19 Απριλίου 2024

Πούλησαν κινητήρες ελικοπτέρου και κινεζικά νομίσματα μέσω eBay.

Σπάνια, ασυνήθιστα και ακριβά αντικείμενα έχουν κατά καιρούς πουλήσει σε ενδιαφερόμενους αγοραστές που βρίσκονται σε διάφορα μέρη του κόσμου Έλληνες, μέσα από την πλατφόρμα του eBay.

Χρυσά συλλεκτικά κινεζικά νομίσματα ή ακόμη και κινητήρες ελικοπτέρου είναι δύο από τα πιο ακριβά αντικείμενα που πούλησαν μέχρι στιγμής Ελληνες μέσω της δημοφιλούς πλατφόρμας σε τιμές που αγγίζουν τις 21.500 δολ. και 23.000 δολ. αντίστοιχα. Σύμφωνα με στοιχεία του eBay, πρόκειται για ένα σετ τεσσάρων χρυσών νομισμάτων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας του 1981, με θέμα αρχαιολογικά ευρήματα της Εποχής του Χαλκού, καθώς και έναν κινητήρα εσωτερικής καύσης ελικοπτέρου Μπελ 212.

Βέβαια, εάν κοιτάξει κανείς τη λίστα με τα πιο ακριβά αντικείμενα που έχουν πουληθεί ποτέ παγκοσμίως από το 1995 –χρονιά ίδρυσης του eBay– μέχρι σήμερα, μπορεί εύκολα να βρει πολυτελή σκάφη αξίας άνω των 150 εκατ. δολ., γεύματα με γνωστούς επιχειρηματίες, ακόμη και σπάνιες συλλεκτικές κάρτες αξίας άνω του 1 εκατ. δολ. 

Είναι ενδεικτικό ότι ένα γεύμα με τον επιχειρηματία και μεγαλοεπενδυτή Γουόρεν Μπάφετ προς όφελος του Glide Foundation πουλήθηκε στην τιμή των 4,5 εκατ. δολ., ενώ ενδιαφερόμενος αγοραστής έδωσε 168 εκατ. δολ. για την απόκτηση πολυτελούς σκάφους (gigayacht), μέσω της πλατφόρμας η οποία συνδέει εκατομμύρια αγοραστές και πωλητές παγκοσμίως. 

Σύμφωνα με στοιχεία του eBay που δημοσιεύει η «Κ», το πρώτο αντικείμενο που πουλήθηκε μέσω της πλατφόρμας από Ελληνα κατευθύνθηκε στην αγορά των ΗΠΑ και ήταν το cd «Τhe bridge» του Αμερικανού μουσικού της τζαζ Σόνι Ρόλινς.  Ανάμεσα στη λίστα διακρίνονται ανδρικό τζιν γνωστής αμερικανικής εταιρείας που πωλήθηκε σε τιμή μόλις 5 δολ. αλλά και 45 ελληνικά κέρματα του ευρώ, τα οποία χρονολογούνται το 2002 και πουλήθηκαν στις ΗΠΑ στα 32 δολάρια.

Οι ΗΠΑ αποτελούν την πρώτη χώρα προορισμού των προϊόντων που θέτουν προς πώληση Ελληνες, ενώ έπονται το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Γαλλία, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Ιταλία, η Ρωσία και η Ισπανία. 

Ιδιαίτερα προσφιλής για τους καταναλωτές που ψωνίζουν μέσω του eBay είναι η κατηγορία των συλλεκτικών αντικειμένων (παλιές ηλεκτρικές συσκευές, αναμνηστικές κάρτες, διαφημιστικές αφίσες, φωτογραφίες κορυφαίων καλλιτεχνών κ.ά.), η οποία από το 2004 κερδίζει όλο και μεγαλύτερο έδαφος, σημειώνοντας από το 2016 και μετά ελαφρά κάμψη, καθώς και η κατηγορία των ειδών σπιτιού και προϊόντων κηπουρικής (αυλή, διακόσμηση σπιτιού, κήπος και εξωτερικοί χώροι), η οποία τα τρία τελευταία χρόνια μειώθηκε αισθητά. 

Στροφή προς τα είδη που σχετίζονται με τη μόδα (ένδυση – υπόδηση κ.λπ.) έχουν κάνει αρκετοί καταναλωτές την τελευταία δεκαετία, τάση η οποία άρχισε να κορυφώνεται το 2017 και να αποκλιμακώνεται τα δύο τελευταία χρόνια, ενώ με την άνοδο της τεχνολογίας οι καταναλωτές εύλογα στράφηκαν και στα ηλεκτρικά είδη. 

Τέλος, ανταλλακτικά και είδη εξοπλισμού σημειώνουν σταθερά βήματα τα τρία τελευταία χρόνια, ενώ λιγότερο δημοφιλή στην πλατφόρμα του ebay είναι προϊόντα υγείας και ομορφιάς (αρώματα, είδη μπάνιου και περιποίησης σώματος, υγεία και styling μαλλιών), τα οποία συνήθως προτιμούν αρκετοί Ελληνες καταναλωτές να αγοράσουν από φυσικά καταστήματα. Σημειώνεται τέλος ότι η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις 10 κορυφαίες χώρες του νέου δικτύου χωρών HiPo (High Potential Global Emerging Markets) της eBay, οι οποίες καταγράφουν τον υψηλότερο αριθμό πωλήσεων μέσω της πλατφόρμας.

(φωτ. SUTTERSTOCK)

Επισκέψεις: 81

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει