20 Απριλίου 2024

Αυθαίρετα: Τι αναμένεται να γίνει με την παράταση για ποιους φαίνεται να κλείνει οριστικά η διαδικασία.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την λήξη της προθεσμίας της τελευταίας παράτασης για τα αυθαίρετα και την ένταξη τους στη σχετική ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος περι τακτοποίησης

Όσο η ημέρα της λήξης της προθεσμίας πλησιάζει τόσο αυξάνονται και οι αιτήσεις υπαγωγής στην ευνοική ρύθμιση για τα αυθαίρετα και η συμμετοχή των ιδιοκτητών είναι αυξημένη, δεδομένου ότι στις 30 Σεπτεμβρίου εκπνέει η σχετική προθεσμία.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να τακτοποίησουν αυθαίερτες κατασκευές των κατοικιών τους γλιτώνοντας επιπλέον πρόστιμα αλλά και κατεδαφίσεις για μεγάλες πολεοδομικές παραβάσεις. Η συγκεκριμένη κατηγορία είναι η 5η και αφορά κτίσματα που έχουν πολλές παραβάσεις και μπορούν έναντι χρημάτων να τα διατηρήσουν για 30 έτη.

Για τις τέσσερις πρώτες κατηγορίες αυθαιρέτων που δεν θα κάνουν υπαγωγή του ακινήτου τους τόσο στον ισχύοντα νόμο όσο και στη ρύθμιση που έφερε το ΥΠΕΝ, θα έρθουν αντιμέτωποι με έως και 40% προσαύξηση του προστίμου όταν θα πέσει η αυλαία υπαγωγής των αυθαιρέτων, η οποία θα γίνει μέσω της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, στις 31 Μαρτίου 2026.

Συγκεκριμένα, οι πολίτες θα έχουν αύξηση του προστίμου κατά 20% την πρώτη χρονιά και για κάθε επόμενη θα επιβαρύνονται με επιπλέον 5%. Για την 5η κατηγορία, η 30ή Σεπτεμβρίου είναι καταληκτική ημερομηνία και δεν αναμένεται να δοθεί άλλη πίστωση χρόνου.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Επισκέψεις: 255

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει