2 Μαρτίου 2024

Εργασιακό μεσαίωνα καταγγέλλουν μηχανικοί της Κοζάνης με αφορμή την υποβολή δηλώσεων αυθαιρέτων.

«Αυτό που ζει τις τελευταίες εβδομάδες σύσσωμος ο τεχνικός κόσμος είναι ένας εργασιακός μεσαίωνας». Με τη φράση αυτοί, μηχανικοί της Κοζάνης, καταγγέλλουν με οργή τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα με την πλατφόρμα του συστήματος διαχείρισης του Τεχνικού Επιμελητηρίου στην οποία καλούνται να ξημεροβραδιάζονται για να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά των δηλώσεων των αυθαιρέτων. Η πλατφόρμα, όπως καταγγέλλουν, σπανίως λειτουργεί ότι ώρα και να δοκιμάσει να μπει κάποιος ακόμη και ξημερώματα.

Μέσα σε όλο αυτό το αλαλούμ, οι δηλώσεις του Υπουργού και του Υφυπουργού Περιβάλλοντος που αναφέρουν μεταξύ άλλων πως «είχατε εννέα χρόνια να τακτοποιήσετε τις υποθέσεις σας» ή «το σύστημα και η διαδικασία είναι απλή», ξεχείλισαν το ποτήρι με τον τεχνικό κόσμο να μιλά για «προσβολή και υποβάθμιση του μηχανικού από την ηγεσία του Υπουργείου».

Συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ ΔΜ Στέργιο Κιανά

Το μεσημέρι της Τρίτης, μηχανικοί της Κοζάνης πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο παράρτημα Δυτικής Μακεδονίας του ΤΕΕ και ζήτησαν από τον Πρόεδρο Στέργιο Κιάνα να γίνει «πιο διεκδικητικός ο φορέας».

Η εικόνα που αντικρίζουν καθημερινά οι μηχανικοί

«Οι άνθρωποι στο Υπουργείο φαίνεται πως δεν έχουν καμία αίσθηση της πραγματικότητας. Απαιτούμε να ενώσουμε την φωνή μας όλος ο τεχνικός κόσμος και να διεκδικήσουμε ουσιαστικά το δίκιο μας. Το παιχνίδι εδώ που φτάσαμε, μια ανάσα πριν την λήξη της διορίας έχει χαθεί όμως μπορούμε να κερδίσουμε χώρο με συνομιλίες και να θέσουμε το θέμα στην σωστή του βάση. Πρέπει να δοθεί παράταση και λόγου φόρτου εργασίας αλλά και συνθηκών με τον κορωνοϊό γιατί πήγαμε πάρα πολύ πίσω» τόνισε κατά την διάρκεια της συνάντησης ο μηχανικός Κώστας Κοζικόπουλος.

«Θέλουμε ένα ΤΕΕ πιο διεκδικητικό και να έχει ουσιαστικό ρόλο και παρέμβαση. Με κάποιον τρόπο πρέπει να κινητοποιηθούμε και να βρεθούμε απέναντι σε αυτούς που μας εμπαίζουν. Μπορεί να είμαστε με την πλάτη στον τοίχο αλλά πρέπει να βρεθεί λύση» πρόσθεσε ο μηχανικός Κώστας Μπηλιώνης.

Την αμέριστη συμπαράστασή του στα αιτήματα των μηχανικών, δήλωσε ο Πρόεδρος Στέργιος Κιάνας ο οποίος μάλιστα ζήτησε να προσυπογράψει τα αιτήματα και την επιστολή διαμαρτυρίας. «Θα πρέπει να ξέρετε πως δεν μείναμε αμέτοχοι σαν παράρτημα και προσπαθούμε να πιέσουμε να αλλάξει κάτι. Έχουμε αναφέρει και στο Υπουργείο τα προβλήματα και έχουμε ενημερώσει και τους τοπικούς Βουλευτές. Ίσως θα πρέπει να κάνουμε ενέργειες όπως να κλείσουν οι πλατφόρμες για να προκληθεί αναταραχή, δεν σας κρύβω πως έχει πέσει στο τραπέζι η συγκεκριμένη πρόταση. Δεν είναι λογικό να κυνηγάμε ημερομηνίες. Είμαστε επιστήμονες και παράγουμε επιστημονικό έργο και αυτό πρέπει να το υποστηρίξουμε και δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα» τόνισε κατά την διάρκεια της συνάντησης ο Πρόεδρος του παραρτήματος Δυτικής Μακεδονίας Στέργιος Κιάνας.

Λήγουν οι αιτήσεις

Την ώρα που οι μηχανικοί συναντούν μεγάλες δυσκολίες να συνδεθούν ηλεκτρονικά με το σύστημα διαχείρισης του ΤΕΕ, η καταληκτική ημερομηνία της υποβολής δικαιολογητικών για την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων της κατηγορίας 5, λήγει, όπως όλα δείχνουν, την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου. Η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος εμφανίζεται αμετακίνητη από την αρχική της θέση να μην δοθεί επιπλέον παράταση, παρά τα αλλεπάλληλα αιτήματα του τεχνικού κλάδου, των συμβολαιογράφων και των λογιστών αλλά και των ιδιοκτητών ακινήτων.

Έτσι, από την 1η Οκτώβριου 2020 δεν θα τακτοποιούνται πλέον τα αυθαίρετα που ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία (σε αυτή δηλαδή που δεν έχουν καμία οικοδομική άδεια ή έχουν υπέρβαση – τουλάχιστον κατά 40% στην κάλυψη και στη δόμηση ή καθ’ ύψος πάνω από 20%).

Η επιστολή των μηχανικών

Οι μηχανικοί της Κοζάνης απέστειλαν επιστολή στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη και στον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Δημήτρη Οικονόμου και κοινοποιείται και στο παράρτημα Δυτικής Μακεδονίας του ΤΕΕ. Η επιστολή αναφέρει τα εξής:

«Αυτό που ζει, τις τελευταίες τουλάχιστον εβδομάδες, σύσσωμος ο τεχνικός κόσμος είναι ένας εργασιακός μεσαίωνας. Το σύστημα διαχείρισης του ΤΕΕ για την υποβολή των δηλώσεων των αυθαιρέτων δεν λειτουργεί ενώ τα πράγματα χειροτερεύουν οι δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού και υφυπουργού καθώς και τα δύο δελτία τύπου του ΥΠΕΝ που βγήκαν στη δημοσιότητα.

Αν παραδεχτούμε ότι το μόνο καλό που βγήκε από την όλη κατάσταση είναι πως μάθαμε να χρησιμοποιούμε πλέον και τον όρο «θεσμική τάξη» τότε προσθέτουμε με τη σειρά μας πως ζήσαμε την απόλυτη απαξίωση, μάθαμε δηλαδή τι ακριβώς σημαίνει η λέξη «κατάντια».

Τονίζουμε για άλλη μια φορά, ενώνοντας τη φωνή μας με την οργή και την αγανάκτηση  της μεγάλης πλειοψηφίας των μηχανικών, ότι είναι αδικαιολόγητη η στάση του υπουργείου να εμμένει σε μια θέση που στραγγαλίζει την επαγγελματική υπόστασή μας και εξουθενώνει χωρίς λόγο χιλιάδες πτυχιούχους εξωθώντας τους στα άκρα.

Απαντάμε στην αδιάλλακτη χωρίς αιτία στάση του υπουργείου στο ίδιο μήκος κύματος ως εξής :

Υπενθυμίζουμε, πως οι ανακοινώσεις και δηλώσεις πως αυτό που κάνουμε είναι «απλή διαδικασία» είναι απολύτως προσβλητικές.

Υπενθυμίζουμε, πως οι δηλώσεις ότι η διαδικασία έκδοσης του παραβόλου απαιτεί δύο (2) λεπτά δείχνει ανθρώπους με μηδενική αίσθηση πραγματικότητας.

Υπενθυμίζουμε πως το σύστημα αυθαιρέτων τις τελευταίες μέρες δε λειτουργεί, ενώ παρουσίαζε προβλήματα από τις αρχές του Σεπτέμβρη.

Η δήλωση του υφυπουργού πως οι δηλώσεις γίνονται ηλεκτρονικά και δεν έχει σχέση με την πολεοδομία είναι ψευδής, αφού για τον έλεγχο των αυθαιρεσιών πρέπει να προηγηθεί ο έλεγχος των εγκεκριμένων σχεδίων. Ψηφιοποίηση των αρχείων δεν έχει προχωρήσει στην πλειοψηφία των ΥΔΟΜ, ενώ πολλές πολεοδομίες δίνουν ημερομηνία παράδοσης των αρχείων μετά την 1η Οκτώβρη, δηλαδή μετά τη λήξη της προθεσμίας.

Υπενθυμίζουμε ότι πληρώνουμε ετήσια συνδρομή για την ομαλή και σωστή λειτουργία του συστήματος του ΤΕΕ και δεν λειτουργεί.

Υπενθυμίζουμε, πως οι 3 νόμοι αυθαιρέτων (4014/11, 4178/13 και 4495/17) που αναφέρει το υπουργείο σαν απόδειξη ότι η τακτοποίηση κρατάει 9 χρόνια είναι στην πραγματικότητα δύο (2) αφού ο πρώτος νόμος 4014/11 κρίθηκε αντισυνταγματικός και αναγκάστηκαν οι πολίτες να ενταχθούν ξανά σε μεταγενέστερο νόμο.

Υπενθυμίζουμε πως είναι παντελώς ανακριβές πως δε θα δημιουργηθεί πρόβλημα στις μεταβιβάσεις των ακινήτων από την εκπνοή των προθεσμιών της Κατηγορίας 5. Από τη στιγμή που απαιτείται έκδοση βεβαίωσης μηχανικού για αγοραπωλησίες, αν κατά τον έλεγχο των αυθαιρεσιών προκύψει ότι ένα ακίνητο ανήκει στην Κατ. 5 τότε ΔΕ θα μπορεί να μεταβιβαστεί ανεξάρτητα αν υπάρχει ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου ή όχι.

Υπενθυμίζουμε επίσης, πως έχει γίνει πλημμελής  ενημέρωση των πολιτών και ιδιοκτητών όσον αφορά την τακτοποίηση των αυθαιρεσιών.

Επιπλέον, τα πρόστιμα και οι τιμές ζώνης μειώθηκαν διαδοχικά και επομένως οι ιδιοκτήτες αναμένουν την κατάλληλη ευκαιρία να ενταχθούν σε έναν μεταγενέστερο νόμο που θα δίνει πιο οικονομικά οφέλη.

Υπενθυμίζουμε ακόμα πως οι πολλαπλοί νόμοι και οι εκατοντάδες οδηγίες μέσω εγκύκλιων δημιούργησαν μια μεγαλύτερη ανασφάλεια πάνω στη διαχείριση των περιπτώσεων που έχουμε να αντιμετωπίσουμε.

Υπενθυμίζουμε πως δουλεύουμε σε έκτακτες συνθήκες λόγω πανδημίας και φυσικών καταστροφών. Πολλοί συνάδερφοι μας ανήκουν σε ευπαθής ομάδες ενώ άλλοι έχουν νοσήσει από covid-19 ή βρίσκονται σε υποχρεωτική καραντίνα ή έχουν υποστεί ζημιές από τις πρόσφατες καταστροφές.

Υπενθυμίζουμε πως η αναφορά και η έγνοια του υπουργείου ότι θα ληφθεί κάθε απαραίτητο μέτρο ώστε να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στην κτηματαγορά είναι ακόμα πιο εξοργιστική, διότι πίσω από τις συναλλαγές υπάρχουν άνθρωποι. Είναι προτιμότερο να βγει εγκύκλιος για το πώς θα ελαφρυνθούν οι επαγγελματίες από τις αλλεπάλληλες προθεσμίες και εξοντωτικές εργατοώρες που σπαταλάν και όχι μία ακόμα εγκύκλιος – νόμος για τα αυθαίρετα.

Υπενθυμίζουμε πως έχουμε ήδη περάσει ένα φιάσκο με σεμινάρια τύπου «Σκοιλ ελικικου» και κουτσουρεμένα επιδόματα εν μέσω πανδημίας και επομένως η σοβαρότητα που επικαλείται η ανακοίνωση του γραφείου τύπου είναι πιο επιβεβλημένη από ποτέ.

Υπενθυμίζουμε  πως είμαστε απόφοιτοι Πολυτεχνικών σχολών, ανώτατων ιδρυμάτων, επιστήμονες επαγγελματίες  που κοπιάσαμε να μπούμε και να βγούμε από το Πολυτεχνείο και απαιτούμε τον στοιχειώδη σεβασμό.

Δηλώνουμε τέλος, πως είτε δοθεί είτε δεν δοθεί παράταση θα θυμόμαστε για πάντα τούτες τις μέρες ως την απόλυτη απαξίωση ενός ολόκληρου τεχνικού κόσμου και επιστημόνων εργαζομένων καθώς και των οικογενειών τους στήνοντας τους αναίτια, δίχως λόγο και αιτία, στον τοίχο της πλήρους υποβάθμισης της επαγγελματικής, ψυχικής και ηθικής τους υπόστασης.  Ή και της «θεσμικής» τους υπόστασης αν προτιμάτε..

Με το παρόν εκφράζουμε την απόλυτη αγανάκτηση και οργή για τις συνθήκες εργασίας μας, την αμέριστη συμπαράσταση στους χιλιάδες συναδέρφους μας και απαιτούμε :

Να ανακαλέσουν ο Υπουργός και υφυπουργός τις προσβλητικές δηλώσεις τους.

Να ανασταλούν οι προθεσμίες που ισχύουν για τα αυθαίρετα κτίσματα.

Να μείνει ανοιχτό το σύστημα των αυθαιρέτων ώστε να συνδεθεί η μεταβίβαση ακινήτου με την ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου και να μπορεί ο κάθε ιδιοκτήτης να προχωράει σε τακτοποίηση όταν κρίνεται απαραίτητο.

Κατάργηση των προθεσμιών για εισαγωγή δικαιολογητικών σε παλαιότερους νόμους μέχρι να αποκτήσουν τα ακίνητα ηλεκτρονική ταυτότητα.

Εκπλήρωση των υποχρεώσεων του κράτους για εισαγωγή αεροφωτογραφιών ως την 28.07.2011

Σύσταση των επιτροπών που απαιτούνται για τη διεκπεραίωση υποθέσεων του ν. 4495/17

Ψηφιοποίηση όλων των αρχείων των ΥΔΟΜ με κρατική ευθύνη.

Στελέχωση των υπηρεσιών δόμησης όπου αυτές χρειάζονται.

Πλήρης ενημέρωση των ιδιοκτητών από δω και πέρα για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων.

Αναβάθμιση του ρόλου των μηχανικών σε αντισεισμικά, αντιπλημμυρικά έργα.

Να μην προχωρήσουν οι προσαυξήσεις των προστίμων των αυθαιρέτων σε καμία περίπτωση.

Να δοθεί παράταση στα αδήλωτα τετραγωνικά.

Να δημιουργηθεί μητρώο νομικής ασφάλειας για τους μηχανικούς που έχουν υποβάλλει δηλώσεις αυθαιρέτων ώστε σε περίπτωση λάθους που προκύπτει από μελλοντικό έλεγχο δηλώσεων, να μην είμαστε αντιμέτωποι με αφαίρεση άδειας επαγγέλματος και εξοντωτικά πρόστιμα. Η λύση να είναι διορθωτική και ΟΧΙ τιμωρητική.

Συνεργασία του ΥΠΕΝ με τα υποθηκοφυλάκια και κτηματολόγιο ώστε τα λάθη να μπορούν να διορθωθούν χωρίς περαιτέρω αργοπορίες και αντικρουόμενες αποφάσεις.

Συγκέντρωση όλων των διατάξεων, διευκρινίσεων και προσθηκών στο σώμα του νόμου των αυθαιρέτων σε ενιαίο κείμενο με ευθύνη του υπουργείου και επικαιροποίησή του όποτε είναι αναγκαίο. Είναι απαράδεκτο να αναζητούμε και να προμηθευόμαστε τα εν λόγω κείμενα από φόρουμ μηχανικών.

Να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος με τους επιστημονικούς φορείς για το πολύπλοκο ζήτημα της αυθαίρετης δόμησης.

ΥΓ : ο κύριος Χατζηδάκης κάνει έκκληση προς τους ενδιαφερόμενους να μην δηλώσουν το ακίνητό τους την τελευταία μέρα της προθεσμίας. Μήπως τελικά η καταληκτική ημερομηνία είναι η 29/09 και όχι 30/09»;

Επισκέψεις: 79

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει