2 Μαρτίου 2024

ΤΕΕ ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ: Παράταση προθεσμίας αυθαιρέτων και αποκλιμάκωση των καταληκτικών ημερομηνιών για θέματα πολεοδομικού ενδιαφέροντος.

Προς

Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Υπουργό κ. Χατζηδάκη Κωνσταντίνο

Μεσογείων 119

Αθήνα 11526

Κε Υπουργέ

Έχοντας υπόψη το από 15/09/2020 Δελτίου Τύπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα «Δεν θα δοθεί νέα παράταση για τα αυθαίρετα» θεωρούμε επιβεβλημένο να επανεξεταστεί το ζήτημα προκειμένου να αποφύγουμε σαν κοινωνία μία σειρά δυσλειτουργιών και επιβαρύνσεων. Αναλυτικά :

  1. Στην παρούσα υγειονομική, κοινωνική και οικονομική συγκυρία που βιώνει η χώρα μας αλλά και ολόκληρη η υφήλιος, τα προσαυξημένα από 1/10/2020 ποσά τακτοποίησης αυθαιρέτων κατά 20%, δημιουργούν επιπλέον οικονομική επιβάρυνση και δυσκολίες στο σύνολο της κοινωνίας μας.
  2. Είναι αρκετά δύσκολο και πολύπλοκο για τους πολίτες της χώρας μας, να γνωρίζουν αν ένα ακίνητο τους έχει κάποιο αυθαίρετο τμήμα. Πολύ περισσότερο να γνωρίζουν αν αυτό ανήκει στην κατηγορία αυθαιρέτων 1 έως 4, ή 5. Για να το διαπιστώσει κανείς, χρειάζεται μια σειρά εξειδικευμένων ενεργειών και μελετών όπως αντίγραφα σχεδίων υπηρεσιών δόμησης, τοπογραφική αποτύπωση, αναλυτική επιμέτρηση. Παράλληλα πρέπει στη συνέχεια να υπάρξουν ανά περίπτωση έλεγχος στατικής επάρκειας, έλεγχος σε συναρμόδιες υπηρεσίες (Δασαρχεία, Αρχαιολογικές Υπηρεσίες, Κτηματικές Υπηρεσίες κ.λ.π) και εγκρίσεις από συναρμόδια συμβούλια πολεοδομικού ελέγχου. Όπως γνωρίζουμε όλοι, το σύνολο των ενεργειών και μελετών αυτών δεν είναι μια απλή διαδικασία και απαιτούν χρόνο και επιστημονική επάρκεια.
  3. Για πρώτη φορά θα υπάρξει ουσιαστικό πρόβλημα στη μεταβίβαση συγκεκριμένων ακινήτων χωρίς μέχρι σήμερα να υπάρχει κάποια λύση πάνω στο θέμα αυτό.
  4. Η συγκέντρωση μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα μιας σειράς προθεσμιών πάνω σε θέματα πολεοδομικού ενδιαφέροντος (Κτηματολόγιο, Δασικοί Χάρτες, Αυθαίρετα, τετραγωνικά Δήμων) δημιουργεί επιπλέον πίεση στους πολίτες και μπορεί ενδεχόμενα να οδηγήσει σε λάθος χειρισμούς που θα διαιωνίσουν τα προβλήματα αυτά. Η αποκλιμάκωση όλων αυτών των προθεσμιών θα έχει σαφώς ευνοϊκότερο αποτέλεσμα και για τους πολίτες και για την πολιτεία.
  5. Η πληθώρα υπαγωγών αυθαιρέτων και ενεργειών προκαλεί δυσλειτουργίες στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και είναι πιθανό μέχρι της λήξη της καταληκτικής προθεσμίας την 30/09/2020 να διογκωθούν ακόμη περισσότερο οι δυσλειτουργίες αυτές.

Είναι κοινή διαπίστωση ότι από το 2011 έως σήμερα υπάρχει σαφής και ευδιάκριτη πρόοδος στην αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης και τα φαινόμενα είναι διαρκώς μειούμενα. Λάθη και παθογένειες των προηγούμενων δεκαετιών απαιτούν ολοκληρωμένη διαχείριση και συντονισμένες ενέργειες από όλους τους συναρμόδιους φορείς. Αν ήταν τόσο απλό δε θα χρειάζονταν 4 νόμοι και δεκάδες ερμηνείες την τελευταία μόνο δεκαετία που αφορούν τα αυθαίρετα των παρελθόντων ετών. Αναμένουμε τη παρέμβαση σας για την παράταση των καταληκτικών προθεσμιών ώστε να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα που σας προαναφέραμε.

Ο Πρόεδρος

Λυκόπουλος Αθανάσιος

Κοινοποίηση:

  1. Βουλευτές Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Φωκίδας, Ευρυτανίας.
  2. Δήμοι Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Φωκίδας, Ευρυτανίας.
  3. Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας.
  4. Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.
  5. Περιφερειακά Τμήματα ΤΕΕ.

Επισκέψεις: 19

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει