερο πλήγμα. «Οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες», υπογράμμισε, απευθύνοντας έκκληση στις κυβερνήσεις να αναγνωρίσουν τη σημασία των επενδύσεων στην καινοτομία ως μοχλό εξόδου από την κρίση και διασφάλισης της οικονομικής ανάκαμψης.
Ο Φράνσις Γκάρι, επιπλέον, αναφέρθηκε στην κατάταξη των πιο καινοτόμων χωρών της τρέχουσας χρονιάς, επισημαίνοντας πως παραμένει στην κορυφαία θέση, για δέκατη χρονιά χωρίς διακοπή, η Ελβετία. Παρά το γεγονός πως στον εν λόγω κατάλογο οι χώρες που καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις δεν αλλάζουν σχεδόν καθόλου, στην τελευταία καταγραφή φαίνεται μια ανάπτυξη στο πεδίο αυτό των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας και κυρίως της Κίνας, της Ινδίας, του Βιετνάμ και των Φιλιππίνων. Τα εν λόγω κράτη παρουσίασαν σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια και είναι σήμερα ανάμεσα στα 50 πρώτα, όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Η Κίνα, ειδικότερα, κατατάσσεται στη 14η θέση για το 2020. Αξίζει, επιπροσθέτως, να σημειωθεί ότι ο κατάλογος καταρτίστηκε πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας και στη συλλογή και αξιολόγηση των στοιχείων επιστρατεύθηκαν το αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Κορνέλ και η Εμπορική Σχολή του INSEAD. Παρότι η πανδημία προκαλεί μεγάλη αναστάτωση σε όλα και δημιουργεί σύγχυση σχετικά με τις τάσεις που διαγράφονται, ο Φράνσις Γκάρι υιοθέτησε μια συντηρητική πρόβλεψη. Οπως, εν κατακλείδι, είπε, «η κινητικότητα των κεφαλαίων για έρευνα και ανάπτυξη προς την Ασία μπορεί να είναι μια από τις τάσεις στο πεδίο της καινοτομίας, που επιταχύνεται εξαιτίας του ιού».
Πηγή: kathimerini.gr
Επισκέψεις: 72
Περισσότερες ειδησεις
Ο καιρός σήμερα …
Σαν σήμερα 1 Μαΐου …
Ο καιρός σήμερα …