25 Σεπτεμβρίου 2023

“Πράσινη” ρευστότητα στον τουρισμό – Έρχεται πρόγραμμα “Εξοικονομώ” ύψους 600 εκατ. ευρώ.

Πρεμιέρα στις αρχές του 2021 αναμένεται να κάνει το ειδικό πρόγραμμα «Εξοικονομώ για τον τουρισμό», προϋπολογισμού 600 εκατ. ευρώ, που στοχεύει στην οικονομική ενίσχυση του τουριστικού κλάδου και στην ανάπτυξη «πράσινων» ξενοδοχείων.
Το νέο πρόγραμμα αναμένεται να αποτελέσει μία σημαντική ένεση ρευστότητας για τους επιχειρηματίες του τουρισμού ενόψει της νέας σεζόν, η οποία εκτιμάται ότι θα είναι ιδιαίτερης σημασίας για τη βιωσιμότητα των τουριστικών επιχειρήσεων, έπειτα από μία χρονιά που καθορίστηκε εν πολλοίς από την πανδημία του κορωνοϊού και έπληξε σε μεγάλο βαθμό τον νευραλγικό κλάδο του τουρισμού.
Το πρόγραµµα, το οποίο αυτή την περίοδο επεξεργάζονται τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Τουρισµού, απευθύνεται σε 38.000 ξενοδοχεία κλασικού τύπου, επιπλωµένα διαµερίσµατα, ξενοδοχεία µεικτού τύπου, ενοικιαζόµενα δωµάτια, παραδοσιακά καταλύµατα, διατηρητέα, τουριστικές κατοικίες και επαύλεις σε όλη την Ελλάδα.
Σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες της Realnews, η βοήθεια θα είναι ανάλογη µε το µέγεθος του καταλύµατος, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για προσαύξηση της επιδότησης για τα καταλύµατα εκείνα που βρίσκονται κοντά σε λιγνιτικές περιοχές (Πτολεµαΐδα και Μεγαλόπολη). «Πράσινα» καταλύµατα
Στόχος του προγράµµατος, το οποίο η ελληνική κυβέρνηση θέλει να εντάξει στο Ταµείο Ανάκαµψης, είναι η ενίσχυση του τουριστικού κλάδου και η αναβάθµιση των τουριστικών καταλυµάτων σε κτίρια σχεδόν µηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης, που θα έχουν αυξηµένο βαθµό ενεργειακής αυτονοµίας µέσω «έξυπνων» συστηµάτων διαχείρισης, παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας από Ανανεώσιµες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και υποδοµές φόρτισης ηλεκτρικών οχηµάτων, δεδοµένου ότι στα ελληνικά νησιά, όπου οι αποστάσεις είναι µικρές, υπάρχουν µεγάλες δυνατότητες για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης. Το πρόγραµµα «Εξοικονοµώ για τον τουρισµό» αντανακλά ένα µοντέρνο και φιλόδοξο πλαίσιο για την ενίσχυση της ενεργειακής αναβάθµισης των κτιρίων, µε την παροχή ολοκληρωµένων χρηµατοδοτικών εργαλείων που θα συνδυάζουν ενίσχυση µε φορολογικά κίνητρα. Το µοντέλο «πράσινων» τουριστικών καταλυµάτων αναµένεται να συµβάλει όχι µόνο στη µείωση του λειτουργικού κόστους και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων του κλάδου, αλλά και στη δηµιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων για την προσέλκυση τουριστών ευαισθητοποιηµένων σε θέµατα περιβαλλοντικής προστασίας, σε µια εποχή κατά την οποία αυξάνεται ο αριθµός τουριστών που επιλέγουν «πράσινα» τουριστικά προϊόντα και υπηρεσίες. Επιδίωξη των δύο συναρµόδιων υπουργείων είναι η είσοδος του ελληνικού τουρισµού σε µια νέα κατεύθυνση, µε το άνοιγµα σε νέες αγορές, και η αναβάθµιση του τουριστικού προϊόντος στη µετά COVID-19 εποχή

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews

http://Πηγή: enikonomia.gr

Επισκέψεις: 83

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει