19 Απριλίου 2024

Αυθαίρετα – Τακτοποίηση: Η «κότα με το χρυσό αυγό» για το δημόσιο ταμείο.

Σημαντική ένεση ρευστότητας στο δημόσιο ταμείο έφερε η διαδικασία τακτοποίησης των αυθαιρέτων, καθώς μέχρι σήμερα έχουν εισπραχθεί 2 δισ. ευρώ και αποτελούν πόροι του Πράσινου Ταμείου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Επιπλέον συνολικά αναμένεται οι εισπράξεις αναμένεται να φτάσουν τα 4,5 δισ. ευρώ.

Επίσης έσοδα ήρθαν και για τα ταμεία του υπουργείου Οικονομικών από τα παράβολα, με τη συνολική τους αξία να «αγγίζει» τα 250 εκατ. ευρώ από τον Νοέμβριο του 2017 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020.

Μόνο τον τελευταίο μήνα της προθεσμίας νομιμοποίησης των αυθαίρετων το υπουργείο Οικονομικών μάζεψε 45 εκατ. ευρώ από τα παράβολα.

Αξίζει να δει κανείς τα στοιχεία που έφερε στη δημοσιότητα το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος που είχε αναλάβει την υποδοχή των αιτήσεων για την τακτοποίησή τους.

Η τακτοποίηση των αυθαιρέτων ήταν σε ένα καθεστώς των τελευταίων εννέα ετών το οποίο έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2020. Πρόκειται για τον πιο παραγωγικό μήνα νομιμοποίησης αφού υποβλήθηκαν περισσότερες από 200.000 δηλώσεις σημειώνοντας ρεκόρ αιτήσεων ανά ημέρα φθάνοντας τις 10.000. Η εξέλιξη των δηλώσεων τον Σεπτέμβριο του 2020

Την περίοδο Σεπτεμβρίου 2020 που ολοκληρώθηκε η προθεσμία υπαγωγής στην κατηγορία 5 του Ν.4495, παρατηρήθηκαν τα εξής:

– Υποβλήθηκαν περισσότερες από 200.000 δηλώσεις μόνο τον Σεπτέμβριο, περιλαμβανομένων και των αντίστοιχων βεβαιώσεων.

– Το πληροφοριακό σύστημα δηλώσεων αυθαιρέτων κατέγραψε τις τελευταίες ημέρες του Σεπτεμβρίου 2020 ιστορικό ρεκόρ νέων δηλώσεων, σταθερά πέριξ των 10.000 κάθε ημέρα, με κορύφωση την Παρασκευή 25/9/2020 με 12.500 δηλώσεις.

– Το πληροφοριακό σύστημα αυθαιρέτων εξυπηρετούσε σταθερά σχεδόν ολόκληρο τον Σεπτέμβρη 2.000 ταυτόχρονους χρήστες, με αύξηση των διαθέσιμων υπολογιστικών πόρων κατά 300% σε σχέση με τις προηγούμενες περιόδους και τις ώρες υπερφόρτωσης κατά 500%.

– Οι καταβολές παραβόλων για την υπαγωγή στις διατάξεις του νόμου (που είναι το βασικό στοιχείο απόδειξης του ενδιαφέροντος υπαγωγής) εκτινάχθηκαν αριθμητικά τον Σεπτέμβριο του 2020 πλησιάζοντας τις 160.000 συνολικά. Τα έσοδα από τα παράβολα, που αποτελούν πόρο του προϋπολογισμού, πλησίασαν τα 45 εκατ. Ευρώ τον 09/2020. Τα πρόστιμα που η πληρωμή τους έπεται, αποτελούν ως γνωστόν, πόρο του Πράσινου Ταμείου, για έργα περιβαλλοντικού ισοζυγίου.

– Η ημερήσια καταβολή παραβόλων εκτινάχθηκε τον Σεπτέμβριου του 2020 στα 28.000 περίπου, όταν η μέγιστη κορύφωση στο παρελθόν ήταν την περίοδο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου 2018 με 8.500 παράβολα..

– Αμέσως μετά τη λήξη της προθεσμία και κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου που ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ για την ολοκλήρωση των διαδικασιών των δηλώσεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, για το διάστημα των πρώτων 5 ημερών (1/10-5/10, από τη 15νθημερη προθεσμία που έχει δοθεί) κατεβλήθη παράβολο συνολικά σε 4.176 περιπτώσεις.

– Από τον Νοέμβριο του 2017, ημερομηνία έναρξης του ν. 4495, έχουν καταβληθεί περίπου 650.000 παράβολα υπαγωγής

Ο συνολικός αριθμός αυθαιρέτων έφτασε το 1.874.662 εκ των οποίων το 1στα 4 αυθαίρετα δεν είχε καθόλου οικοδομική άδεια και αντιστοιχεί στο 25% του συνόλου και το υπόλοιπο 75% παρουσίαζε αυθαιρεσίες.

Στην κατηγορία 4 το ποσοστό των πολεοδομικών αυθαιρεσιών ανήλθε στο 33,7%. Δηλαδή η οικοδομή είχε αρχική άδεια αλλά στη συνεχεία είχαν γίνει προσθήκες που δεν μπορούσαν να δικαιολογηθούν από την άδεια οικοδομής.

Επιπλέον από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι οι 3 στις 10 δηλώσεις αφορούσαν ακίνητα εκτός σχεδίου και 7 στις 10 δηλώσεις ακινήτων εντός σχεδίου.

Τα πρόστιμα εκτός σχεδίου είναι σημαντικά υψηλότερα και στην κατανομή των προστίμων παρουσιάζεται η εικόνα ότι το 50% του συνολικού ύψους των προστίμων να προέρχονται από ακίνητα εκτός σχεδίου.

Αναλυτικά, από τα διαθέσιμα δεδομένα των δηλώσεων στο πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ, παρατηρούνται οι εξής τάσεις, που φαίνεται να παραμένουν σχετικά σταθερές τα τελευταία χρόνια και με τους τρεις νόμους:

  • Σχετική επιτάχυνση δηλώσεων και πληρωμών σε περιόδους λήξης προθεσμιών αλλά και σχετική κάμψη σε περιόδους που επηρεάζονται από συναφείς εξελίξεις.
  • Ο μέσος όρος καθημερινών δηλώσεων στο πληροφοριακό σύστημα ανέρχεται στις 400-500. Στις περιόδους λήξης προθεσμιών, ο καθημερινός φόρτος εκτοξεύεται
  • Το 25% αφορά ακίνητα χωρίς καμία οικοδομική άδεια ενώ το 75% αφορά αυθαιρεσίες σε κτίσματα με οικοδομική άδεια. Λόγω της πρόβλεψης του Νόμου να επιβαρύνονται όσα αυθαίρετα δεν έχουν καμία προηγούμενη έκδοση αδείας τα αντίστοιχα ποσοστά επιβαρύνουν περισσότερο τις αντίστοιχες δηλώσεις, οπότε σε κτίσματα χωρίς οικοδομική άδεια αντιστοιχεί το 28% των προστίμων, ενώ σε κτίσματα με οικοδομική άδεια το 72% των προστίμων, περίπου.
  • Από το σύνολο των στοιχείων προκύπτει ότι 3 στις 10 δηλώσεις αφορά ακίνητα εκτός σχεδίου και 7 στις 10 δηλώσεις ακίνητα εντός σχεδίου. Λόγω της πρόβλεψης του Νόμου τα πρόστιμα σε εκτός σχεδίου είναι σημαντικά υψηλότερα οπότε στην κατανομή των προστίμων παρουσιάζεται η εικόνα το μισό περίπου του συνολικού ύψους των προστίμων να αφορά ακίνητα εκτός σχεδίου και το άλλο μισό των προστίμων να αφορά ακίνητα εντός σχεδίου.

Στα ακόλουθα διαγράμματα φαίνεται παραστατικά η εξέλιξη των μεγεθών:

w0efkr
image002
image003
image004

Γιώργος Αλεξάκης Πηγή: reporter.gr

Επισκέψεις: 168

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει