19 Απριλίου 2024

Επιστολή ΤΕΕ Αν. Μακεδονίας προς ΥΠΕΝ για παράταση προθεσμιών δηλώσεων υπαγωγής αυθαιρέτων.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ανατολικής Μακεδονίας γίνεται καθημερινά δέκτης μηνυμάτων έντονης αγανάκτησης συναδέλφων μηχανικών καθώς αδυνατούν να φέρουν σε πέρας εμπρόθεσμα τις υποθέσεις τακτοποίησης αυθαιρέτων κατασκευών στο πλαίσιο άσκησης της επαγγελματικής τους δραστηριότητας.

Δεδομένων των ανακοινώσεων του ΥΠΕΝ πως δεν θα δοθεί νέα παράταση στην καταληκτική ημερομηνία της 30ηςΣεπτεμβρίου 2020, οι ιδιοκτήτες ακινήτων προσέρχονται την τελευταία στιγμή στα γραφεία των συναδέλφων και ζητούν επιτακτικά την εμπρόθεσμη τακτοποίηση των αυθαίρετων κατασκευών τους και τη διόρθωση των αδήλωτων τετραγωνικών στους Δήμους.

Οι Μηχανικοί καλούμαστε να ανταπεξέλθουμε σε ένα πολύ δύσκολο έργο, έχοντας επιπρόσθετα να αντιμετωπίσουμε σειρά προβλημάτων που δυσχεραίνουν στον υπέρτατο βαθμό την επιτυχή ολοκλήρωση των προσπαθειών μας.

Στην επιστολή μας προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη, επισημαίνουμε συνοπτικά την κρισιμότητα της κατάστασης και τονίζουμε πως η ολιγόμηνη παράταση των προθεσμιών θα ανακουφίσει και θα αποφορτίσει τόσο τους συναδέλφους μηχανικούς όσο και τους πολίτες που στο τρέχον διάστημα και σε μια δύσκολη γενικότερη συγκυρία επιθυμούν ή έχουν υποχρέωση να προσαρμοστούν σε πολλές προθεσμίες που έχει ορίσει το ΥΠΕΝ και άλλα συναρμόδια Υπουργεία για διάφορα άλλα θέματα όπως δασικοί χάρτες, Κτηματολόγιο, αδήλωτα τετραγωνικά κλπ.

Στο πλαίσιο του ρόλου μας ως τεχνικού συμβούλου της Πολιτείας, καλούμε τον κ. Υπουργό να υιοθετήσει την πρότασή μας και να προχωρήσει στις παρακάτω ρυθμίσεις:

1. Παράταση των προθεσμιών για τις δηλώσεις υπαγωγής αυθαίρετων κατασκευών ανεξαρτήτου κατηγορίας στον Ν.4495/2017 μέχρι την ενεργοποίηση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου με παράλληλη μετάθεση των προθεσμιών ανάρτησης των δικαιολογητικών που συνοδεύουν τις εν λόγω δηλώσεις υπαγωγής

2. Παράταση τουλάχιστον για ένα εξάμηνο με παράλληλη μετατόπιση των καταληκτικών ημερομηνιών, όπως αυτές αναφέρονται στην παρ. 3 του άρθρου 51 του Ν.4710/2020, της υποβολής των δικαιολογητικών που αφορούν δηλώσεις του Ν.4178/2013 (και του Ν.4014/2011 που έχουν μεταφερθεί στον Ν.4178/2013 και δεν μεταφέρονται στον Ν.4495/2017), συμπεριλαμβανομένων και αυτών της κατηγορίας 5 του άρθρου 9 του Ν.4178/2013, για τις οποίες ως ημερομηνία ολοκλήρωσης της διαδικασίας υπαγωγής οριζόταν η 30η Σεπτεμβρίου 2020.

3. Παράταση, κατ’ αναλογία των παραπάνω, των δηλώσεων των αδήλωτων τετραγωνικών στους Δήμους

Επισκέψεις: 94

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει