Την αγανάκτηση του τεχνικού κόσμου έχει προκαλέσει η επιμονή του Υπουργείου Περιβάλλοντος να δώσει τέλος στην προθεσμία για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων την 30η Σεπτεμβρίου, ενώ διαφαίνεται ότι οι πολίτες και το σύστημα δεν θα μπορέσει να ολοκληρώσει τις διαδικασίες.
Έτσι, το Υπουργείο εμμένει στη θέση του και οι μηχανικοί αντιδρούν γιατί στη συνέχεια οι πολίτες θα καλούνται να πληρώνουν πρόστιμα με προσαύξηση 20% για τον πρώτο χρόνο καθυστέρησης και κατά 5% για κάθε επιπλέον χρόνο!
Πρόκειται για μια κατηγορία αυθαιρέτων που υπολογίζεται περίπου στο 30% των συνολικών δηλώσεων δηλαδή περίπου σε 600.000 αυθαίρετα, τα οποία έχουν ήδη υπαχθεί στο νόμο και είναι είτε σε αρχικό είτε σε προχωρημένο στάδιο επεξεργασίας.
Η μεγάλη αλλαγή που θα ισχύει από την 1 Οκτωβρίου είναι ότι για τα ακίνητα της κατηγορίας 5 (κτίρια με υπέρβαση τουλάχιστον κατά 40% στην κάλυψη και στη δόμηση ή κατά 20% καθ’ ύψος), τερματίζεται κάθε δυνατότητα τακτοποίησης, τουλάχιστον με βάση τα όσα προβλέπονται μέχρι σήμερα από το νόμο.
Αντίθετα, θα συνεχιστεί η νομιμοποίηση για τις παραβάσεις της κατηγορίας 1 έως 4 του νόμου μέχρι την 31η Μαρτίου 2026. Πρόκειται για κτίρια που ανεγέρθηκαν πριν τον Ιούνιο του 1975, προ του 1983, κτίρια με μικρές πολεοδομικές παραβάσεις (κατασκευή πέργκολας, φύτευση θέσης στάθμευσης, προσθήκη μόνωσης κ.α) καθώς και όσα έχουν αυθαίρετες αλλαγές χρήσης χωρίς να παραβιάζονται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 40% τα πολεοδομικά μεγέθη κάλυψης και δόμησης και σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20% το ύψος που προβλέπει η οικοδομική άδεια.
Μετά την 30η Σεπτεμβρίου 2020 και αυτά τα κτίρια θα τακτοποιούνται, με πρόστιμα προσαυξημένα κατά 20% για το πρώτο έτος καθυστέρησης, ενώ για κάθε επιπλέον έτος καθυστέρησης το ποσοστό θα αυξάνεται κατά 5%.
Ο κ. Χατζηδάκης, αρνήθηκε να ενδώσει στις πιέσεις του Τεχνικού Επιμελητηρίου και των επαγγελματιών του κλάδου που ζητούσαν να δοθεί και νέα παράταση μέχρι τα τέλη του έτους. «Είναι παντελώς ανακριβές ότι η εξέλιξη αυτή προκαλεί πρόβλημα στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίων εφόσον δεν έχει ενεργοποιηθεί δεν μπορεί να αποτελεί προϋπόθεση για τις μεταβιβάσεις» δήλωσε ο υπουργός και παρέπεμψε στην έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου που θα βγάλει το ΥΠΕΝ, επισημαίνοντας ότι θα ληφθεί κάθε απαραίτητο μέτρο ώστε να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στην κτηματαγορά.
Με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό, το ΥΠΕΝ θα συνδυάσει την συνέχιση της τακτοποίησης για μικρότερες παραβάσεις με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής ταυτότητας του κτιρίου. Πρόκειται για ένα ηλεκτρονικό φάκελο, ο οποίος θα περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία ενός ακινήτου σε όλο τον κύκλο ζωής του καθώς και κάθε μεταβολή, το οποίο στόχος είναι να αποτελέσει ένα αποτελεσματικό και αξιόπιστο εργαλείο κατά της αυθαίρετης δόμησης.
Η ηλεκτρονική ταυτότητα θα προβλέπεται αρχικά για τα νέα κτίρια ενώ για τα παλιά, θα μπορεί να γίνει σε επίπεδο διηρημένης ιδιοκτησίας. Θα είναι δε αναγκαία σε κάθε μεταβίβαση όπως είναι σήμερα το πιστοποιητικό από μηχανικό ότι δεν υπάρχει αυθαιρεσία. Το σύστημα της ταυτότητας του κτηρίου θα λειτουργήσει με την δημιουργία μιας νέας πλατφόρμας από το ΤΕΕ, το οποίο έχει διαμηνύσει ότι θα είναι λειτουργική αρχές του έτους.
Οι αντιδράσεις του τεχνικού κόσμου
Οι μηχανικοί πάντως, προδιαγράφουν μεγάλες δυσλειτουργίες τόσο στα αστικά κέντρα όσο και στην ύπαιθρο με την εφαρμογή του μέτρου. Όπως αναφέρουν, υπάρχουν πολλά σπίτια που χτίστηκαν δίχως οικοδομικές άδειες που σήμερα αγνοούν οι κληρονόμοι τους. Επισημαίνουν επίσης, ότι κτίρια που καταλαμβάνουν έστω και 10 εκατοστά κοινόχρηστου χώρου, υπάγονται στην κατηγορία 5.
Οι μηχανικοί αναφέρουν επίσης ότι η απόφαση της κυβέρνησης δημιουργεί συνθήκες ταλαιπωρίας στον κόσμο καθώς πολλοί θα σπεύσουν στο παρά πέντε του χρόνου να κάνουν δήλωση ενώ εκτιμούν ότι θα ανοίξει το δρόμο στο εμπόριο τακτοποιήσεων μέσω της τροποποίησης δηλώσεων. Οι επιτήδειοι, θα υποβάλλουν δηλώσεις πληρώνοντας παράβολο, τις οποίες θα μπορούν να πουλήσουν στη συνέχεια σε ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν εγκλωβιστεί από το τερματισμό της τακτοποίησης αυθαιρέτων.
ΞΕΖΩΝΑΚΗΣ: «ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΕΙ ΜΙΑ ΒΙΩΣΙΜΗ ΛΥΣΗ»
Τα προβλήματα που προκύπτουν περιγράφει το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Στέλιος Ξεζωνάκης, που μίλησε στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Team FM «Πρώτη Γραμμή».
Ο ίδιος αποκρούει την άποψη ότι «επί 10 χρόνια δίδονται παρατάσεις», λέγοντας πως δεν ήταν παρατάσεις, αλλά νόμοι που καταργούσαν τους προηγούμενους νόμους… «Επειδή ακούω ότι 10 χρόνια δίνουμε παρατάσεις και δεν πάνε οι πολίτες να τακτοποιήσουν και οι μηχανικοί δεν δουλεύουν για να τελειώνουμε. Ούτε οι πολίτες ούτε οι μηχανικοί ούτε το ΤΕΕ νομοθετούν. Νομοθετεί το κράτος και το κράτος νομοθετούσε λάθος, με νόμους που είτε ήταν αντισυνταγματικοί είτε είχαν αστοχίες και ελλείψεις. Άρα το ότι είμαστε 10 χρόνια σε αυτή τη διαδικασία δεν είναι ευθύνη των μηχανικών και των πολιτών. Έτσι, λοιπόν, η δεκαετία αυτή δεν ήταν μία δεκαετία που είχε έναν νόμο, ο οποίος επί 10 χρόνια έπαιρνε παρατάσεις».
Ο κ. Ξεζωνάκης θέτει ένα σοβαρό ερώτημα: «Αυτές τις σοβαρές αυθαιρεσίες το υπουργείο θέλει 30 Σεπτεμβρίου να είναι καταληκτική ημερομηνία. Και επιμένει ότι είχατε 10 χρόνια να το δηλώσετε και σας λέω εγώ: είστε σίγουρος ότι το κτήριο σας δεν είναι αυθαίρετο; Είναι σίγουρος κάποιος όταν αγόρασε ένα διαμέρισμα, από έναν κατασκευαστή, που είχε κλεισμένους ημιυπαίθριους και θεωρούσαμε εκείνη την εποχή ότι ήταν εντάξει το σπίτι του, έχει την εικόνα ότι είναι αυθαίρετο»;
Οι πολίτες θέλουν να κάνουν τακτοποίηση αυθαιρέτων, αλλά η οικονομική κατάσταση δεν ευνοεί, συμπληρώνει ο κ. Ξεζωνάκης, που τονίζει ότι «το Υπουργείο αυτή τη φορά νομίζω ότι εκτός από την επιμονή του να μην δώσει κάποια βιώσιμη λύση, αντί να κάτσει να μιλήσει με τον τεχνικό κόσμο, με το ΤΕΕ, να βρούμε μία βιώσιμη λύση, που θα είναι προς όφελος της κοινωνίας, μας κουνάει το δάχτυλο».
Χαρακτηρίζει, δε, προσβλητική και αναληθή τη δήλωση του υπουργού ότι «χρειάζονται μόνο δύο λεπτά για να δηλώσεις ένα αυθαίρετο», θυμίζοντας πως εκτός του να ανοίξει η «καρτέλα» στο σύστημα και να πληρωθεί το παράβολο των 500 ευρώ, απαιτείται ο έλεγχος του κτηρίου, η εκτίμηση του προστίμου και πολλά ακόμα που απαιτούν πολύ περισσότερο χρόνο.
«Θα δημιουργήσουν μία νέα γενιά αυθαιρέτων»
Ο κ. Ξεζωνάκης εκφράζει, κλείνοντας, τον φόβο ότι αυτή η πρακτική θα οδηγήσει σε μία νέα γενιά αυθαιρέτων και μάλιστα δεν διστάζει να εγκαλέσει το Υπουργείο γι’ αυτό. «Λένε ότι θα μείνουν στην ιστορία ως εκείνοι που έσπασαν τον φαύλο κύκλο των παρατάσεων και επιτέλους έβαλαν μία τάξη. Συγνώμη που θα το πω, αλλά νομίζω ότι θα μείνουν στην ιστορία ως αυτοί που θα δημιουργήσουν μία νέα γενιά αυθαιρέτων μετά το 2011. Γιατί κι ο κόσμος, όταν αρχίσει και ζορίζεται πολύ, ενώ θέλει να είναι νόμιμος, αρχίζει και σκέφτεται πάλι μήπως να μη το δηλώσω ποτέ, μήπως να το κάνω χωρίς να βγάλω άδεια; Εγώ δε βλέπω φως με τα σημερινά δεδομένα».
Αναδημοσιευση απο https://www.goodnet.gr/news-item/ora-miden-me-sfodres-antidraseis-gia-tin-taktopoiisi-ton-authaireton-53236.html
Επισκέψεις: 322
Περισσότερες ειδησεις
Ο καιρός σήμερα …
Σαν σήμερα 1 Μαΐου …
Ο καιρός σήμερα …