20 Απριλίου 2024

Το ΤΑΙΠΕΔ βάζει πωλητήριο σε «Ξενία» και ειρηνοδικεία – Το χαρτοφυλάκιο με τα επτά «φιλέτα» του real estate.

Πάγο βάζει για την ώρα το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) στην πώληση ακινήτων του, έχοντας ως στόχο τη βελτιστοποίηση του οικονομικού κλίματος διεθνώς, δεδομένης της αποθάρρυνσης επενδυτών λόγω της πανδημίας.

Κύκλοι της αγοράς σημειώνουν ότι το πρελούδιο της εκκίνησης της διαδικασίας αξιοποίησης ακινήτων αφορά στην πώληση τοις μετρητοίς ενός χαρτοφυλακίου που εμπεριέχει 7 περιουσιακά στοιχεία της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) μέσω της οδού του Ταμείου και της διαδικασίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας δημοπρασιών e-auction.

Αναλυτικά

» Η αρχή γίνεται με την πώληση τοις μετρητοίς τριών εντός σχεδίου παραθαλάσσιων οικοπέδων συνολικού εμβαδού 168,5 στρ. στη Σαμπάριζα Ερμιόνης Ν. Αργολίδας, σε κοντινή απόσταση από δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς όπως το Πόρτο Χέλι, η Υδρα και οι Σπέτσες. Η έκταση βρίσκεται δίπλα στα θέρετρα του Porto Hydra και του Hydra Beach (2 χλμ.) και κοντά σε πολλές πολυτελείς εξοχικές κατοικίες.

Οπως τονίζεται στην ιστοσελίδα της ΕΤΑΔ το ακίνητο είναι κατάλληλο για την ανέγερση ξενοδοχειακού συγκροτήματος υψηλού επιπέδου και παραθεριστικών κατοικιών.

» Το επόμενο e-auction αφορά ακίνητο στη Νέα Ηρακλείτσα Καβάλας. Αφορά σε δυο όμορα παραθαλάσσια οικόπεδα στη θέση Αλάνες, εντός του οικισμού της Νέας Ηρακλείτσας, στη Δ.Ε. Ελευθερών του Δήμου Παγγαίου, Π.Ε. Καβάλας, εμβαδού 44.592,91 τ.μ. και 105.140,52 τ.μ., αντίστοιχα, συνολικής επιφάνειας 150 στρεμμάτων.

Το ακίνητο, χωροθετημένο στον απαράμιλλης ομορφιάς κόλπο του Παλαιού, είναι επίπεδο, έχει αμμώδες παραλιακό μέτωπο μήκους 600 μ. και διαθέτει απεριόριστη θέα στον κόλπο της Καβάλας και στα ανατολικά παράλια της Θάσου.

» «Ξενία» Ιαματικής Πηγής Κύθνου: Το συγκρότημα αποτελείται από το ξενοδοχείο «Ξενία» (με δυναμικότητα 96 κλινών κατανεμημένων σε 46 δωμάτια), 1 υδροθεραπευτήριο με 14 μαρμάρινα λουτρά (διατηρητέο), 1 υδρομασάζ και υποστηρικτικές υποδομές.

Η συνολική δομημένη επιφάνεια είναι 4.685 τ.μ. ενώ το σύνολο των υφιστάμενων κτισμάτων είναι 7,1 στρ. Θεωρείται η πρώτη τουριστική υποδομή spa στην Ελλάδα αφού το υδροθεραπευτήριο σχεδιάστηκε από τον βασιλικό αρχιτέκτονα την οθωμανική περίοδο, Christian Hansen, ενώ μεταξύ 1871-1891 το κτίριο τροποποιήθηκε από τον αρχιτέκτονα Τσίλλερ. Υπάρχουν 2 αναγνωρισμένες ιαματικές πηγές, η πηγή «Αγιοι Ανάργυροι» που βρίσκεται στο υδροθεραπευτήριο και η «Κακάβος» η οποία βρίσκεται 50 μ. μακριά από την πρώτη και η απόσταση από την παραλία είναι 100 μ.

» Τα επόμενα 2 ακίνητα αφορούν σε δύο πρώην ειρηνοδικεία σε Ανδρίτσαινα και Κλειτορία. Στην Ανδρίτσαινα είναι τριώροφο λιθόκτιστο κεραμοσκεπές κτίριο συνολικής δομημένης επιφάνειας 362,35 τ.μ. Στην Κλειτορία η συνολική δομημένη επιφάνεια είναι 589,87 τ.μ. σε οικόπεδο 1 στρέμματος.

» Επίσης, το ΤΑΙΠΕΔ προχωρά στην πώληση πολυώροφου κτιρίου γραφείων στην οδό Ιπποκράτους 88 στην περιοχή Νεάπολη της Αθήνας με συνολική δομημένη επιφάνεια 893,91 τ.μ.

Το κτίριο έχει κατασκευαστεί στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και είναι σε σχετικά καλή κατάσταση. Το ακίνητο είναι μερικώς μισθωμένο. Εχουν κατατεθεί διεκδικητικές αγωγές εξώσεων για τους μισθωμένους ορόφους και η μίσθωση του ισογείου λήγει το 2021.

» Τέλος προχωρά και στην πώληση οροφοδιαμερίσματος Γ’ ορόφου σε πολυώροφο κτίριο στην οδό Αιόλου 17 & Ερμού 64 στην Αθήνα με δομημένη επιφάνεια 320,60 τ.μ.

Το δεύτερο «κύμα»

Πέραν του χαρτοφυλακίου των 7 ακινήτων της ΕΤΑΔ, το επόμενο μεγάλης κλίμακας ακίνητο που το Ταμείο εξετάζει την εκμετάλλευσή του περιλαμβάνει εκτός σχεδίου οικόπεδο στον Δήμο Μαρκόπουλου Αττικής, επιφάνειας περίπου 1.000 στρεμμάτων (προς αξιοποίηση 590 στρέμματα) με κτιριακές, αθλητικές και υποστηρικτικές εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου.

Με την αξιοποίησή του να επιδιώκεται να πραγματοποιηθεί μέσω μακροχρόνιας παραχώρησης, αναμένεται ότι μέσα στο προσεχές διάστημα θα εγκριθεί το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος από το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης για την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας (ΚΣΔΑΠ). Αυτή τη στιγμή, το ΤΑΙΠΕΔ βρίσκεται στη φάση της τελικής διερεύνησης του επενδυτικού ενδιαφέροντος και στην προετοιμασία των τευχών διαγωνισμού, ο οποίος εκτιμάται ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει μέχρι το τέλος του 2020.

» Πόρτο Χέλι: Την ίδια ώρα εξετάζει την πώληση ακινήτου έκτασης 627 στρεμμάτων στο Πόρτο Χέλι, στην περιοχή Βερβερόντα. Το ΤΑΙΠΕΔ εξετάζει σειρά δυνατοτήτων αξιοποίησης του ακινήτου που έχει σχήμα επιμήκους πολυγώνου. Αυτές περιλαμβάνουν τη δημιουργία πίστας φόρμουλα 1 και γκολφ, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία της διερεύνησης επενδυτικού ενδιαφέροντος και η εκπόνηση ΕΣΧΑΔΑ. Ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος έχει οριστεί η Τράπεζα Πειραιώς, ενώ η Δέκαθλον λειτουργεί ως τεχνικός σύμβουλος.

» Καμένα Βούρλα: Η λίστα περιλαμβάνει το ακίνητο της λουτρόπολης των Καμένων Βούρλων, που έχει έκταση 470 στρ. και απαρτίζεται από τις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου «Γαλήνη» και διάφορα άλλα κτίρια, τα οποία είναι εγκαταλελειμμένα.

Το ΤΑΙΠΕΔ αναζητά τη μέθοδο αξιοποίησης του ακινήτου, που έχει εκμισθωθεί στον όμιλο Μήτση με συμβολαιογραφική πράξη (συνήφθη μεταξύ του ομίλου και της ΕΤΑΔ).

Τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν την τελική παρουσίαση του ΕΣΧΑΔΑ και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) στο Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2020, τη διερεύνηση επενδυτικού ενδιαφέροντος και την έναρξη διαγωνιστικής διαδικασίας το διάστημα από το δεύτερο έως το τρίτο τρίμηνο του 2021.

Το ΤΑΙΠΕΔ επιδιώκει και την αξιοποίηση ενός ακόμη παραθαλάσσιου ακινήτου στα Καμένα Βούρλα επιφάνειας άνω των χιλίων στρεμμάτων από τα οποία εκμεταλλεύσιμα είναι περίπου 850 στρέμματα. Περιλαμβάνει εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις Camping του ΕΟΤ και αναμένεται να συνταχθεί η μελέτη ΕΣΧΑΔΑ και ΣΜΠΕ μέχρι το τέλος του 2020. Εφόσον επιλυθεί το ζήτημα του βιολογικού καθαρισμού της έκτασης τότε εκτιμάται ότι το τρίτο τρίμηνο του 2021 ο διαγωνισμός αξιοποίησης θα προκηρυχθεί.

» Θερμοπύλες: Τέλος υπό εξέταση είναι και η μέθοδος αξιοποίησης ακινήτου στις Θερμοπύλες περίπου 800 στρεμμάτων. Περιλαμβάνει υδροθεραπευτικές και ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις (εγκαταλελειμμένες), με τα επόμενα βήματα ωρίμανσής του να περιλαμβάνουν τη σύνταξη μελέτης ΕΣΧΑΔΑ και ΣΜΠΕ.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Πηγή: eleftherostypos.gr

Επισκέψεις: 99

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει