16 Απριλίου 2024

To νέο “καθεστώς” για μεταβιβάσεις ακινήτων από οφειλέτες των Ταμείων.

Αλλαγές στο “καθεστώς” που ισχύει για όσους οφειλέτες ταμείων μεταβιβάζουν ακίνητο προβλέπει το νομοσχέδιο το οποίο έφερε σε δημόσια διαβούλευση ο Υπ. Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της παρακράτησης τιμήματος σε περίπτωση οφειλής στον e- ΕΦΚΑ και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προβλέπεται -πέραν από τα ήδη ισχύοντα- πως αν το ποσό από την πώληση του ακινήτου του οφειλέτη δεν είναι χαμηλότερο  από την αντικειμενική αξία του και δεν φτάνει για την πλήρη εξόφληση της οφειλής αυτής στην εφορία και τα ταμεία, τότε εξοφλούνται με το ποσό η εφορία και τα ταμεία ισομερώς, δηλαδή το 50% θα πάει στην εφορία και το 50% στα ταμεία.

Κατά τα άλλα, συνεχίζει να ισχύει πως αν υπάρχει ο οφειλέτης που πουλά ακίνητο και έχει μη ρυθμισμένη οφειλή στα ταμεία, τα ταμεία θα παρακρατήσουν την οφειλή από το ποσό που θα εισπράξει ο οφειλέτης-πωλητής του ακινήτου. Εξάλλου, αν η οφειλή είναι ρυθμισμένη και “διασφαλισμένη”, ο οφειλέτης μπορεί να πουλήσει το ακίνητο του, χωρίς τα ταμεία να παρακρατήσουν το υπόλοιπο της οφειλής από το ποσό που θα εισπράξει ο οφειλέτης-πωλητής.

Στην περίπτωση της χαριστικής μεταβίβασης, η ασφαλιστική οφειλή εκείνου που μεταβιβάζει το ακίνητο δεν αποτελεί εμπόδιο, αρκεί να είναι “διασφαλισμένη”.

Λαμβάνοντας υπόψη και την προαναφερθείσα προσθήκη στο έως τώρα θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη διαδικασία μεταβίβασης ακινήτου από πλευράς όσων χρωστάνε στα ταμεία, το σχετικό “καθεστώς” θα διαμορφωθεί (εφόσον κατατεθεί και ψηφισθεί η σχετική διάταξη) ως εξής :

1. Ειδικά για τη μεταβίβαση ακινήτου εξ επαχθούς αιτίας ή για τη σύσταση εμπράγματου δικαιώματος επ` αυτού, ισχύουν οι ακόλουθοι όροι:

α) Αν υπάρχει ρυθμισμένη οφειλή και τηρούνται οι όροι της ρύθμισης, χορηγείται από τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας, εφόσον η οφειλή είναι διασφαλισμένη.

Η οφειλή θεωρείται διασφαλισμένη ιδίως όταν παρέχεται εμπράγματη ασφάλεια σε άλλο ακίνητο κυριότητας του οφειλέτη ή όταν προσκομίζεται εγγυητική επιστολή πιστωτικού ιδρύματος ισόποσης αξίας.

Αν η οφειλή δεν είναι διασφαλισμένη, χορηγείται από τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ βεβαίωση οφειλής, που υπέχει θέση ασφαλιστικής ενημερότητας, υπό τον όρο της παρακράτησης από το τίμημα ποσού μέχρι του ύψους της οφειλής.

β) Αν υφίσταται οφειλή που δεν είναι ρυθμισμένη, χορηγείται από τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ βεβαίωση οφειλής, που υπέχει θέση ασφαλιστικής ενημερότητας προς τον σκοπό της μεταβίβασης, με τον επιπρόσθετο όρο παρακράτησης του ποσού της οφειλής από το τίμημα και απόδοσής του στον οικείο φορέα από τον συμβολαιογράφο.

γ) Στις περιπτώσεις που το ποσό από τη μεταβίβαση ακινήτου δεν υπολείπεται της αντικειμενικής αξίας αυτού και δεν επαρκεί για την ολοσχερή εξόφληση του αναγραφόμενου ποσού στις βεβαιώσεις οφειλής προς τη ΔΟΥ και τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, από αυτό ικανοποιούνται συμμέτρως οι απαιτήσεις της Φορολογικής Διοίκησης από φόρο προστιθέμενης αξίας, παρακρατούμενους και επιρριπτόμενους φόρους με τις απαιτήσεις του e-ΕΦΚΑ.

Εφόσον ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της παρ. 1 και υφίστανται επιπλέον οφειλές στο Δημόσιο και στους ΟΤΑ, αυτές ικανοποιούνται συμμέτρως από το εναπομείναν τίμημα.

2. Για τη μεταβίβαση ακινήτου λόγω χαριστικής αιτίας, εφόσον υφίσταται οφειλή, ρυθμισμένη ή μη, χορηγείται από τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας προς το σκοπό της μεταβίβασης ή της παραχώρησης, εφόσον υπάρχει ισόποση διασφάλισή της”.

https://www.capital.gr/oikonomia/3489322/to-neo-kathestos-gia-metabibaseis-akiniton-apo-ofeiletes-ton-tameion

Επισκέψεις: 22

Δημοσιεύστε το αν σας αρέσει