24 Ιουνίου 2024

ΤΑΙΠΕΔ: Τι αναμένεται για τις αποκρατικοποιήσεις.

Από την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης της πανδημίας εξαρτώνται κρίσιμες αποκρατικοποιήσεις με τα χρονοδιαγράμματα να παραμένουν ανοιχτά, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο  Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης (Asset Development Plan /ADP) του ΤΑΙΠΕΔ που εγκρίθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από το ΚΥΣΟΙΠ. 

Σε κάθε περίπτωση μέχρι το τέλος του έτους αναμένονται οι εκδηλώσεις ενδιαφέροντος για τους τρεις διαγωνισμούς για τους λιμένες Αλεξανδρούπολης, Ηγουμενίτσας (πώληση 67%) και Καβάλας (υποπαραχώρηση). Στις 11 Δεκεμβρίου αναμένεται να κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές για την Εγνατία Οδό, ενώ για τα τέλη Δεκεμβρίου προγραμματίζεται η υποβολή δεσμευτικών προσφορών για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, ενώ οι δεσμευτικές προσφορές για τη ΔΕΠΑ Υποδομών θα ακολουθήσουν ένα μήνα αργότερα. 

Ανοιχτό παραμένει το πότε θα κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές για το 30% των μετοχών του ΔΑΑ “Ελ. Βενιζέλος”, καθώς όπως αναφέρεται στο ADP “η εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης επηρεάζει τον χρονικό σχεδιασμό του διαγωνισμού”.

Για τη Μαρίνα Αλίμου το ΤΑΙΠΕΔ αναμένει, την ολοκλήρωση της συναλλαγής με την ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις που κέρδισε τον σχετικό διαγωνισμό, εντός του έτους. Ωστόσο, όπως σημείωσε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της Ελλάκτωρ κ. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης για να ολοκληρωθεί η συναλλαγή εκκρεμούν κινήσεις από την ΕΤΑΔ (κατεδάφιση αυθαιρέτων, τακτοποίηση ελλιμενισμένων σκαφών κλπ). Για τη Μαρίνα Ιτέας αναμένονται δεσμευτικές προσφορές στις 16 Οκτωβρίου 2020, ενώ ανοιχτό παραμένει το πότε θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός για τη Μαρίνα Θεσσαλονίκης (Αρετσού). 

Σε ότι αφορά την 35ετή παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, το ΤΑΙΠΕΔ έχει θέσει την 11η Δεκεμβρίου 2020 ως ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών. Ωστόσο, θα πρέπει να ολοκληρωθούν προϋποθέσεις από το ελληνικό Δημόσιο (αδειοδότηση σηράγγων, ανανέωση αδειών κλπ), καθώς και από την Εγνατία Οδός ΑΕ (κατασκευή πλευρικών σταθμών διοδίων, εγκατάσταση εξοπλισμού κλπ). 

Για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας αναμένονται δεσμευτικές προσφορές στο τέλος Δεκεμβρίου 2020 και για τη ΔΕΠΑ Υποδομών στο τέλος Ιανουαρίου 2021. Για την Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου στη Καβάλα οι εκδηλώσεις ενδιαφέροντος αναμένεται να υποβληθούν στις 30 Σεπτεμβρίου. 

Για την Αττική Οδό αναμένεται πρόσληψη συμβούλων προκειμένου να προετοιμαστεί ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση, μετά τη λήξη της υφιστάμενης παραχώρησης το 2024. Η έναρξη του διαγωνισμού τοποθετείται στο πρώτο εξάμηνο του 2021. 

Μέχρι το τέλος του 2020 αναμένεται να ξεκινήσει και ο διαγωνισμός για το Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο στο Μαρκόπουλο Αττικής αν και εδώ αναφέρεται ότι “η εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης επηρεάζει τον χρονικό σχεδιασμό του διαγωνισμού”. Για το δεύτερο εξάμηνο του 2021 προγραμματίζονται και οι διαγωνισμοί για τα ακίνητα των ιαματικών πηγών στα Καμμένα Βούρλα. 
Πιθανό παραμένει το ενδεχόμενο να ξεκινήσει εντός του έτους και ο διαγωνισμός για το ακίνητο της Πρώην Αμερικανικής Βάσης Γουρνών στο Ηράκλειο της Κρήτης. Και εδώ όμως τα πάντα εξαρτώνται από την εξέλιξη της πανδημίας. 

https://www.capital.gr/epikairotita/3480519/taiped-ton-dekembrio-oi-desmeutikes-prosfores-gia-tin-egnatia-odo-ti-anamenetai-gia-tis-upoloipes-apokratikopoiiseis

Επισκέψεις: 29

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει